Dövizli askerlikte yeni dönem

Güncelleme Tarihi:

Dövizli askerlikte yeni dönem
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2010 12:23

Almanya'da 1 Temmuz 2011'de zorunlu askerlik kalkıyor. Çifte vatandaş olan Türk gençleri Türkiye'de askerlik yapmak zorunda kalacak mı? Almanya'daki gönüllü askerlik Türkiye'de askerlikten muaf sayılacak mı? Kafa karıştıran soruların yanı sıra dövizli askerlik ve 38 yaş üzeri dövizli askerlik ile vatandaşlıktan çıkma durumunu okurlarımız için araştırdık.

Haberin Devamı

NATO üyesi Almanya’da zorunlu askerlik dönemi kalkıyor. Savunma Bakanı Guttenberg’in açıklamasına göre 1 Temmuz 2011 tarihinden itibaren zorunlu askerlik kalkacak. Yeni uygulamada zorunlu askerlik kuralı anayasadan çıkartılmayacak, ancak gönüllülük esasına dayandırılacak. Alman hükümeti, isteyenlerin gönüllü askerlik yapmasıyla ilgili uygulamanın ayrıntılarını Aralık ayında görüşecek. Hükümetin önerisinin yasalaşması için Federal Meclis’te de onaylanması gerekiyor. Halihazırdaki Alman Anayasası uyarınca, gençlerin 6 ay zorunlu askerlik yapması gerekiyor. Daha önce 9 ay olan zorunlu askerlik süresi, geçtiğimiz haziran ayında 6 aya indirilmişti. Almanya'da askerlik yapmak istemeyenlerin, bu 6 ay boyunca gönüllü sivil hizmette bulunma hakkı da mevcut. Almanya’da zorunlu askerliğin kalkmasıyla Alman vatandaşı olan Türk gençleri de askerlik yapmak zorunda kalmayacak. Ancak çifte vatandaş olan Türk gençleri Almanya’da askerlik yapmadıkları takdirde Türkiye’de askerlik hizmetinden muaf sayılacak mı? Bu konunun yanı sıra dövizli askerlik ve 38 yaş üzeri askerlik ve vatandaşlıktan çıkma durumunu araştırdık. Münih Başkonsolosluğu’nun sorularımıza yanıtı şöyle:




- Çifte vatandaşların, Almanya’da yaptıkları askerliğin Türkiye’de saydırılması için hangi belgelerle Başkonsolosluklara başvurmaları gerekmektedir?

· Nüfus cüzdanı ve/veya Türk pasaportunun fotokopisi.
·
Alman pasaport ve kimlik kartının fotokopileri.
·
Alman vatandaşlığını hangi tarihte kazandığını gösterir belgenin fotokopisi ve tercümesi/EİNBÜRGERUNGSURKUNDE, (DOĞUMLA KAZANANLARDAN - GEBURTSURKUNDE)
·
Tabiyetinde bulundukları ülke vatandaşlığını kanuni rüşt yaşından sonra kazananlardan, kanuni rüşt yaşından önce yabancı ülkeye geldiğine dair belge.
·
Tabiyetinde bulundukları ülkede askerlik hizmetini yaptığını veya o ülke silahlı kuvvetlerinde ihtiyaç fazlası olduklarından askerlik hizmeti karşılığı olarak hükümete bağlı (resmi) sivil kurum ve kuruluşlarda hizmet yaptığını veya o silahlı kuvvetlerde subay, astsubay veya sözleşmeli (profesyonel) erbaş-er olarak görev yaptıklarını ve bu nedenle ayrıca zorunlu askerlik hizmetini de yerine getirmiş sayıldıklarını gösteren resmi belgelerin asılları veya onaylı suretleri ile onaylı tercümeleri (DIENSTZEITBESCHEINIGUNG)
·
Alman pasaportundaki Türkiye’ye giriş çıkış damgalarının bulunduğu sayfaların fotokopileri.
·
6 adet fotoğraf.

- 38 yaşından sonra askerlik yapma şartları ve vatandaşlıktan çıkış nasıl?
Yasal süresi içerisinde dövizli askerlik başvurusunda bulunmayıp 38 yaş sınırını geçenler, 7668. Euro ödeyip 21 gün askerlik yaparak dövizle askerlik hakkından yararlanabilirler. Ancak bu durumdaki vatandaşlarımız, başvuru yaptıkları tarihten itibaren ilk iki celp döneminde askere gitmek zorundadırlar. Bu iki celp döneminde de askere gitmedikleri takdirde dövizli askerlik yasa kapsamından çıkartılarak tabi oldukları statüde askerlik yapmaları gerekmektedir.
Öte yandan, 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu, Türk vatandaşlığından çıkmak için izin isteyen kişilerin askerlik hizmeti nedeniyle aranan kişilerden olmaması şartını içermektedir. Bu çerçevede, 38 yaşını geçen yükümlüler, askerlik görevini yerine getirmedikleri için Türk vatandaşlığından izinli çıkamazlar.

