DİYALOG ÇAĞRISI

Güncelleme Tarihi:

DİYALOG ÇAĞRISI
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2010 11:30

Stuttgart'taki "Manfred Rommel Ödülleri" için düzenlenen törende konuşan Daimler Benz'in eski Yönetim Kurulu Başkanı Edzard Reuter, Almanya'da etnik köken tartışmalarından vazgeçilip birlikte yaşam ve Türk-Alman diyaloğu için hizmet verilmesini istedi. Bu yılki ödülü Ord. Prof. Muharrem Satır aldı.

Haberin Devamı

ALMANYA'da Stuttgart Türk Alman Forum Derneği (DTF) tarafından, Stuttgart eski anakent belediye başkanı Manfred Rommel adına verilen “Manfred Rommel 2010 Ödül Töreni” Baden-Württemberg (BW) Bank Genel Merkezi'nde yapıldı. Bu yıl Tübingen Üniversitesi öğretim üyesi Ord. Prof. Muharrem Satır, Türk-Alman diyaloğuna verdiği hizmet ve komşuluk ilişkilerini destekleyici çalışmalarından ötürü 'Manfred Rommel 2010' Onur Ödülü'ne layık görüldü.

Huzur içinde yaşayalım

Geçtiğimiz yıl ilk kez verilen Manfred Rommel Onur Ödülü'nü alan Daimler Benz'in eski Yönetim Kurulu Başkanı Edzard Reuter, Almanya’da son günlerde gündemde yer alan ayrımcı ve yabancı düşmanlığını körükleyici açıklamaları eleştirdi. Bu açıklamaların mantık dışı ve aptalca olduğunu belirten Reuter, “Etnik köken, din, kültür farklılıkların tartışılma dönemi çoktan bitti. Artık esas olan huzur içinde birlikte nasıl yaşayabileceğimizi düşünmektir” diye konuştu.

Türkçe üstünlük sağlar

Ödül töreninde konuşan Stuttgart Anakent Belediye Başkanı Dr. Wolfgang Schuster de, şehrin Almanya genelinde uyuma örnek olduğunu belirterek, “Sarrazin benzeri görüşler ve açıklamalar sorunları çözmez. Daha da arttırır. Türkçe anadil bilgisi Türk gençlerine Alman akranlarına göre üstünlük sağlar. Stuttgart olarak bu üstünlüğün farkındayız ve değerlendiriyoruz” dedi. Stuttgart Başkonsolosu Türker Arı ise, Türk-Alman diyaloğunun geliştirilmesi yönünde gösterilen çaba için teşekkür ederek diyaloğun geliştirilmesi için desteğe hazır olduklarını bildirdi.

Geniş katılım

Baden Württemberg Bankası Genel Merkezi'nde düzenlenen ödül törenine çok üst seviyede katılım oldu. Törene Stuttgart Başkonsolosu Türker Arı, Stuttgart Anakent Belediye Başkanı Dr. Wolfgang Schuster, Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir, BW Bank Yönetim Kurulu Başkanı Joachim E Schielke, Türk Alman Forum Derneği (DTF) Onur Başkanı Edzard Reuter, Mütevelli Heyeti Başkanı Mehmet Varlık ve Susanne Offenbach, SWR Genel Müdürü Hans Peter Archner, DTF Başkanı Dr. Ulrich Bopp, DTF Genel Müdürü Kerim Arpad, Gazi Yönetim Kurulu Başkanı Eduardo Garzia, eyalet milletvekilleri ve konuklar katıldılar. Rahatsızlığı nedeniyle törene katılamayan Manfred Rommel görüntülü olarak görüşlerini bildirdi.

11 yıl Türkiye'de yaşadı

Babası Ernst Reuter'le birlikte Hitler rejiminden kaçmak zorunda kalan Edzard Reuter uzun yıllar Ankara'da yaşadı. 1935'te babası ile birlikte Türkiye'ye giden Edzard Reuter 1946'da tekrar Almanya'ya döndü. Her fırsatta Türkiye'ye minnet borcunu ödemeye çalıştığını açıkça ifade eden Edzard Reuter, Ankara'da yaşadığı 11 yılı unutamıyor.

Prof. Muharrem Satır kim

Bu yıl Manfred Rommel 2010 Onur Ödülü'ne layık görülen Ord. Prof. Muharrem Satır Tübingen Üniversitesi Fen Fakültesi'ne bağlı Jeokimya bölümü başkanlığını yürüttü. 1945 yılında Rize’de dünyaya gelen Satır, İstanbul Üniversitesi'nde Jeoloji okuduktan sonra bir süre Maden Tetkik Arama Enstitüsü'nde (MTA) çalıştı. 1970'te Bern Üniversitesi'ne öğretim görevlisi olarak işe başlayan Satır, 1977-1978 yıllarında önce Viyana Üniversitesi daha sonra da Berlin Teknik Üniversitesi'nde görev yaptı. 1981-84 arasında Tübingen, 1984-1989 arasında da Münih'te eğitim görevlisi ve araştırmacı olarak çalışan Satır, 1989’da tekrar Tübingen Üniversitesi’ne gelen Muharrem Satır, üniversitenin Fen Fakültesine bağlı Jeokimya bölüm başkanlığı yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!