Doktorlar göçle tehdit ediyor

Güncelleme Tarihi:

Doktorlar göçle tehdit ediyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2005 00:00

Almanya´da grev yapan doktorların sayısı giderek artıyor. Maaşlarının yüzde 30 zam isteyen doktorlar bu kez Almanya´dan göç etmekle tehdit ediyorlar.

Haberin Devamı




Doktorlardan göç tehdidi
Almanya´daki hastanelerde görev yapan doktorların sözcüsü olan Dr. Frank Ulrich Montgomery, yaptıkları grevlerin halk tarafından olumlu karşılandığını öne sürerek, "Bir asistan doktor ortalama 1800 Euro net maaş alıyor.

Bu yüksek gibi görülebilinir, ancak bu doktorların büyük bölümü 4 vardiya çalışıyor ve sürekli mesai yapıyorlar. Ancak bunun için ek ücret almıyorlar. Bu büyük bir haksızlık. bundan dolayı maşların mutlaka yüzde 30 artması gerekiyor. Aksi taktirde bir süre önce başlayan Almanya´dan göç giderek artacak" diye konuştu.

Tercihler Hollanda ve İngiltere

Almanya´daki şartlardan kurtulmak isteyen doktorlar genel olarak Hollanda ve İngiltere´yi tercihi ettiklerini söyleyen Dr. Montgomery sözlerini şöyle sürdürdü:"Almanya´da hastanelerde görev yapan bir doktorun yıllık ortalama maaşı 45-50 bin Euro civarında.

Ancak komşu ülke Hollanda´da aynı şartlar altında çalışan doktorlar 149 bin Euro, İngiltere´deki ise 108 bin Euro civarında kazanıyor. Bundan dolayı Almanya´da özelikle hastanelerde çalışan doktorlar arasında bu ülkelere olan ilgi giderek artıyor. Eğer maaşlar beklenilen düzeyde artmazsa Almanya´dan göç eden doktorların sayısı etkileyici bir şekilde artacaktır."

Ev doktorları da katılıyor

Yapılan eylemlere ev doktorlarıda destek veriyor. 15 yıldan beri Steinfurt´ta bir muayenehanesi olan Dr. Reinold Speck, "Hala kredilerimi tam ödemiş değilim. Burada artık hastalar iki sınıf tedavi görüyor. Özel sigortalı olana her türlü imkanlar sunulurken, sosyal sigortalı olanlara minimim hizmet sunabiliyoruz.

Buda beni rahatsız ediyor. Kazandığım parayla, bırakın para biriktirmeyi, çalışanlarımı ödemekten bile zorlanıyorum. Bundan dolayı 53 yaşında olmama rağmen burayı kapatarak eşimle birlikte İngiltere´de yeni bir yaşama hazırlanıyoruz. Benim gibi bir çok ev doktorları çok zor durumda" dedi.

Alaverdi TURHAN / FRANKFURT

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!