Dört ataşelikten Türkçe seferberliği

Güncelleme Tarihi:

Dört ataşelikten Türkçe seferberliği
Oluşturulma Tarihi: Şubat 06, 2024 11:35

Türkiye Cumhuriyeti Düsseldorf Başkonsolosu Ali İhsan İzbul ve Köln Başkonsolosu Turhan Kaya, dört eğitim ataşesi ile birlikte okullarda verilen Türkçe derslerine katılımı artırmaya yönelik bir basın toplantısı düzenledi.

Haberin Devamı

KISA bir selamlama konuşması yapan Başkonsolos İzbul, İslamofobi ve ırkçılığa dikkati çekti. “Eğitim, aslında yabancı düşmanlığının, İslamofobinin de en büyük çaresidir” diyen Başkonsolos İzbul, sözü Köln Başkonsolosu Turhan Kaya’ya bıraktı. Her yıl Türkçe derslerine kayıt dönemlerinde bir araya gelerek vatandaşlara topluca çağrıda bulunduklarını belirten Başkonsolos Kaya ise “Türk toplumunun Almanya’daki varlığının en önemli unsurlarından biri, dilin öğrenilmesi ve bir sonraki nesle aktarılmasıdır. Bu nedenle de velilerimize her sene aynı çağrıyı yapıyoruz: ‘Lütfen çocuklarınızı Türkçe derslerine kaydettirin!’” Eğitim Ataşeleri Muteber Gamze Bozgöz (Düsseldorf), Dr. Muhterem Dilbirliği (Köln), Sabri Yolcu (Essen), Ayşe Nazlı Söylet (Münster) de Türkçe derslerinin durumuyla ilgili bilgi verdiler.

Haberin Devamı

İKİ DİLLİLİK ZENGİNLİKTİR
Dört ataşeliğin bir araya gelerek ‘Türkçe Seferberliği’ başlattıklarını belirten Ataşe Muteber Gamze Bozgöz, velilerden destek istedi: “Şubat ve mart aylarında okullarda 15 velinin Türkçe kayıt formlarını doldurması suretiyle Türkçe derslerinin açıldığını biliyoruz. Velilerimizden bu konuda maalesef yeterince destek göremiyoruz. Buradan bir çağrıda bulunuyoruz: Lütfen bizimle beraber Türkçe derslerine kayıt çalışmalarına katılın, özverili bir şekilde bize destek olun. İki dillilik zenginliktir. Biz sadece Türkçe değil aynı zamanda çocuklarımızın Almancaya da hâkim olmalarını istiyoruz. ‘Yani ya Almanca ya Türkçe’ gibi bir tercihten bahsetmiyoruz. Çocuklarımız iki dili de başarılı bir şekilde öğrenebilir ve konuşabilir.”

Dört ataşelikten Türkçe seferberliği
TÜRKÇE OKULDA ÖĞRENİLİR
Ataşesi Ayşe Nazlı Söylet ise Türkçenin, doğru ve tüm zenginliğiyle konuşulabilmesi için mutlaka okulda öğrenilmesi gerektiğini söyledi. Ataşe Sabri Yolcu da ana dile sahip çıkılmasına vurgu yaptı: “Ana dilimiz, kimliğimizdir. Ana dilini doğru ve güzel bir şekilde konuşamayan kişiler başkalarına da katkı sağlayamaz. Tarihsel olaylar ve bilimsel araştırmalar göstermiştir ki, ana dilini kaybeden bir toplumun diğer değerlerini koruması çok zordur. Hatta daha da ötesi, dilini kaybeden bir milletin hafızasını, benliğini ve inancını kaybettiği bir gerçektir. Türkçemizin yaşatılması ve yaygınlaştırılması noktasında bilhassa ailelerimize, öğretmenlerimize, sivil toplum kuruluşlarımıza, basın mensuplarına önemli görevler düşüyor. Ana dilimize sahip çıkalım, çocuklarımızı Türkçe derslerine kaydettirelim.”
Ataşe Dr. Muhterem Dilbirliği de KRV Eğitim Bakanlığı’yla yaptıkları toplantılarda ana dil dersleriyle ilgili sorunları ilettiklerini söyledi: “Buradan vatandaşlarımıza seslenmek istiyorum: Okul çağındaki çocukların muhakkak Türkçe derslerine kayıt olması için okullarınızda girişimde bulunun, talepte bulunun. Eğer okulunuzda Türkçe dersi yoksa, yasa gereği ilkokullarda 15, onuncu sınıfa kadar ise 18 öğrenci velisinin imzası ile ders açılma zorunluluğu vardır.”

Haberin Devamı

NASIL BAŞVURU YAPILIR?
Çocukların şubat ve mart aylarında Türkçe derslerine kayıt olmaları gerekiyor. Bunun için eğitim ataşelikleri sayfalarına girip menü kısmından Türkçe başlığına tıklayarak HSU kayıt formunu bulabilirsiniz
DÜSSELDORF - https://dusseldorf.meb.gov.tr/
KÖLN - https://koln.meb.gov.tr/
ESSEN - https://essen.meb.gov.tr/
MÜNSTER- https://munster.meb.gov.tr/

 

 

BAKMADAN GEÇME!