Dünya Kupası tarihine adını yazdıran Türk futbolcu

Güncelleme Tarihi:

Dünya Kupası tarihine adını yazdıran Türk futbolcu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2010 17:12

Güney Afrika 19’uncu Dünya Futbol şampiyonasına ev sahipliği yapıyor. Bundan önceki 18 şampiyona da unutulmaz maçlar, oyuncular olayları arasına bir Türk futbolcusu da girdi. Hakan Şükür 2002’de üçüncülük maçının 11’inci saniyesinde attığı gol dünya kupası tarihine en çabuk atılan gol olarak geçti.

Haberin Devamı

İŞVİÇRE televizyonu (SF) izleyicileri arasında yaptığı bir ankette dünya Kupasının enlerini belirledi. Buna göre “Gol rekorları” sıralamasında Hakan Şükür’ün 2002’de Güney kore ile oynadığımız üçüncülük maçının 11’inci saniyesinde attığı gol Pele’li, Ronaldo’lu listede beşinci sırayı aldı. Bu kategoride Brezilya’nın yıldızı Ronaldo 1998(5), 2002(8), 2006(2) oynadığı üç dünya kupasında attığı 15 golle ilk sırada yer aldı. İkinci 1958 Dünya Kupasında üçüncü olan Fransa milli takımına son anda çağrılan ve takımının o turnuva da kaydettiği 23 golden 13’ünü atan Just Fontaina oldu. Üçüncü sırada ise birçok spor adamına göre Dünyanın gelmiş geçmiş en iyi futbolcusu olarak gösterilen Pele var. Brezilyalı yıldız 1958 yılında 17 yaşında iken takımı adına Galler’e attığı golle Dünya Kupası tarihinin en genç golcüsü unvanını ele geçirdi. Pele Brezilya ile üç Dünya Kupası şampiyonluğu yaşadı. Dördüncü sırada ise 1994’te Kamerun’a bir maçta beş gol atan Rus Oleg Salenko var. Beşinci sıraya ise Hakan Şükür yerleşmiş. İkinci defa katıldığımız Dünya Kupası finallerinde milli takımımıza üçüncülüğü, Galatasaray’ın gol makinesi Hakan, Güney Kore karşısında başlama vuruşu yapıldıktan sadece 11 saniye sonra fileleri havalandırırken, maç 3-2 bitiyor, Türkiye üçüncü olarak turnuvayı tamamlıyor o da Dünya Futbol Şampiyonalarının en çabuk golünü atarak tarihe geçiyordu.

Haberin Devamı

MARADONA, BECKENBAUER, BOBBY CHARLTON VE DİĞERLERİ
Dünya Kupasının en önemli futbolcuları sıralamasında ise pel ve Maradona başı çekerken, Beckenbauer ve İngilizlerin ünlü ismi Bobby Charlton onları izliyor. Dünya Kupasının en önemli anları sıralamasında ise Zidane ilk sırada yer aldı. Almanya’da 2006’da final maçında ailesine küfreden Matterazzi’ye attığı kafa ve oyundan atıldığı an Dünya futbol şampiyonalarının en dikkat çeken görüntüsü oldu. Onu, kupada tek şampiyonluğunu çizgiyi geçmediği yıllar sonra ortaya çıkan bir golle kazanan İngiltere’nin 1966 yılındaki o gol anı aldı. Üçüncü sırada ise Maradona’nın “Tanrının eliyle” şampiyon oldukları 1986 yılında çeyrek finalde İngiltere’ye attığı gol oldu.

Haberin Devamı

ŞAMPİYONLUK TADAMAYAN ÜNLÜ YILDIZLAR
Ne kadar büyük futbolcu olurlarsa olsunlar bazı oyuncular maalesef Dünya Kupalarında Şampiyonluk yaşayamadılar. Bunlardan biri de Fenerbahçe’yi bir dönem çalıştıran Zico idi. 1980’lerde Brezilya milli takımı birçok spor otoritesine göre şu ana kadar ki en güzel futbolu oynayan ekipti. Zico, Sokrates ve diğerleri sahada adeta show yapıyorlar seyredenleri büyülüyorlardı. Ancak bu takımın bir kısmı ve Zico Dünya Şampiyonluğu göremedi. Bu arada ankara’da 1950’lerin yenilmez armadası Macarları devirmiştik. O takımda oynayan ve dünyanın en iyi futbolcularından biri olarak gösterilen Puşkaş’ta şampiyonluk tadamayan oyuncular arasında yerini aldı. Tabi bir de UEFA başkanı Fransız Michael Platini var. O da milli takımla o muhteşem kupayı kaldıramayan büyük futbolcular arasına girdi. Hollandalı Cruff’un arkasından geliyor. Bu arada Dünya Kupasında atılan en güzel goller içersinde çok yakından tanıdığımız bir isim daha var. Galatasaray tarihinin en önemli yabancı futbolcusu George Hagi, Balkanların Maradona’sı 1994 Dünya Kupasında grup maçında Kolombiya’ya yaklaşık 40 metre’den müthiş bir gol atarak şampiyonanın tarihine yazdırdı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!