Eğitimimi Atatürk'e borçluyum

Güncelleme Tarihi:

Eğitimimi Atatürke borçluyum
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2011 20:13

GÖÇ ile ilgili yaptığı çalışmalarla tanınan Boğaziçi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nermin Abadan-Unat, dün Dünya Kadınlar Günü etkinliklerine katılmak üzere Almanya'ya geldi.

Haberin Devamı

FOTOGALERİ İÇİN TIKLAYIN

Prof. Dr. Abadan-Unat, önce dün sabah Sosyal Demokrat Parti (SPD) Frankfurt teşkilatına giderek 2. Başkan İmren Ergindemir ile diğer yöneticiler Figen Brandt, Silvia Weber Eugen Emmerling ile bilgi alışverişinde bulundu.

HÜRRİYET'E ZİYARET
Daha sonra Mörfelden-Walldorf'taki Doğan Medya Tesisleri'ni ziyaret eden Prof. Abadan-Unat, kadın personelimizle "kadın-erkek" eşitliği üzerine sohbet etti. Prof. Abadan Unat, Mustafa Kemal Atatürk sayesinde Türkiye'de eğitim imkanı bulduğunu hatırlatarak Türkiye'de kadın erkek eşitliği hakkında şunları söyledi: "Atatürk'ün kadın-erkek eşitliği hakkındaki düşüncesini sadece siyasi bir gereklilik olarak algılamamak gerekir. Mustafa Kemal, 1916 yılında Sofya'da görevliyken orada konuştuğu insanlara kadın-erkek eşitliğine dayalı bir düzeni hayal ettiğini defalarca söylemiş. Bu anılar geçtiğimiz yıllarda yayınlandı. Türkiye'de hiçbir hükümetin kadın-erkek eşitliği karnesi iyi değil. Bir kadın başbakanımız olduğunda bile kadın hakları konusunda Türkiye'de ciddi adımlar atılmadı. Kadınların eşitlik için çok çalışması gerekiyor. İşin doğası böyle. Güç sahibi gücü vermek istemez. Hayalimdeki Türkiye'de bir kadın bakanının iyi bir ekip ile kadın-erkek eşitliği konusunda ciddi ve kalıcı çalışmalar yapmasıdır."

AYRIMCILIK YAPILDI
Göçle ilgili yaptığı çalışmalarla tanınan Prof. Dr. Nermin Abadan-Unat, 1960'lı yıllarda Almanya'ya Türkiye'den gelen işçilerin ne Türkiye'de, ne de Almanya'de eğitimden geçirilmediğini, gelenlerin yalnız bırakıldığını hatırlatarak, "Biz o yıllarda Almanya'da yetkilileri uyardık. Türkiye'den uzmanlar getirerek bu uzman kişilerin burada yaşayan Türklere uyum ve kaynaşma yolunda yardımcı olabileceklerini söyledik. Ancak bu teklifler dikkate alınmadı. Şimdi hala o sorunlarla uğraşılıyor. Türkiye'den gelen işçilere ayrımcılık yapıldı. İtalya ve diğer ülkelerle yapılan anlaşmalarda işçilerin eşlerini getirebileceği maddesi yer alırken, Türkiye'den gelen işçilerin eşlerini ve ailelerini getiremeyecekleri maddesi konuldu" hatırlatmasında bulundu.

Hocaların hocası Prof. Dr. Abadan-Unat'ın Hürriyet'teki sohbet toplantısına misafir olarak Gülşah Ezgi, İmren Engindemir, Figen Brandt, Beatrix-Mesut Caner, Hanife İçten, Semra Altun, Nesrin Tavasolli, Derya Karaova ve Sühendan Mengüç katıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!