"Duvar yıkılırken saunadaydım"

Güncelleme Tarihi:

Duvar yıkılırken saunadaydım
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 2009 23:00

Almanya Başbakanı Merkel, Berlin Duvarı yıkıldığı gün, saunaya gitmeyi tercih etmiş.

Haberin Devamı

ALMANYA, Soğuk Savaş’ın simgesi olan ve komünist Doğu Bloku ile kapitalist Batı’yı birbirinden ayıran Berlin Duvarı’nın yıkılışının 20inci yıldönümünü kutlamaya hazırlanırken, Başbakan Angela Merkel’in tarihe geçen o günü saunada geçirdiğini anlattı.

Duvar’ın yıkıldığı 9 Kasım 1989 günü 35 yaşında olan Merkel yabancı gazetecilere o günü şöyle aktardı: “Televizyonda sınırların açılacağını duymuştum. Ancak o gün perşembeydi ve perşembe benim sauna günümdü. Ben de oraya gittim. Sonra bir arkadaşımla bira içmek için bara gittik. Çıktığımızda Batı’ya akın eden bir insan seli içinde kaldık. ”

Bilgi notu

1961’de inşa edilen 46 km’lik Berlin Duvarı’nın yapılış sebebi Komünist Doğu’dan Batı Almanya’ya kaçışların önlenmesiydi. Duvarı 5 bin kişi aşmayı başarırken, 200 kadarı bu uğurda öldü.



Batıda ilk iş alışveriş

Merkel ertesi gün ise kızkardeşiyle birlikte ilk iş olarak Batı’daki KaDeWe alışveriş merkezine gittiklerini anlattı. Merkel o gün ilk kez tattığı İtalyan parmesanının tadını unutamadığını söyledi.

Domino duvarı Gorbi yıkacak

Berlin Duvarı’nın yıkılışı kutlamaları için bu yıl domino taşlarından bir sembolik duvar hazırlandı. 2.5 metre boyunda, 1 metre eninde 1000 adet strafor taştan oluşan, 2 kilometre uzunluğundaki domino duvara ilk darbeyi ise dağılan eski Sovyetler Birliği’nin lideri Mihail Gorbaçov vuracak. Törende İngiltere Başbakanı Gordon Brown, Rusya Devlet Başkanı Dmitriy Medvedev, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton yer alacak. Berlin’deki Brandenburg kapısındaki törenlere 100 bin kişinin katılması bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!