Domuz gribi herkese korku saldı, nasıl

Güncelleme Tarihi:

Domuz gribi herkese korku saldı, nasıl
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2009 00:00

Sevgili Güzin hanım, her akşam haberlerde endişe içinde domuz gribinin tüm dünyada giderek yayılmasını izliyoruz.

Haberin Devamı

Ülkemize gelmemesi için hiçbir neden yok. Alınan önlemler yeterli mi? Her akşam uzmanlar konuşuyor ama önlemlerin nasıl alınacağı, bu salgın ülkemizde başlarsa ne yapılacağı, bizlerin ne yapmamız gerektiği anlatılmıyor. Sadece bizlere korku salınıyor o kadar...
Bu da yine tıpkı geçen yıllarda ortaya çıkan kuş gribi gibi ortalığı velveleye verip sonra unutulan bir konu mu, yoksa ne gibi önlemler almalı, nasıl korunmalıyız, bu konuda bizimle paylaşabileceğiniz bir bilgi var mı?
RUMUZ: KARAMSAR

Sevgili okurum, aynı endişeleri elbette ben de yaşıyorum. Ancak ben de sizin gibi sadece yazılan, çizilen ve televizyonda tartışılanlardan bilgi sahibi oluyorum. Ancak gazetemizin çok değerli doktoru, sevgili Dr. Gündüz Tezmen’in size linkini yazacağım sitedeki yazısı her zaman olduğu gibi beni bu konuda aydınlattı.
Sizlere özetini verdiğim bu yazının tamamını internetten : (http://www.saglicaklakal.com/KoseYazisi.asp?i=FD793111-745E-46FC-88A4-AEE3A0A18529&title=domuz-gribi-turkiye-icin-de-risk-yaratiyor) link hattından okuyabilirsiniz:
“Grip, insanlık tarihinde, en yoğun ölüme neden olan hastalık sıfatını koruyor. 1918 yılında tüm dünyada salgın yapan İspanyol gribi 40-50 milyon kişinin ölümüne yol açmıştı.
Tüm tıp çevreleri, bu ölçekte tehlikeli grip virüslerinin oluşmasından sürekli korkuyorlar. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) alarm seviyesini 5 düzeyine çıkardı.
Grip virüsü, kolayca bulaşan bir virüs. Avrupa’da hızla yayılıyor. Ülkemize de bulaşmaması için hiçbir neden yok. Havaalanlarında termal kamera ile yüksek ateşli kişileri takip etmek önemli ama maalesef yeterli değil. Çünkü virüs alıp henüz hastalanmamış kişiler de, kuluçka döneminde hastalığı bulaştırabiliyor. Ayrıca henüz riskli gözükmeyen ülkelerden gelenler, farklı sınır kapıları vb. çok yol var.
Domuz eti yemenin riski olmadığı gibi, yemiyor olmanın riski azaltıcı etkisi yok. Çünkü ismi domuz gribi olmasına rağmen, hastalık insandan insana geçiyor. Normalde domuzdan domuza bulaşarak hastalık yapan grip virüsünün nasıl olup da insandan insana geçer hale geldiği araştırılıyor. Zaten Dünya Sağlık Örgütü de yanlış yönelmeleri önlemek için bu hastalığa artık ‘domuz gribi’ denilmemesini öneriyor.
Bu salgında ülkemizin de yer aldığı kuzey yarımküre ülkelerinin bir avantajı var. Önümüz yaz, havaların sıcak ve kurak gitmesi ile grip virüsünün salgın yapma olasılığı azalıyor. Domuz gribi hastalığı, muhtemelen kış mevsimine giren güney yarımküre ülkelerine kaçacak.
Aşı konusunda da medya yanlış bilgilendiriyor. Herkes 4-5 ay içinde aşı araştırmalarının sonuç vermesi ve yeni bir aşı keşfedilmesinin beklendiğini sanıyor. Oysa durum böyle değil. Grip aşısı üreten firmalar bunu üretebiliyorlar ama aşı üretim süreci uzun süre alıyor, üstelik tüm dünyada dağıtılacak miktarda aşı üretimi yapabilmek de kapasite sorunu nedeniyle çok kolay değil. Bizlere düşen görev, gerekli önlemleri alarak bireysel hijyen yoluyla korunmak.Dileriz sıcaklar bir an önce gelsin.”
Dr. Gündüz Tezmen

Sevdiğim adamın yaşamında ikinci kadın olmak istemem

Sevgili Güzin Abla, ben bir yıl kadar önce bir gençle tanıştım. Çok çekici bir insandı. Kısa zamanda beni kendisine aşık etti. Bana bekar olduğunu söylemişti ama 6 ay flört ettikten sonra evli olduğunu öğrendim. Üstelik 2 çocuğu da varmış. Gün geldi intiharı bile düşündüm. Bir süreden beri bir firmada sekreter olarak çalışıyorum. Ama kendimi tam anlamıyla işime veremiyorum. Çok bunalıyorum. Sizce ne yapayım? Kendisine sorduğumda, “İkinizi de seviyorum, ikinizi de bırakamam” diyor. Ama ben sevdiğim adamın hayatında ikinci kadın olmak, aile düzenini bozmak istemiyorum. Artık bir tercih yapması gerekiyor. Lütfen nasıl hareket etmeliyim bana söyleyin.
RUMUZ: SOLGUN GÜL

Canım kızım, bak ne kadar güzel söylüyorsun, bir erkeğin hayatında ikinci kadın olmak istemediğini açıkça belirtiyorsun. Oysa bu adamın niyeti bu...Sana önce evli olduğunu saklayarak yaklaşmış. Sonra sen öğrenince de, bu defa, her ikinizi de sevdiğini, ikinizi de bırakamayacağını söylemiş. Tipik bencil erkek örneği. Bu tipteki erkeklere göre, erkek iki ya da daha fazla kadınla birlikte olabilir. Birkaç kadını da aynı anda sevebilir. Hem üstelik bu ikinci kadının sorumluluğunu da üstlenmeyeceğine göre darda kalırsa eşinin bağışlayıcılığına sığınıp, güzel sözlerle onu da yatıştırabileceğinden emin olarak şimdi seninle hoş bir beraberlik yaşamaktan pek memnun.
Tabii sen pes edinceye, isyan edinceye kadar... Bir yandan da sana karşı dürüst davrandığını da söylemeden edemeyeceğim. Çünkü pek çokları gibi “karımla anlaşamıyorum, ben seni seviyorum, mutlaka boşanıp seni alacağım” şeklindeki klasik kandırmacaya başvurmamış. Ancak mutlaka zarar gören taraf sen olacaksın. Sen hayatını boşa harcayacaksın.Bak bu kriz döneminde bir işin varmış. İşine dört elle sarıl, yeni arkadaşlar edin. Hobiler edin. Şunu sakın unutma; zaman her şeyi tedavi eder. Biraz sabırlı olursan onu mutlaka unutacaksın.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!