DİTİB’le cami projesi bitti

Güncelleme Tarihi:

DİTİB’le cami projesi bitti
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2010 17:02

Münih Büyükşehir Belediye Başkanı Christian Ude, yapılması için yıllardır uğraş verdiği çifte minareli ve kubbeli cami projesiyle ilgili Hürriyet’e özel demeç verdi: "DİTİB hala bana cami projesinden geri çekildiğini resmi olarak bildirmedi. Cami projesi bizim için artık güncel değil."

Haberin Devamı

DİTİB’le cami projesi bitti


ALMANYA’nın Münih kenti merkezinde yapılması planlanan çifte minareli cami projesinden vazgeçildiğini DİTİB ve Merkez Camii halen Büyükşehir Belediye Başkanı Christian Ude’ye resmen bildirmedi. SPD’li Büyükşehir Belediye Başkanı Ude, Hürriyet’e verdiği demeçte ne DİTİB ne de Merkez Camii’nden cami projesinden geri çekildikleri konusunda resmi bir yazı gelmediğini açıkladı. Ude “Kent merkezindeki Sendling semtinde yapılması planlanan cami projesinden vazgeçildiği size resmen bildirildi mi” sorusuna şu yanıtı verdi:


Yeniden değerlendiriliyor
“Hayır, resmi olarak henüz bilgilendirilmedim. Bunu anlayışla da karşılıyorum, çünkü belediyeyle iyi bir iletişim kurmak için uğraşan ve çaresizlikten istifasını veren Merkez Camii Başkanı, başkalarının yaptığı hatanın cezasını çekmek istemiyor. O nedenle bana resmen söyleyemiyor. Ancak cami projesinin kesinlikle yattığını açıkça ve hiç şüphe götürmeyen bir dille basından öğrenmiş bulunuyorum. Cami projesinin Merkez Camii ile çözümü bizim için artık güncel değil. Belediye arsanın yeni kullanımı konusunu yeniden değerlendirecek.”

Haberin Devamı

Zarar araştırılıyor
Büyükşehir Belediye Başkanı Christian Ude, “DİTİB’e bağlı Merkez Camii’nin arsa satışıyla ilgili sözleşmeden geri çekildiği için sözleşmede belirtilen 500 bin Euro tazminatı ödemesi gündeme gelecek mi” sorusuna ise şu cevabı verdi: “Sözleşme cezasıyla ilgili hukuki durum inceleniyor. DİTİM için maliyeye ödediğimiz vergi paralarını biz maliyeden geri alacağız. Ancak Merkez Camii’nin burda para ödeyip ödememesi gerektiğini önce hukuksal açıdan araştırmamız gerekiyor. Ben öncelikli olarak cami projesinin gerçekleşmesi için uğraştım, zararın nasıl karşılanacağı sorusuyla değil.”


Başka dini cemaat alabilir
Belediye’nin Merkez Camii’ne 5.5 milyon Euro’ya sattığı arsa halen cami yeri olarak öngörülüyor mu” sorusunu yanıtlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Christian Ude “Arsanın imar planı dini kullanım amacıyla hazırlandı. Bir başka dini cemaat de bu arsayı alabilir. Eğer dini cemaatler olmazsa, arsa başka amaçlı değerlendirilir" dedi.

Haberin Devamı

5 yıl gündemde kaldı
Kentin merkezinde yapılması plamnlanan çifte minareli cami projesi 5 yıldır kamuoyunu meşgul ediyordu. Önce imar planı hazırlanmadığı için mahkeme cami projesini durdurmuştu. Bunun üzerine Münih belediyesi imar planını hazırladı. İmar planının bu yılın sonbahar ayına kadar belediye meclisine gelmesi öngörülüyordu. Ancak DİTİB yetkilileri cami projesini yaptırmak isteyen Merkez Camii ile bir toplantı yaparak, mali nedenlerden ötürü bu şartlar altında cami projesinden vazgeçilmesi kararını vermişti.


Fotoğraf altı: Münih Büyükşehir Belediye Başkanı Christian Ude, kent merkezinde yapılması planlanan, ancak mali nedenle suya düşen çifte minareli cami projesiyle ilgili Münih temsilcimiz Celal Özcan’ın sorularını yanıtladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!