Doping olimpiyatlarda can yakıyor

Güncelleme Tarihi:

Doping olimpiyatlarda can yakıyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 2008 11:17

Pekin Olimpiyat Oyunları’na katılmaya hak kazanan birçok sporcu, doping kullandıkları gerekçesiyle bu haklarını yitirdi.

Haberin Devamı

Çin Halk Cumhuriyeti’nin başkenti Pekin’de, 8-24 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan 29. Yaz Olimpiyat Oyunları’nda bazı branşlarda halen kota mücadeleleri sürerken, birçok sporcu da barajı
aşmasına karşın olimpiyatlarda yarışma şansını yitirdi. Olimpiyat hayali kuran sporcuların kimilerinde yasaklı maddeye rastlanınca, bu sporcuların oyunlarda yarışabilme rüyaları başlamadan bitti. Şu ana dek 16 sporcu dopingli oldukları gerekçesiyle oyunlara katılma haklarını kaybetti.

Oyunlara evsahipliği yapacak Çin’de, son olarak güreşte olimpiyatlarda madalya umudu olan Luo Meng, doping gerekçesiyle ömür boyu men cezasına çarptırılarak yarışma şansını yitirdi. Çin’in oyunlara katılma hakkını kaybeden bir diğer sporcusu ise yüzmede Ouyang Kunpeng oldu. Kunpeng, 2 yıl yarışmalardan men cezası aldı. Olimpiyatlarda yarışabilme hakkını yitiren sporcular şöyle:
-

Haberin Devamı

Bulgaristan Halter Milli Takımı, 11 sporcusunun dopingli çıkması nedeniyle olimpiyatlara atılamayacak. 13 kişilik takımdan 3’ü bayan, toplam 11 kişide yasaklı maddeye rastlandı. Sloven atlet Jolanda Ceplak, doping nedeniyle 2 yıl ceza alarak oyunlara katılma şansını yitirdi. Ceplak, 2004’de Atina’da bronz madalya kazanmıştı.

Rumen halterci Valeriu Calancea da doping maddesine rastlanması nedeniyle müsabakalardan 2 yıl men edildi. Calancea, ülkesinin bu oyunlardaki madalya umuduydu.

UKRAYNALI BOKSÖRÜN YERİNE TÜRK SPORCU-

Ukraynalı boksör İsmail Sillah, dopingli çıktığı için olimpiyatlara katılma şansını yitirdi. Dünya Boks Birliği, Sillah’ın yerine Türk boksör Bahram Muzaffer’in oyunlara katılmasını kararlaştırdı. Türk
boksör, olimpiyat elemelerinde, elinin kırıldığı maçta dopingli çıkan Sillah’a yenilmişti.

1980 MOSKOVA’NIN DOPİNGDE SİCİLİ TEMİZ-

Oyunlar tarihinde dopinge ilk kez 1960 Roma Olimpiyatları’nda rastlandı. Roma Olimpiyatları’nda Danimarkalı bisikletçi Knut Enemark Jensen, yarışma sırasında bisikletinden düşerek yaşamını yitirdi. Daha sonra yapılan araştırmalarda, ünlü bisikletçinin kullandığı dopingli ilaçlara
bağlı olarak öldüğü belirlendi.

Haberin Devamı

Doping konusunda sicili temiz oyunlar arasında ilk sırayı eski SSCB’nin organize ettiği 1980 Moskova Oyunları aldı. Bu olimpiyatlarda hiç bir sporcuda dopinge rastlanmadı. Son olarak Yunanistan’da gerçekleştirilen oyunlar ise tarihe doping skandallarıyla geçti. Türk halterci Şule Şahbaz’ın dopingli çıktığı ve yarışmalardan uzaklaştırıldığı Atina’da, toplam 21 sporcunun doping yaptığı veya doping testine katılmadığı ortaya çıktı. Olimpiyatlar tarihinde, Pekin-2008’e dek oyunlara katılma hakkı kazanan
yaklaşık 101 sporcuda doping belirlendi.

OYUNLARDAKİ DOPİNG OLAYLARI-

1960 Roma (İtalya): Danimarkalı bisikletçi Knut Enemark Jensen, kullandığı doping maddesi nedeniyle bisikletinden düşerek öldü. Oyunlarda doping kontrolü uygulanmadığı için Jensen’in ölüm nedeni daha sonra anlaşıldı.
1964 Tokyo (Japonya): Oyunlarda ilk kez doping kontrolü yapıldı.
1968 Mexico City (Meksika): 1 sporcuda doping çıktı.
1972 Münih (Almanya): 7 sporcuda dopinge rastlandı.
1976 Montreal (Kanada): 11 sporcu dopingli çıktı.
1980 Moskova (eski SSCB): Hiçbir sporcuda yasaklı madde çıkmadı.
1984 Los Angeles (ABD): 12 sporcu dopingli çıktı.
1988 Seul (Güney Kore): 10 sporcuda doping maddesi bulundu.
1992 Barcelona (İspanya): 5 sporcu dopingli çıktı.
1996 Atlanta (ABD): 2 sporcuda dopinge rastlandı.
2000 Sydney (Avustralya): 9 sporcuda doping bulundu.
2004 Atina (Yunanistan): 21 sporcuda doping maddesine rastlandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!