Doğu fakir, güney zengin

Güncelleme Tarihi:

Doğu fakir, güney zengin
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2009 12:08

Almanya'da eski ve yeni eyaletler arasındaki gelir uçurumu her geçen gün büyüyor. Yapılan fakirlik araştırmasına göre, güney eyaletlerinde yaşayanların refah düzeyi doğuda yaşayanlarınkinden 4 kat daha yüksek. Almanya'nın en fakir bölgesi ise Başbakan Merkel'in memleketi Mecklenburg-Vorpommern.

Haberin Devamı

Almanya eyaletler arasındaki gelir uçurumu büyüdü. Ülkede eyaletlere göre çıkarılan Fakirlik Haritası güney eyaletlerinde yaşayanların refah düzeyi doğu eyaletlerinde yaşayanların 4 katı olduğunu ortaya koydu.

İşsizlik tetikliyor

Alman Yardım Kuruluşları Birliği tarafından yapılan araştırmanın sonuçlarına göre ülkedeki refah düzeyi işsizlik oranı ile doğru orantılı. İşsizlik oranının düşük olduğu güney eyaletleri ile işsizliğin yakıp kavurduğu doğu eyaletleri arasındaki refah düzeyi arasındaki fark son yıllarda daha da büyüdü. Buna göre işsizlik oranının en yüksek olduğu Vorpommern bölgesinde fakirlik oranı daha yüksek çıktı. Almanya Başbakanı Angela Merkel'in seçim bölgesi ve memleketi olan Vorpommern'de fakirlik oranı yüzde 27 olarak belirlenirken, fakirlik oranı yüzde 7.4 ile en düşük bölgenin Schwarzwald-Baar-Heuberg olduğu açıklandı.

Önlem alınmalı

Fakirlik Haritası'nın tanıtım toplantısında konuşan Alman Yardım Kuruluşları Birliği Başkanı Ulrich Schneider, bölgesel ve sosyal uçurumun derinleştiğine işaret etti. Mali kriz nedeniyle hayata geçirilen konjonktür paketlerinin eyaletler arasındaki refah düzeyini daha da derinleştirdiğine dikkat çeken Schneider, İşsizlik Parası II'nin de yükseltilmesini istedi. Schneider, iki Almanya'nın birleşmesinin üzerinden 20 yıl geçmesine rağmen yeni ve eski eyaletler arasındaki refah düzeyi farkının giderilmemesini de eleştirdi.

Demokrasiye tehdit

Eyaletler arasındaki refah farkının artması politikacıları da korkutuyor. Yeşiller Eşbaşkanı Claudia Roth da, Schneider gibi İşsizlik Parası II'nin artırılması gerektiğini savunurken, asgari ücretin her alanda yasalarca belirlenmesini istedi. Roth, “Eyaletler arası sosyal refah farkının artması ülkenin demokrasisini tehdit ediyor” diyerek uyarıda bulundu.

Fakirlik sınırı 764 Euro

Araştırmada, Almanya'da gelir açısından kişi başına yoksulluk sınırı, 764 Euro olarak temel alındığı için, bu düzeyin altında gelire sahip kişiler fakir olarak kabul ediliyor. Araştırmada, çocuksuz bir aile için ise yoksulluk düzeyindeki gelir sınırı bin 376 Euro olarak belirlendi. Araştırmada ayrıca ülkede en düşük ücreti belirlenirken, Almanya'da Hartz IV olarak bilinen İşsizlik Parası II alan kişilere ise ödenen 351 Euro temel alındı.

En zengin ve en fakir eyaletler

Yardım Kuruluşları Birliği'nin araştırmasına göre, fakirlik oranının en yüksek olduğu eyalet Mecklenburg-Vorpommern. Bu eyalette fakirlik oranı 24.3 iken, ikinci sırada ise yüzde 21.5 ile Saksonya Anhalt yer alıyor. Saksonya ise yüzde 19.6 ile üçüncü sırada yer aldı. Refah düzeyinin yüksek olduğu ilk üç eyalet ise şu şekilde sıralanıyor: Baden-Württemberg, Bavyera ve Hessen.





Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!