Eğitimde işbirliği

Güncelleme Tarihi:

Eğitimde işbirliği
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2011 14:18

Berlin'de meslek eğitim yeri sorununu çözmek için senato, sendika ve işveren kuruluşları işbirliğine giderek 'Meslik Eğitim Paktı'nı imzaladı. İmzalanan anlaşmayla Berlin'de hem meslek eğitim yeri hem de meslek eğitimi yapacak öğrenci bulamayan sektörlerin sorunlarının çözülmesi hedefleniyor.

Haberin Devamı

BERLİN'de meslek eğitimi yeri yaratmak ve öğrencileri meslek eğitimine yönlendirmek amacıyla Meslek Eğitim Paktı imzalandı. Berlin Senatosu, Sendikalar ve Berlin'deki işveren kurumları tarafından imzalanan pakt işveren ve okulların sıkı işbirliğini amaçlıyor. Berlin Belediye Sarayı'nda düzenlenen törenle imzalanan pakta senato adına Berlin Eyaleti Başbakanı Klaus Wowereit, Çalışma ve Ekonomi Senatörü Harald Wolf, Eğitim Senatörü Jürgen Zöllner, Berlin Ticaret ve Sanayi Odası, İşverenler Birliği, Zanaatkarlar Odası ve Alman Sendikalar Birliği yetkilileri imzaladı.

'Berlin'de işbirliği ancak işletmelerin yeni nesil işgücü ile güçlenmesinden geçer' adı altında imzalanan pakt ile gençleri meslek eğitimi yapmaya özendirme, işletmelerin de meslek eğitimi olanağı sunmaya ve var olan meslek eğitimi yerlerinin optimal kullanımını hedefleniyor

ETKİN KULLANILMALI
Paktın imzalanmasından sonra bir konuşma yapan Berlin Eyalet Başbakanı Klaus Wowereit, “Berlin'de geçmiş yıllarda çok az meslek eğitim yeri vardı. Gençler açıkta kalıyordu. Şimdilerde ise bazı branşlarda meslek yapacak öğrenci bulunamıyor. Paktla hem meslek eğitimi yeri sorununu hem de meslek eğitimi yapacak öğrenci bulamayan sektörlerin sorunları çözülecek. Var olan koşullardan en iyi şekilde faydalanmalıyız" dedi.

GENÇ NÜFUS EKSİKLİĞİ VAR
Berlin Senatosu'nun meslek eğitim yeri ve meslek eğitimi yapacak öğrenciler ile ilgili yaptığı araştırma sonuçlarına göre bu yıl meslek eğitimi yapacak öğrenci bulma sorunu yaşanacak. Araştırmaya göre 2008 yılında Berlin'de meslek eğitimi yeri bulamadığı için yaklaşık bin 600 öğrenci açıkta kalırken, 2011 yılında bu kez yeteri kadar başvuru yapılmadığı için meslek eğitim yeri boş kalacak. 2011 yılında yaklaşık 3 bin 400 meslek eğitim yerinin talep olmadığı için atıl kalması bekleniyor. 2008 yılında meslek eğitimi için 58 bin kişi işyerlerine başvururken, 2011 yılında bu sayının 42 bin seviyesine düşmesi tahmin ediliyor. Berlin Uyum, Çalışma ve Sosyal Senatörlüğünce verilen bilgilere göre 2008 yılında okulunu bitirmeden terk eden öğrenci sayısı 19 bin 428 iken, bu sayının bu yılki eğitim döneminde 16 bin 140'e gerilemesi bekleniyor. 2008 yılında üniversiteye gitmeye hak kazan öğrenci sayısı 5 bin 816 iken, 2011 yılında bu rakım ancak 5 bin 114 olmas tahmin ediliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!