‘Dünya Kalp Günü’nde kalp rahatsızığı farkındalığı!

Güncelleme Tarihi:

‘Dünya Kalp Günü’nde kalp rahatsızığı farkındalığı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 2023 13:01

Dünya genelinde kalp rahatsızlıklarına dikkat çekmeyi ve farkındalığı artırmayı hedefleyen Dünya Kalp Günü, bu yıl 29 Eylül Cuma günü gerçekleştiriliyor.

Haberin Devamı

BU yılki etkinliklerin odak noktası, ‘ilk önce kalbimizi tanımak’ olacak. Bu odak, Ulusal Sağlık Hizmeti (NHS) North London Cardiac Operational Delivery Network’ün, Türk toplumuna yönelik, hayat kurtarmaya yardımcı olmak için kalp krizi belirtilerine karşı bilinçlendirme kampanyasıyla da örtüşüyor. Kalp krizinin muhtemel belirtilerini ve sizin için sıra dışı olan herhangi bir şeyi fark etmek, hızlı yardım alabilmek açısından elzemdir. NHS İngiltere tarafından yakınlarda yayınlanan bir anket, insanların kalp krizi belirtilerini tanıma konusundaki güvensizliğini ortaya çıkarmış durumda. Londra’da söz konusu ankete katılan kişilerin neredeyse yarısı, (yüzde 47) belirtileri tanıyabilecekleri konusunda kendisine güvenmiyor. Anketin çarpıcı sonuçlarından birisi, Londralıların neredeyse dörtte birinin (yüzde 39), kendisinin veya sevdikleri birinin göğüs ağrısı olması durumunda acil 999’u aramayı düşünmediklerini de gösteriyor.

Haberin Devamı

‘Dünya Kalp Günü’nde kalp rahatsızığı farkındalığı

KALP KRİZİ VE DURMASI ARASINDAKİ FARK
NHS İngiltere anketi ayrıca, kalp krizi ve kalp durması arasında gerçek bir kafa karışıklığı yaşandığını da gösteriyor. Londra’daki katılımcıların üçte ikisinden fazlası (yüzde 70), kalp krizi ve kalp durması arasındaki farkı bilmediklerini söyledi. Katılımcıların neredeyse yarısı (yüzde 48), kalp durmasının kalp krizine verilen başka bir isim olduğu yanılgısına inanıyor. Kalp krizi, kalbe giden kan akışı bloke olduğu zaman meydana gelir. Kalpte oksijen yoksunluğuna neden olabilen bu durum, potansiyel olarak ciddi kas hasarlarına yol açabilir. Buna rağmen, kişinin bilinci yerindedir ve nefes almaya devam eder. Kalp durması daha farklıdır. Bu durum, genellikle ani ve habersiz bir şekilde gerçekleşir. Kişi, hızlıca bilincini kaybeder. Kalp durur, nabız atmaz ve ne yazık ki, kalp durması yaşayan kişiler, müdahale edilmediği takdirde genellikle dakikalar içerisinde hayatını kaybeder. Kalp krizi, kalp durmasına neden olabilir.

Haberin Devamı

ERKEN MÜDAHALE HAYAT KURTARIYOR
Dünya Kalp Günü kampanyasına destek olan Barts Heart Centre, St. Bartholomew’s Hospital, North Middlesex University Hospital ve UCLH NHS Trusts kurumlarında Uzman Kardiyolog olan Dr. Mick Özkor, kalp hastalıklarında erken müdahelenin hayati önem taşıdığını vurgulayarak şu açıklamalarda bulundu: “Her gün, kalp krizi geçiren hastalar görüyorum ve bazılarının akıbeti diğerlerinden çok daha iyi oluyor. Çabuk harekete geçebilmeniz için neye dikkat edeceğinizi bilmek, kalp hasarını ve gelecekte oluşabilecek sorunları en aza indirmek için çok önemli. Kendinizi her zamanki gibi hissetmiyorsanız, belki biraz başınız dönüyorsa veya nefes darlığı yaşıyorsanız, mümkün olan en kısa sürede tıbbi yardıma başvurun. Kendinizin veya yanınızdaki birinin kalp krizi geçirdiğini düşünüyorsanız, gecikmeden 999’u arayın. Bazen, ciddi bir şey çıkmazsa doktorun zamanını boşa harcamış olacağınıza dair yanlış bir kanıya varabilirsiniz. Durum hiç de böyle değildir. Sizi her zaman memnuniyetle kontrol edeceğiz ve eğer yanlış bir şeyler varsa, hızlıca harekete geçerek iyileşme şansınızı yükseltmiş olacaksınız.” Son NHS verileri, İngiltere’de 2021/22 boyunca kalp krizi nedeniyle hastaneye yatma vakalarının 84 binden fazla olduğunu gösteriyor. Bu rakam, bir önceki yıla göre 7 bin artış olduğunu gösterdi. O yıl, pandemi sürecinde tedavi için başvuran kişi sayısı daha azdı.

BAKMADAN GEÇME!