DİTİB soyuldu

Güncelleme Tarihi:

DİTİB soyuldu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2010 10:47

Diyanet İşleri Türk Birliği'nin (DİTİB) Köln Merkezi'ndeki çelik kasa soyuldu. Kasadaki para ve altınlar çalındı. DİTİB Başkanı Sadi Arslan, hırsılzığı doğrularken "Ancak kasamızda çok miktarda para yoktu" dedi. Kasadan çalınan para ve altınların Köln'deki Merkez Camii inşaatı için yapılan bağışlar olduğu iddia edildi.

Haberin Devamı

DİYANET İşleri Türk İslam Birliği’nin (DİTİB) Köln merkez binasında para ve altınların bulunduğu kasa soyuldu. DİTİB Genel Başkanı Sadi Arslan, hırsızlığı doğrularken kasada çok para olmadığını söyledi. Soygunun kendisi Türkiye'deyken meydana geldiğini belirten Arslan, "Ben Türkiye'de izinde iken bir hırsızın girdiği olayı doğrudur. Ancak kasamızda çok miktarda para yoktu. Zaten böyle bir imkanımız yok. Hesaplarımızı günlük olarak bankaya yatırıyoruz. Cami inşaatı için toplanan paralar da bankaya yatırılıyor. Kasada sadece günlük ihtiyaçlarımız için gerekli para bulunur. Çalınan paranın miktarı konusunda kesin bir bilgim yok. Kasada olması gereken miktar kadardır. Polisler gelip tutanaklarını tuttular. Polisin soruşturması devam ediyor" dedi.

Polis doğruladı
Köln polisi soygun olayını doğruladı. Kasadan para ve altınların çalındığını belirten polis basın sözcüsü Wolfgang Baldes, ancak çalınan paranın miktarı ve altınların değeri hakkında bilgi vermek istemedi. Baldes, Hürriyet Gazetesi'nin olayı araştırması üzerine kasanın 2 Ağustos’u 3 Ağustos’a bağlayan gece soyulduğunu, DİTİB’in polise soygun olayıyla ilgili suç duyurusunda bulunduğunu ve savcılığın soruşturma başlattığını açıkladı.

Deprem etkisi yarattı
Kasanın soyulması DİTİB merkezde deprem etkisi yarattı. Merkezde kasanın içerden birisi tarafından soyulmuş olabileceği şüphesiyle ortamın gergin olduğu bildirildi. Berlin Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşavirliği görevi yeni biten, ancak DİTİB başkanı seçilinceye kadar başkanlık görevini sürdüren Sadi Arslan’ın “Giderayak büyük üzüntü yaşıyorum" dediği ileri sürüldü.

Yer mi değiştirdi
DİTİB yönetimi hırsızlık olayının dışarıya sızmaması için büyük çaba sarf etti. 10 gün önce meydana gelen soygunu Hürriyet'e ismini vermeyen bir kişi ihbar etti. Hürriyet'e DİTİB'de yaşanan hırsızlık ile ilgili olarak bilgi veren kişi, bağış yapmak isteyenleri caydıracağı korkusu ile soygun olayının son derece gizli tutultuğunu bildirdi. Aynı kişi merkezde bazı yöneticilerin “Para çalındı” sözü yerine, “Yer değiştirdi” tabirini kullandığına dikkat çekti.
Telefonda 'Kendisini DİTİB yönetimine yakın biri' olarak tanıtan ihbarcı, kasadaki para ve altınların Köln’de temeli atılan ve Avrupa’nın en modern cami projesi için toplanan bağışlar olduğunu iddia etti. Hepsinin 30 yıllık kasadan sadece para ve altınların çalındığı, hisse senedi ve çeklere dokunulmadığıni ileri sürdü. Kasada yaklaşık 250 bin Euro civarında nakit parayla birlikte bilezik gibi çok sayıda mücevherat bulunduğunu iddia etti.
Hırsızlık olayı ile ilgili olarak DİTİB Genel Müdürü Mehmet Yıldırım, “Genel başkanımız zaten gerekli açıklamaları yapmış. Polis işin takibinde. Küçük çaplı bir konu. Böyle bir olayın gündeme gelmesi insanların kafasında soru işaretleri oluşturabilir” şeklinde konuştu.
Köln Merkez Camii'nin gelecek yıl bitirilmesi planlanıyor. Kaba inşaatı neredeyse biten caminin yakın zamanda ince işçiliğine geçilecek. 25 milyon Euro'ya mal olacak Merkez Camisi için şimdiye kadar 9 milyon Euro harcandı. Bugüne kadar toplanan bağışların ise 5 milyon Euro'yu bulduğu bildiriliyor. Cami çağdaş mimarisiyle dikkat çekiyor. Gökyüzüne yükselen şeffaf bir kubbe ile İslamiyet'in hoşgörü anlayışı sembolize ediliyor. Merkez Camisi'nde ibadethanenin yanı sıra hizmet ve ticari birimler ile 150 araçlık bir otopark bulunacak. Toplam kullanım alanı 15 bin metrekare olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!