- 12 Haziran 2009 tarihinde yürürlüğe giren 5901 sayılı yeni Türk Vatandaşlığı Kanununda, Türk vatandaşlığının kaybettirilmesi nedenleri sınırlandırılmıştır. Bu çerçevede, örneğin askerlik görevini yapmamak, artık Türk vatandaşlığının kaybı nedenleri arasında yer almamaktadır. Buna karşılık izin almaksızın yabancı bir devletin hizmetinde gönüllü askerlik yapmak Türk vatandaşlığının kaybettirilme nedeni olarak kabul edilmiştir.

- Dövizli askerlik müracatında bulunacaklar hangi belgeleri birlikte getirmek zorunda?

· Para ödeme dekontunun aslı ve bir adet fotokopisi (Toplam ödenecek miktar 5.112 Evro olup 4 eşit taksit halinde ödenebilmektedir)
·
5 adet fotoğraf,
·
5.- €uro,
· Nüfus cüzdanınızın 2'şer adet ön-arka fotokopisi,
·
Tarafımızdan verilen, "Dekonta Yazılacak Bilgi Belgesi" ve bir adet fotokopisi.
·
Son yoklama formu ve bir adet fotokopisi.
·
Son üç yıl içinde pasaport değiştirilmişse, eski pasaportun 2'şer adet fotokopileri de getirilecektir.
·
Pasaportun isim/uzatma sayfaları ve dördüncü sayfasından, oturma izni sayfası 2 fotokopisi ve Türkiye’ye giriş-çıkış damgalarının bulunduğu sayfalardan da 2'şer fotokopisi getirilecektir. Çifte vatandaş olanlar, mevcut pasaportlarının fotokopilerini getireceklerdir.
·
Gewerbeschein 2 adet fotokopisi. Geriye doğru en az üç yıllık süreyi göstermiyorsa, daha öncekinin 2 fotokopisi.
·
İş yerinden alınacak çalışma belgesi/Arbeitsbescheinigung ve fotokopisi. (mutlaka yeni tarihli olmalıdır). İşsiz olanlar ise Çalışma Dairesi’nden alınan belge ve fotokopisi.
·
En az 1095 gün emeklilik sigortası (Rentenversicherungsnachweiss) ödendiğini gösteren sigorta belgelerinin 2 adet fotokopisi veya sigorta hizmet dökümü cetveli (Versicherungsverlauf) getirilecektir. Toplam 36 aylık süreyi gösterecek sigorta belgeleri (yoksa eski yıllara ait olanlar da olabilir).
·
Serbest meslek sahipleri, Finanzamt’tan, üç yıl (1095 gün) vergi ödendiğini gösteren belgelerin 1 adet fotokopisini getireceklerdir. (Son üç yıla ait yıllık döküm/Jahresbescheid)
·
Serbest meslek sahipleri Finanzamt’tan veya Steuerberater'den de bu işi halen yaptıklarını gösteren bir belge fotokopisini getireceklerdir. (Bescheinigung)

- Almanya’da zorunlu askerlik kalkınca, burada askerlik yapmayan çifte vatandaş bir Türk genci Türkiye’de askerlik yapmak zorunda kalacak mı?

Gerek Berlin’deki Büyükelçilik gerekse Münih Başkonsolosluğu yetkilileri, bu durumda Türkiye’den yeni bir talimat gelmediğini belirtti. Alman Süddeutsche Zeitung gazetesi ise dünkü yazısında Almanya’da askerlik yapmayan çifte vatandaş Türk gençlerinin Türkiye’de askerlik yapmak zorunda kalacağını belirtti. Gazete ne kadar çifte vatandaş Türk genci bulunduğu konusunda bir rakam bulunmadığını, ancak önümüzdeki 5 yıl içinde 10 bini aşkın çifte vatandaş Türk gencinin askerlik yaşına geleceğini ve Türkiye’de böylece askere çağrılacağını kaydetti.

GÖNÜLLÜ OLUR MU


- Almanya’da gönüllü olarak askere giden çifte vatandaş bir Türk genci Türkiye’de askerden muaf sayılıyor mu?
Bu konu da henüz açık değil. Alman gazetesinin haberine göre Almanya’da gönüllü olarak askerlik yapan çifte vatandaş Türk gençleri Türkiye’de askerlikten muaf sayılacak. Ancak Türkiye’de 12 Haziran 2009 tarihinde yürürlüğe giren 5901 sayılı yeni Türk vatandaşlığı kanununda izin almaksızın yabancı bir devletin hizmetinde gönüllü askerlik yapmak Türk vatandaşlığının kaybettirilme nedeni olarak kabul edilmiştir. Berlin Büyükelçiliği yetkilileri yeni durumla ilgili bir talimat geldiğinde bunu basınla paylaşarak, vatandaşları bilgilendireceğini açıkladı.

SİVİL HİZMET SAYILIR MI


- Hangi alanda yapılan sivil hizmet, askerlikten muaf sayılmak için geçerli?
Bu konu da tam açık değil. Türkiye’deki yasa askerlik hizmeti karşılığı olarak hükümete bağlı (resmi) sivil kurum ve kuruluşlarda hizmet yaptığını gösteren resmi bir belge istiyor. Kiliseler, camiler veya hükümete bağlı olmayan ya da resmi olmayan derneklerde sivil hizmet yapanların askerlikten muaf tutulup tutulmayacağı da yasada açıkça belirtilmiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!