Donan göllere çıkmayın uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Donan göllere çıkmayın uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2012 10:43

Almanya'da son günlerde buzlanan göl ve nehirler, büyük tehlike oluşturmaya başladı. Son iki günde buzun kırılması sonucu suya düşen bir kişi ölürken, bir kadın da köpeği ile birlikte son anda kurtarıldı. Yetkililer, buzlanan göl ve nehirlerin üzerine çıkılmaması uyarısında bulundular.

Haberin Devamı

AVRUPA'yı kıskaç altına alan soğuk havalarda su yüzeyi donan göl ve nehirlerin, büyük bir tehlike tuzağı olduğu uyarısı yapıldı. Berlin'in doğusunda bulunan Stienitz Gölü'nün üzerine bisikletiyle çıkan 65 yaşındaki bir balıkçı, buzun kırılması sonucu soğuk suya düşerek öldü.

Cumartesi günü ailesi tarafından kayıp ihbarı yapılan balıkçının donmuş cesedi, buz tabakasının altında bulundu. Frankfurt kentinde de nehir kenarında köpeğini gezdiren bir kadın, su yüzeyi donan Nidda Nehri'nin üzerine çıktı. Buz tabakası kırılınca 27 yaşındaki kadının köpeği ile birlikte suya düştüğünü görüp kurtarmak isteyen bir başka kadın da, suya düştü. Olay yerine çağrılan itfaiye, iki kadın ve köpeği sudan çıkararak hayatlarını kurtardı.

Buz tabakası inceliyor
Buzlanan göllerdeki boğulma tehlikesinin artması üzerine açıklama yapan Alman can kurtarma kuruluşu DLRG yetkilileri, donan göllerde su yüzeyinde oluşan buz tabakasının çok ince olduğunu ve üzerine çıkılması halinde çabuk kırılabileceği uyarısında bulundular. Hava sıcaklığının eksi 10 ve daha fazla olması nedeniyle buzun üzerinde kırağı oluştuğu, bu nedenle buz kalınlığının kestirilemediğine işaret eden yetkililer, yüzeyi donmuş nehirlerin dibindeki ılık akıntının etkisiyle buz tabakasının alttan eriyebileceğini belirterek, "Buzlanan göl veya nehirlerin üzerinden gezinirken en ufak çıtırtı sesinde hemen buzdan inilmelidir. Gerektiğinde yüzükoyun yatıp yavaş yavaş sürünmek suretiyle kıyıya çıkılmalıdır" dediler.

Avusturya'da çığ düştü
Bu arada Almanya'nın doğu eyaletlerinde hava sıcaklığı yeni bir rekor seviyeye düştü. Meteorologlar Brandenburg'da bulunan Wusterwitz kasabasında eksi 21 derece ölçtüklerini belirtirken dondurcu soğukların önümüzdeki günlerde de artarak devam edeceğini söylediler.

Öte yandan Avusturya'nın güney Tirol bölgesinde çığ düşmesi sonucu iki kişi öldü, dört kişi de kayboldu. Avusturyalı yetkililer, bir grup kayakçının Antholzertal bölgesinde Staller Sattel tepesinden iniş gerçekleştirirken çığın altında kaldığı, iki kişinin cesedinin bulunduğu, diğerlerinin bulunması için arama çalışmalarının devam ettiğini kaydettiler.

İsviçre'de ibre eksi 45'i gösterdi
İsviçre'de de önceki gün St. Moritz yakınlarındaki Samedan ilçesi, eksi 35,1 derece ile meskun mahalle olarak yeni bir soğuk hava rekoru kırdı. 1.720 metre rakımlı kasabada, coğrafi konumu nedeniyle beş günü temmuz ayında olmak üzere her yıl toplam 260 gün dondurucu soğuklar etkisini gösteriyor. Ülkenin ortasında bulunan ve kimsenin yaşamadığı 1.850 metre rakımlı Glattalp Geçidi'nde ise termometrelerin eksi 45 dereceyi gösterdiğini işaret eden meteorologlar, "İsviçre'de buradan daha soğuk bir yer yok" dediler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!