Domuz gribine karşı kimler aşı olacak

Güncelleme Tarihi:

Domuz gribine karşı kimler aşı olacak
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2009 10:52

Almanya tarihinin en büyük aşı kampanyası yakında başlıyor. Peki kimlere öncelikli olarak aşı yapılacak? Ücreti kim ödeyecek? Aşılar nerelerde yapılacak? İşte cevapları.

Haberin Devamı

DÜNYAYI sarsan domuz gribi salgınına karşı her ülke kendine göre önlemler alıyor. Almanya hükümeti de tüm vatandaşlar için öngörülen kitlesel bir aşı programı hazırladı. Aşı zorunluluğu olmasa bile tüm herkesin şiddetli kış günlerinden önce aşı olması tavsiye ediliyor. Aşıların kim tarafından ve nerelerde yapılacağı şu an için tam net değil. Ancak öncelikli olarak kimlere aşı yapılacağı karara bağlanmış durumunda:


KİMLER AŞI OLACAK
Gelecek ay başlayacak aşı kampanyasında ilk olarak sağlık sektöründe çalışanlara aşı vurulacak. Yani aşıyı yapacak olanlar, önce kendilerini garanti altına alacak. Doktorlar, hemşireler, hastabakıcılar ve itfaiye erleri ilk aşı olacaklar arasında başta geliyor. Sonra polis ve diğer kamu görevlileri takip edecek. Daha sonra ise vatandaşlardan hastalık riski taşıyan gruplar aşı programına dahil edilecek. Hamileler, kronik sağlık sorunu yaşayanlar, Asma, diyabet ve kilo sorunu olan kimseler ilk aşı yapılacak gruplar arasında yer alıyor.

Haberin Devamı

HERKESE YETERLİ
Devlet sağlık kurumlarının Almanya'da yaşayan herkese yetecek kadar aşı ısmarladığı açıklandı. Verilen bilgilere göre aşı ilacı sıkıntısı çekilmeyecek. 50 milyon dozda aşı ilacı hazırlanmış durumda. Aşı olmak zorunlu değil, kişilerin isteğine bağlı. İki hafta arayla iki defa aşı yapılacak. Nüfusun yüzde 30'nun aşı olması bekleniyor.


AŞI NERELERDE YAPILACAK
Aşıların nerelerde yapılacağı eyaletten eyalete değişkilik gösteriyor. Kamu meslek grupları işyerlerinde, risk grupları sağlı dairelerinde, diğer vatandaşların da hastane, klinik ve muayenehanelerde aşı olması planlanıyor.


KİM ÖDEYECEK
Toplu aşı kampanyasının resmi ağızdan verilen bilgilere göre 500 ile 550 milyon Euro arasında değişen bir maliyeti olacağı hesaplanıyor. Ancak uzmanlar bu rakamın çok daha fazla olacağı konusunda birleşiyor. Hükümet masrafların hastalık kasaları tarafından üstlenmesini öngörürken, kasalar, buna karşılık aidat artışına gideceklerini belirtiyor.


AŞININ YAN ETKİLERİ NELER
Sağlık uzmanlarına göre domuz gribi aşısının diğer grip aşılarında olduğu gibi ağır yan etkileri ortaya çıkabilir. Paul Ehrlich Enstitüsü Başkanı Johannis Löwer'in verdiği bilgiye göre aşının etkisini artırmak için kullanılan katkı maddeleri, istenmeyen yan etkilere neden olabilir. Yan etkilerin başında uzun sürebilecek kas ve eklem ağrıları geliyor.

Haberin Devamı

KİMLER RİSK ALTINDA
Domuz gribi salgını karşısında en fazla hamile kadınların riziko altında olduğu vurgulanıyor. Bu nedenle hamile olanların çok dikkatli olması isteniyor.


NE YAPILMALI
Aşı programı başlayana kadar hangi önlemler alınması konusunda ise uzmanlar, sık sık el yıkanmasını, kalabalık yerlerden uzak durulmasını, aynı mendili tekrar kullanmamayı ve grip olanlardan mümkün mertebe uzak durulmasını öneriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!