"Duldunglu" çocuklara müjde

Güncelleme Tarihi:

Duldunglu çocuklara müjde
Oluşturulma Tarihi: Eylül 17, 2010 09:25

Bremen İçişleri Senatörlüğü bir yönetmenlikle sabıkası olmayan 18 yaşından küçük göçmen gençler için anne ve babalarından bağımsız oturum izni için yolu açtı.

Haberin Devamı

Bremen anne ve babaları mülteci olarak, yanlış beyan veya sahte belgelerle Almanya'ya girdikleri için yıllardır geçici oturum müsaadesi (Duldung) ile yaşamak zorunda kalan göçmen gençlere normal oturum izni alma yolu açtı. SPD-Yeşiller koalisyon hükümetiyle yönetilen eyalette çok kez aydan aya uzatılan Duldung ile yaşayan ve hiç bir gelecek perspektifleri olmayan göçmenlere gelecek sunmak amacıyla ciddi bir adım atıldı. Bu yönde yoğun çaba sarfeden eyalet milletvekili Mustafa Kemal Öztürk (Yeşiller) ve parti arkadaşı Björn Fecker'in başını çektiği siyasetçilerin aylardır üzerine titizlikle çalıştığı Bremen Eyalet İçişleri Komisyonu'ndan geçti. İçişleri Senatörü Ulrich Maeurer (SPD) yönetmenliği imzalayarak eyalet yabancılar dairesine gönderdi.

Diğer eyaletlere örnek olmalı

Yönetmenlikte büyük emeği bulunan Mustafa Kemal Öztürk, yönetmenliğin Almanya'ya genelinde bir ilk olduğunu belirterek, “Diğer eyaletlere örnek olmasını umuyoruz” dedi. Öztürk, “Şimdiye kadar kaçak yollarla, sahte beyan ve evrakla Almanya'ya gelen anne ve babalar ile işlenen bu suçla hiç alakası olmayan çocuklara sadece duldung verilerek onların gelecekleri karartılıyordu. Yönetmenliği geliştirirken anne ve babaların hatalarının çocuklara mal edilemeyeceğinden hareket ettik. Bu çocuklara ciddi bir gelecek perspektifi sunmak gerekiyordu” dedi.

Çocuklar üzerinden anne ve baba da hak kazanabilecek

Öztürk, önümüzdeki altı ay içinde eyalette Duldung statüsünde olan 18 yaşından küçük gençlere mektup gönderilerek oturum izni için yabancılar dairesine başvurmalarının isteneceğini belirterek, “Her gencin durumu detaylı şekilde incelenecek. Sabıkası olmayanlara anne ve babalarından bağımsız oturum verilecek. Yönetmenlik gereği oturum izni alan genç uyum açısından iyi bir yol çizdiği takdirde anne ve babasının da oturum almasında rol sahibi olacak. Bu şekilde gençlere sorumluluk yüklenerek uyumda daha azimli olmaları sağlanacak” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!