Doğru nefes stresi ve endişeyi azaltır!

Güncelleme Tarihi:

Doğru nefes stresi ve endişeyi azaltır
Oluşturulma Tarihi: Şubat 05, 2024 12:04

Hannover kentinde uzun yıllar ağırlıklı olarak engellilere yönelik çalışmalar yapan UMUT e.V. Derneği, nefes egzersizleri konusunda bir etkinlik düzenledi.

Haberin Devamı

HANNOVER kentinde ağırlıklı olarak engellilere ve ailelerine yönelik yaptığı çalışmalarıyla bilinen UMUT e.V. Derneği, uzman klinik psikoloğu Tuğçe Giray ve uzman psikolojik danışman Nurhan Ünal Ergen’in sunumlarıyla nefes egzersizleri konusunda bir etkinlik düzenledi. Nefes alma teknikleri ve yararları konusunda bilgi veren Ergen “Günlük yaşantıda yaşanan stres, kaygı ve endişe rahatsız hissetmenize neden olur. Nefes alma egzersizleri sayesinde gün içerisinde yaşanan bu durumların önüne geçmek mümkündür. Günde beş dakikanızı ayırarak nefes egzersizi yapmak, gününüzün daha iyi ve rahat geçmesine yardımcı olur. Bunların yanında akciğer sağlığınıza da iyi gelerek diyaframınızın güçlenmesine katkıda bulunur. Bu da nefesinizin dengelenmesine, konsantrasyonunun artmasını sağlar” dediler.

Haberin Devamı

Doğru nefes stresi ve endişeyi azaltır

NEFES EGZERSİZİ NEDİR?
Vücuttaki oksijen miktarını artırmaya yarayan egzersizlerin ‘nefes egzersizleri’ olduğunu söyleyen Giray, “Solunum sistemini iyileştirmek, kasların güçlenmesini sağlamak ve stresi azaltmak için nefes egzersizinden yararlanılır. Yanlış nefes almak, vücuttaki karbondioksit ve oksijen dengesini bozabilir. Bu da kaygı, panik atak, halsizlik ve ruhsal rahatsızlara sebep olur. Günlük olarak yapılan nefes egzersizleri sayesinde kalp ritmi düzene girer, enerjiniz artar ve sağlığınıza olumlu etkilerde bulunur” diye konuştu.

NASIL YAPILIR?
Nurhan Ünal Ergen, stresi ve endişeyi azaltmaya yardımcı olan nefes egzersizlerinin yapıldığı aşamaları ve faydalarını şu şekilde anlattı:
* Ayak ve sırtınızı destekleyen bir sandalyede oturun. (Bunu yerde uzanır şekilde de yapabilirsiniz)
* Duruş pozisyonunuzun nefesin rahatça akabileceği şekilde olduğundan emin olun.
* Nefesi burundan alıp, ağızdan verin.
* Yavaş ve düzenli olarak nefes alın.
* Bu işlemleri en az 5 dakika süreyle tekrarlayın.

FAYDALARI NELERDİR?
Nefes egzersizinin vücut için en önemli faydaları ise şöyle sıralıyor:
Stres ve kaygıyı azaltır, uyku kalitesini artırır, bilişsel becerileri geliştirir. Kalp sağlığına iyi gelir, akciğerlere fayda sağlar, sindirim sistemini iyileştirir, cilde parlaklık verir, enflamasyonun düşmesini sağlar.
UMUT e.V. Başkanı Halil Polat, tüm katılımcılara ve sunum yapanlara teşekkür etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!