DİTİB'in vazgeçtiği proje başka derneğe

Güncelleme Tarihi:

DİTİBin vazgeçtiği proje başka derneğe
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2010 11:52

Almanya’nın Münih kentinde DİTİB’in vazgeçtiği çifte minareli ve kubbeli cami projesinin yeri başka bir derneğe verilecek.

Haberin Devamı

ALMANYA'nın Münih kentinde DİTİB'in destek vermemesi üzerine DİTİM'in vazgeçtiği çifte minareli cami projesinin arsası başka Müslüman Cemaate veriliyor. Penzberg Camii imamı Benjamin İdriz’in başkanı olduğu Avrupa’da İslam Merkezi Münih'in (ZİE-M) uzun süredir peşinde olduğu ve içinde camisi, imam ve din dersi öğretmeni yetiştirecek akademisi, kütüphanesi ve müzesi bulunan projesine Münih Belediye Meclisi'ndeki tüm gruplar destek kararı aldı. SPD, CSU, Yeşiller ve FDP tarafından dün yapılan ortak açıklamada, Münih’te merkezi bir yerde böyle bir projeye büyük ihtiyaç duyulduğu ve bu projenin gerçekleşmesi için ortak destek verecekleri vurgulandı. ZİE-M'de ağırlıklı olarak Boşnaklar görev yapıyor. Cemaate Türk ve başka Müslümanlar'ın da üye olduğu biliniyor.

63 ülkeden
Ortak açıklamada özetle şöyle denildi: Münih’te 63 farklı ülkeden 100 bin civarında Müslüman yaşıyor. Onlarca yıldır burda yaşayan Müslümanlar bu toplumun birer parçası ve kendilerini Münihli görüyorlar. Her ne kadar Alman anayasası ibadet özgürlüğünü garanti etse de, Müslümanlar ancak arka avlulardaki camilerde ibadet edebiliyor. Camilerdeki imamlar genellikle Almanca bilmiyor ve kendi ülkelerinde imam eğitimi aldıkları için Alman toplumunu tam anlamıyla anlayamıyor. Ayrıca İslam kültür ve sanatı toplum tarafından pek tanınmıyor. Münihli Müslümanlar'ın Münih’te merkezi bir yerde onurlarına yakışır bir camiye ve Almanya’da eğitilmiş imamlara kavuşma arzusu önemli. Alman toplumu ve politikasının hedefi Alman Müslümanlar için imam yetiştirmek olmalıdır. ZİE-M cemaatinin, içinde camisi, imam ve din dersi öğretmeni yetiştirecek bir akademisi, bir kütüphane ve müzesi bulunan projesi tüm bu ihtiyaçları karşılayacak niteliktedir.

Haberin Devamı

Ortaklaşa gerçekleşir
Böyle bir proje ancak Münih belediyesi, Bavyera Eyaleti ve Müslüman cemaatiyle işbirliği içinde gerçekleşir. Ortak işbirliği aynı zamanda projenin finansmanı için de geçerli. Belediye ZİE-M’in projesini destekliyor ve bu kuruluştan bir finansman taslağı sunmasını bekliyor. Belediye olarak ZİE-M’in merkezi yerde bir arsa bulması için her türlü desteği vereceğiz. Belediye aynı zamanda ZİE-M’in Bavyera Eyaleti nezdinde de tanınması ve imam eğitimine mali destek alması için destek verecektir.

Haberin Devamı

Açıklamada bu projenin DİTİB’in vazgeçtiği arsa üzerinde yapılacağı belirtilmiyor. Ancak Münih Büyükşehir Belediye Başkanı Christian Ude, Hürriyet’e yaptığı açıklamalarda aynı arsa için ZİE-M yetkilileriyle görüştüklerini, bu arsa üzerinde bir cami için imar planının hazır olduğunu söylemişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!