Dünyada söz sahibi olmak istiyoruz

Güncelleme Tarihi:

Dünyada söz sahibi olmak istiyoruz
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2008 22:43

Almanya'nın başkenti Berlin'de pazar günü ziyaretçilere kapılarını açan 73. Yeşil Hafta Gıda Ürünleri Fuarı'na katılmak üzere Berlin'e gelen Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Türkiye'de tarım alanında daha verimli bir üretim ortamı yaratarak, dünyada söz sahibi olmak istediklerini söyledi.

Haberin Devamı

Bakan Eker, Almanya Tarım ve Tüketicileri Koruma Bakanı Horst Seehofer tarafından yabancı konuk bakanlar onuruna verilen resepsiyona katıldı ve Seehofer ile de bir süre ayakta konuştu.

Seehofer görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, çok sayıda Alman turistin Türkiye’ye gittiğine işaret ederek, 'Almanlar, iyi bakım görmeyeceklerini bildikleri bir ülkeye gitmezler' diye konuştu.

Bakan Eker ayrıca, Azerbaycan Tarım Bakanı İsmet Abbasov ve fuara bu yıl konuk ülke olarak katılan İsviçre’nin Ekonomi Bakanı Doris Leuthard ile de bir süre sohbet etti.

Eker, Türk gazetecilere yaptığı açıklamada, Avrupa ülkeleriyle mukayese edildiğinde alt sektörler itibariyle Türkiye’nin çok avantajlı olduğunu, aynı zamanda rekabet gücünün nispeten zayıf olduğu alt sektörlerin de olduğunu belirtti. Bakan Eker şöyle konuştu:

'Bu tabii ki herkes için böyle. Bize mahsus değil. Örneğin, taze sebze ve meyve avantajlı olduğumuz bir alan. Organik üretim potansiyelimiz çok yüksek. Diğer ürünlerde dünyada sayılı bir konumdayız. Ancak hayvancılıkta nispeten rekabet imkanımız daha az. Avrupalılar hayvancılıkta daha önemli imkanlara sahipler. Türkiye’de yapmak istediğimiz tarımda daha verimli bir üretim ortamı oluşturmak, rekabet yeteneğini artırmak, sahip olduğumuz 20 ürünle ilgili dünyada söz sahibi olmak. Bunun için tüm gücümüzü, kurumsal kapasitemizi geliştirme çabası içindeyiz. Politikalarımız bu şekilde.'

Fuarla ilgili olarak da Eker, 'Önemli bir etkinlik. Tarım ve hayvancılıkla ilgili önemli fuarlardan biri. Dünyanın en önemli fuarlarından biri. Burada sadece fuar değil, aynı zamanda tarımla ve tarımın gündemiyle ilgili uluslar arası düzeyde görüşmelerin tartışıldığı, konuşulduğu forumlar, paneller ve konferanslarla da zenginleştirilen bir program var' dedi.

Kendisinin de 19 ocakta, tarımla ilgili AB komiserinin, Rusya Federasyonu’ndan ve diğer bazı ülkelerden bakanların da katılacağı bir konferansta konuşacağını sözlerine ekleyen Eker, 'Orada ’Tarım ham maddeleriyle ilgili küresel yarış’ başlığı altında bir konuşma yapacağım. Yarın da, Türkiye’de tarımla ilgili AB sürecindeki gelişmeler ile ilgili olarak müsteşarımızın bir sunuşu olacak. Bazı ikili temaslarımız da olacak, bazı ülkelerin bakanlarıyla. Bir de Türk standını ziyaret edeceğiz. Vatandaşlarımızla, buradaki sivil toplum temsilcileriyle de toplantımız olacak' dedi.

Azerbaycan’la ilgili ortak projelerin sorulması üzerine de Eker, 'Azerbaycan’la zaten birlikte yaptığımız işler var. Enerji alanında şu an kurulu, çok güzel gelişen, sadece bizi değil, Avrupa’yı da ilgilendiren önemli işler yapıldı. Bunu şimdi tarımda ve diğer alanlarda da teşvik etmeyi, yaygınlaştırmayı düşünüyoruz' diye konuştu.

Azeri bakan da, Türkiye’yle ekonomik ve siyasi ilişkileri daha da geliştirmek istediklerini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!