Eğitim sistemi bütünleştirmiyor

Güncelleme Tarihi:

Eğitim sistemi bütünleştirmiyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2012 13:04

DİE Gaste Gazetesi ve Dil ve Eğitimi Desteklemek İçin İnisiyatif Derneği tarafından 2009 yılından beri düzenlenen sempozyumlar dizisinin dördüncüsü olan ‘Alman Eğitim Sistemi, Entegrasyon Politikaları ve Göçmenler’ başlıklı sempozyum Duisburg- Essen Üniversitesi’n de gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

Üç tur olarak gerçekleştirilen sempozyumun birinci turunda konuşmacılar Alman eğitim sistemi ve fırsat eşitliği konularını ele aldılar. İkinci turda ise iki dillilik, çok dillilik ve anadil temelinde dil öğrenim modelleri, üçüncü ve son turda ise Almanya’nın uyum politikaları tartışıldı.

YÜZDE 14’Ü DİPLOMASIZ
Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Die Gaste Genel Yayın Yönetmeni Zeynel Korkmaz, “Federal İstatistik Dairesi’nin verilerine göre 2010- 2011 eğitim yılında yabancı öğrenci sayısı 727 bin. Bu sayı toplam öğrenci sayısının yüzde 8,3’ne denk düşüyor. Almanya çapında göçmen kökenli öğrencilerin yüzde 55’i Haup tschule diploması ile eğitim sisteminin dışına çıkıyor. Bunun yanında yaklaşık yüzde 14 oranında göçmen kökenli öğrenci de hiçbir diplomaya sahip olmaksızın eğitim süresini tamamlıyor. Bu tablonun ortaya çıkmasında ekonomik, toplumsal, siyasal ve kültürel pek çok etken vardır” dedi.

Sempozyumda Federal Eğitim Bakanlığı adına Wolfgang Schlump, bakanlık olarak artık öğrencilerin göçmen kökenli olmalarına bakılmaksızın eşit eğitim haklarına baktıklarını ifade etti.

Dil eğitimi açısından göçmen organizasyonlarının desteklenmesinin önemli olduğunu belirten Schlump,

“Göçmen kökenli çocuk ve gençlere erken yaşta dil desteği ve tüm gün okul imkanı verilmelidir” diye konuştu.

Essen Muavin Konsolosu Mete Zaimoğlu, Almanya’nın artık dil, anadil ve kültürel farklılığa hoşgörü ile bakacak uyum politikaları yapması gerektiğine dikkat çekti. Eğitim uyumun en önemli anahtarıdır diyen Türkiye ve Uyum Araştırmalar (TAM) Vakfı Direktörü Prof.Dr. Hacı Halil Uslucan da “Alman Eğitim Sistemi göçmen kökenlilere entegreyi sağlamıyor” dedi.

BİLDİĞİNİZ DİLİ KONUŞUN
Uyum kelimesini sevmediğini söyleyen Almanya Türk Toplumu Başkanı Kenan Kolat,

“Türk kökenli öğrenciler Almanya’da çok başarılılar. Uyum sorunu yok diyemeyiz ama uyum söylendiği zaman sadece sorunlar konuşuluyor. Almanya’nın tümünde 6 yaşındaki öğrencilerinin üçte biri göçmen kökenli. Birkaç yıl sonra bu sayı yüzde 60’ın üzerinde olacak. Federal Uyum Planı’nda anadil deniliyor ama Türkçe denildiği zaman duruluyor. Hangi dili konuşacaksanız konuşun, ama en iyi bildiğiniz dili konuşun. Bunu yapmazsak çocuklar hiçbir dili doğru öğrenmiyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!