Eğer Pegida güçlenirse...

Güncelleme Tarihi:

Eğer Pegida güçlenirse...
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2015 00:00

Almanya’da yabancı ve İslam düşmanı Pegida hareketine karşı siyaset, ekonomi ve kilise çevreleri çağrı yaparken, Göç Komisyonu, bu hareketin sadece çağrılarla etkisiz hale getirilemeyeceğini söyledi... Komisyon Başkanı Prof. Schiffauer ise Pegida ile Naziler arasında bir benzerlik olduğunu söylüyor...

Haberin Devamı

Göç Komisyonu Başkanı Prof. Werner Schiffauer, üye Prof. Andreas Zick ve Dr. Naika Foroutan, Berlin’de Federal Basın Merkezi’nde düzenledikleri toplantıda, Pegida’nın toplumu kamplaştırdığı tehlikesine dikkat çektiler. Prof. Schiffauer, “Pegida’yı çok ciddiye almalıyız. Bu hareket öyle birkaç çağrıyla halledilecek bir şey değil” dedi.

Göç, toplumsal çatışma ve şiddet uzmanı üç bilim insanı toplantıda şu mesajları verdi:
“Pegida gökten inmedi. Toplumda bu görüşler var. En son kamuoyu araştırmasına göre toplumun üçte biri Pegida’yı haklı buluyor. Geçen yıl yapılan kamuoyu araştırmaları insanların siyasete ciddi güven kaybettiğini gösteriyor. Yabancılara ve İslam’a karşı yürüyen Pegida göstericilerinin sosyal konumlarını kaybedecekleri diye bir korkuları yok. Daha çok demokrasiden şüphe ediyorlar. Güçlü bir devlet istiyorlar. Halkın yüzde 40’ı Almanya’ya gelen mültecilerin ülkelerinde siyasi takibe uğradığına inanmıyor. Yüzde 18’i Almanya’nın yabancılaştığını düşünüyor. Yüzde 70’i sünnetin yasaklanmasını istiyor. Berlin Humboldt Üniversitesinin yaptığı son araştırmaya göre Almanlar, ‘İyi Almanca konuşan ve Alman pasaportunu taşıyan Almandır’ diyor. Ama öte yanda yüzde 38’i ‘Başörtüsü taşıyan Alman olamaz’ diyor. Dini azınlığı kabul etmiyor. ‘Çeşitliliğe evet ama Müslümansız’ diyor.”

Göç Komisyonu üyeleri Pegida’nın toplumu kamplaştırdığı görüşünde. Buna karşı yeni bir Almanya kimliği ve modeli yaratmak için bir

Eğer Pegida güçlenirse...
komisyon kurulmalı. Bu partilerüstü komisyonda toplumun tüm kesiminden temsilciler ve göçmen dernekleri de yer almalı. “Biz Almanlar” kavramı yeniden tarif edilmeli ve çeşitliliği yansıtan bir kimlik üzerinde çalışılmalı. Yabancılara yerel seçim hakkı katılım için önemli bir adım olur. Federal hükümetin uyumdan sorumlu Devlet Bakanlığının rolü daha da güçlendirilmeli.

ÇOK TEHLİKELİ

Toplantıdan sonra Göç Komisyonu Başkanı Prof. Schiffauer’le konuştum. “Pegida hareketinin toplumda şiddet saldırılarına yol açma tehlikesi var mı?” diye sordum. Nazi döneminden ilginç bir önek veren Prof. Schiffauer’in cevabı şöyle:
“Pegida toplumda yabancılara karşı şiddet kullanılmasından yana olan kesimleri cesaretlendirecektir. Eğer Pegida etkisiz hale getirilemez ve güçlenirse, şiddet saldırılarının yaşanma tehlikesi çok yüksek. Naziler 1932, 1933 yıllarında dünyadaki ekonomik krizinden farklı bir dini, Yahudileri sorumlu gösterdi. Şimdi de Müslümanlar tüm kötülüklerden sorumlu gösterilmek isteniyor.”



Kölnde binler sokakta


PEGIDA Almanyayı bölüyor


Frankfurt ilk sınavda geçti


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!