Döner Kralı Türk: ``İspanyollar döneri çok sevdi, Döner İspanya´yı fethetti’’

Güncelleme Tarihi:

Döner Kralı Türk: ``İspanyollar döneri çok sevdi, Döner İspanya´yı fethetti’’
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2005 00:00

İspanya´da 1998´de ilk döner büfesini açan Sivaslı işadamı Hıdır Kaçar´ın bugün ülkenin ondan fazla kentinde 21 döner büfesi bulunuyor.

Haberin Devamı




Hıdır Kaçar
``İstanbul Döner Kebap’’ı bir marka haline getirerek dönerin İspanya´da tanınmasını sağladıklarını söyleyen işadamı, ``Döner İspanya´yı fethetti. Ağzının tadını bilen İspanyollar döneri çok sevdi. Mc Donald´s ile yarışıyoruz’’ dedi.

Yıllar önce İspanya´da açtığı ufak döner büfesi ile döneri İspanya´ya taşıyan isim olan Sivaslı Hıdır Kaçar (38) bugün ülkenin ``Döner Kralı’’ olarak tanınıyor.

Büyük şehirlerdeki lüks alışveriş merkezlerinin bir çoğunda ``İstanbul Döner Kebap’’ adlı restoranları bulmak mümkün. Bunun yanı sıra İspanyollar´ın karınlarını doyurmak için seçtikleri döner dükkanlarının sayısı her yıl çoğalırken özellikle Türk dönerciler, fast food sektöründe vazgeçilmez hale geldiler.

Kimse tanımıyordu

Hıdır Kaçar, 12 yıl önce folklor hocası olarak geldiği Almanya´da bir süre tercümanlık yaptığını ve daha sonra da Dresden kentinde ufak bir döner büfesi açtığını söyledi.

1998´de gezmeye gittiği İspanya´nın Madrid kentinde hiçbir yerde dönere rastlamadığını belirten işadamı, ``Özellikle Arapların yaşadığı ve Berlin´deki Kreuzberg semtini andıran Lavapies semtinde ilk döner büfaseini açtım. O dönem İspanya´da dönerin ne olduğunu dahi bilmiyorlardı. Benimle dalga geçen bile oldu’’ dedi.




Hıdır Kaçar
Ağzının tadını biliyorlar

Dönerin kısa sürede büyük ilgi gördüğünü kaydeden Kaçar, dükkan sayısını çoğalttığını söylerken ``İspanyollar´la Türkler arasında çok büyük benzerlik var. Onlar da bizim gibi ağzının tadını biliyor. Bu nedenle döneri çok sevdiler.

Bence İspanyollar´ın dönere olan ilgisi Almanlar´dan bile fazla. Döner satışının tutmasıyla İspanya´daki dönerci sayısı da hızla çoğaldı. Artık İspanyollar da döner satıyorlar’’ şeklinde konuştu.

Yılda 15 milyon ciro

Bugün aralarında Madrid, Barcelona, Alecante, Valencia veya Malaga gibi ülkenin 11 kentinde, ``İstanbul Döner Kebap’’ı bulmanın mümkün olduğunu ifade eden Hıdır Kaçar ``21 döner restoranımız haricinde 20´yi aşkın İspanyola da isim hakkımızı sattık.

İstanbul Döner Kebap ismini bir marka haline getirerek dönerin İspanya´da tanınmasını sağladık. Döner İspanya´yı fethetti. Yıllık ciromuz 15 milyon Euro. Artık Mc Donald´s ile yarışır hale geldik. İspanyol basını da bunun farkında ve sık sık bizden ve diğer Türk dönercilerden bahsediyorlar’’ dedi.

Fabrika açacak

Döner için gerekli bütün malzelemeleri kendilerinin üreteceklerini de hatırlatan Kaçar, yakın bir zamanda 6 bin m2 büyüklüğünde, günde 25-30 ton et kapasiteli ve 100 işçisi bulunan kendi döner fabrıkalarını açacaklarını söyledi.

İspanya´da özellikle 15-40 yaş arası İspanyolların döner yediklerini ve döneri 3,50 Euro´dan sattıklarını belirten Türk işadamı ayda ortalama 120 ton et sattıklarını da sözlerine ekledi.

Ülke genelinde 250 dönerci

Hıdır Kaçar´ın başarısının diğer Türk ve İspanyollar için de örnek olduğu ve bu nedenle döner dükkanı açanların sayısının hızla arttığı belirtildi. Edinilen bilgiye göre şuan İspanya genelinde 250 dönerci bulunuyor.

İspanyol El Mundo gazetesi ise, dönerin sadece Türk değil aynı zamanda İspanyol restoranlarında da satıldığını yazdı. Gazete ayrıca, dönerin 600´den fazla restoran veya büfede, başka yemeklerin yanında müşterilere sunulduğuna dikkat çekti.

İki Bin Türk yaşıyor

Almanya, Fransa, Hollanda veya Avusturya gibi ülkelerde yaşayan Türklerin sayısı oldukça yüksekken İspanya´da bir kaç yıl öncesine kadar çok az sayıda Türk yaşıyordu.

Döner sektöründeki patlama ile birlikte bu sayıda da artış olduğu açıklandı. İspanya´daki Türk Büyükelçiliği, şuan ülke genelinde yaklaşık 2 bin 500 Türk yaşadığını ve açılan dönerci sayısında da muazzam bir yükseliş olduğuna dikkat çekti.

Dönerin zaferi

Bu arada bazı İspanyol gazeteleri Türklerin döner satışındaki başarısını ``Dönerin zaferi’’ olarak yorumladılar. Gazeteler, dönercilerin çoğunun Türkler´den oluştuğunu ve bunların genellikle Almanya´dan İspanya´ya göç eden Türkler olduğunu okurlarına duyurdular. İstalbul Kebap restoranlarında en çok dönerin satıldığı fakat bunun yanı sıra lahmacun ve durum gibi yiyeceklerin de ilgi gördüğü kaydedildi.

Vejetaryan döner seviliyor

Öte yandan İspanyolların en çok sevdiği döner çişidi arasında ``Vejeteryan Döner’’ yer aldığı belirtildi. Özellikle bayan müşterilerin vejeteryan döner yemeği tercih ettiği ifade edilirken İspanyolların ayrana olan merakının da arttığı kaydedildi.

İstanbul Döner Kebap yetkilileri, önümüzdeki dönem için hedeflerinin restoran sayısını çoğaltmak olduğunu söylediler. Hıdır Kaçar son olarak ``İspanya´daki döner sektörü önümüzdeki 5 yıl içerisinde daha dabüyüyecek’’ dedi.

Ahmet ATAK

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!