Diploma müjdesi

Güncelleme Tarihi:

Diploma müjdesi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2010 15:45

Almanya’da yabancı ülkelerde alınan meslek ve okul diplomalarının tanınmaması ile ilgi yasanın yıl sonuna kadar yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

ALMANYA’nın Bavyera Eyalet Meclisi’nde yabancı ülkelerde meslek ve okul diplomalarının Almanya’da tanınmamasıyla ilgili bir basın toplantısı düzenlendi. SPD göçmen ve göç politikaları sözcüsü İsabell Zacharias, Almanya’da diploması tanınmayan 800 bin yabancı üniversite mezunu göçmen bulunduğunu belirtti. Polonya’dan tıp fakültesi mezunu doktorların Almanya’da bulaşıkçılık yaptığına işaret eden Zacharias, yabancı ülkelerde alınan meslek ve okul diplomalarını tanımayan yasanın acilen değişmesi gerektiğini söyledi. Eski çalışma bakanı Olaf Scholz tarafından hazırlanan yasa tasarısında şimdiki Çalışma Bakanı Ursula Von der Leyen’in küçük değişiklikler yaparak meclise getirdiğine dikkat çeken Zacharias, bu yıl sonuna ya da en geç gelecek yılın ilk üç ayında yeni yasanın onaylanacağını belirtti.

Şans eşitliği yok
Yurtdışında meslek ve okul eğitimi yapan, ancak diplomaları tanınmayan göçmenlerle ilgili bir araştırma yapan MigraNet yetkilisi Stephan Schiele, sadece AB ülkelerinden gelen göçmenlerin diplomalarının kısmen tanındığını söyledi. Başka Avrupa ülkelerine kıyasla Almanya’nın bu alanda çok geride kaldığını belirten Schiele, yabancı diplomaların tanınmamasının şans eşitliğine de aykırı olduğunu kaydetti. Türkiye’de elektronik mühendisliğini bitirip Almanya’ya gelen Levent Karadağ burda karşılaştığı sorunları anlattı.
Karadağ şöyle dedi: “Türkiye’de elektronik mühendisliğini bitirip iki yıl çalıştım. Almanya’ya geldim. Burda okuyabilmek için sınava girdim ve kazandım. Burda tekrar aynı dalı okudum. 1.7 not ortalamasıyla bitirdim. Burda çalışmak istedim. Almanya’nın acilen mühendis ihtiyacına rağmen, ben kurs vizesiyle geldiğim için kabul etmediler. Yeniden Türkiye’ye gidip Green Card vizesiyle gelmemi istediler. Şimdi burda okulu bitirdikten sonra iş bulmak için bir yıl zaman tanınıyor. Ancak bu zaman zarfında kendi geçiminizi sağladığınıza dair belge isteniyor. Bir yıl içinde işyerini kendiniz bulmuş olmanıza rağmen, ilk önce AB vatandaşlarına öncelik tanınıyor. Ben 3 yıl bir şirkette çalıştım. Her an işten çıkarma veya başka bir yere gönderme hakları var. Her gönderdikleri yere deneme süresiyle gönderiyorlar. Beni 3 aylığına Wolfsburg’a VW’ye göndermek istediler. 3 ay sonra ne olacağı belli değildi. Geri gelip Münih’te tekrar ev bulmam gerekecekti. Kabul etmedim. Şimdi işsizim.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!