Dilek Kolat MÜSİAD Berlin’i ziyaret etti

Güncelleme Tarihi:

Dilek Kolat MÜSİAD Berlin’i ziyaret etti
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2012 16:33

Berlin Eyaleti Çalışma, Uyum ve Kadın Bakanı Dilek Kolat, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Berlin şubesini ziyaret etti.

Haberin Devamı

MÜSİAD Berlin’de düzenlenen toplantıya Kolat’ın yanı sıra Berlin Başkonsolosu Mustafa Pulat ile Berlin Eyalet Meclisi üyeleri Özcan Mutlu, İlkin Özışık, Hakan Taş, Turgut Altuğ ve MÜSİAD Berlin üyeleri katıldı. Bakan Kolat, burada yaptığı konuşmada, Berlin’de işsizliğin hala büyük bir sorun olmasına rağmen, 2005 yılından beri işsizlerin sayısının gerilediğini ve Berlin ekonomisinin büyümekte olduğunu belirterek, "İşsizliğe karşı mücadele etmek, eğitimde eşitlik sağlamak ve toplumu barış içinde şekillendirmek istiyoruz" dedi.

Bu çabalarında MÜSİAD gibi iş adamları derneklerinin de desteğine ihtiyaçları olduğunu ifade eden Kolat, Berlin’in, açık ve hoşgörülü, ayrıca barışçı ve çok kültürlü olduğu için geliştiğini, ırkçılığın ve yabancı düşmanlığının, bu demokratik ve açık toplum için ölümcül olduğunu, bu bağlamda aşırı sağcıların işlediği cinayetlerin aydınlatılmasının da önemli olduğunu kaydetti.

Almanya İçişleri Bakanlığı tarafından Müslüman gençlerle ilgili olarak yapılan araştırmanın nedenini de anlayamadığını belirten Kolat, Müslüman gençlerin uyum sağlamak istemediği şeklinde açıklanan sonuçların da çok tehlikeli olduğunu, bu tür açıklamalardan sonra aşırı sağcı bazı kişilerin, "Ben herkesin düşünüp de yapamadığını yapıyorum" zihniyetiyle hareket edebildiğini anlattı.Özellikle göçmen gençlere meslek eğitimi alanında daha fazla imkan sunulması gerektiğini söyleyen Kolat, bu konuda meslek eğitimi sunmaya hazır şirketlere destek verilebileceğini kaydetti.

Kolat, uyumu, eğitim, iş hayatı ve sosyal yaşantıya katılım olarak gördüğünü, Berlin’de uyum konusunda, konuşulanlardan çok daha ilerde olduklarına, çeşitli alandaki sorunlar çözüldükçe uyum sorunlarının da kendiliğinden ortadan kalkacağına inandığını söyledi. Resmi kurum ve kuruluşlarda çalışan göçmen kökenli insanların oranını da yüzde 8,6’lardan yüzde 17’ye çıkarttıklarını ifade eden Kolat, bunu da yeterli bulmadıklarını ve bu oranın yüzde 25’e yükselmesi için çaba harcamaya devam edeceklerini kaydetti. Kolat konuşmasını, "Bir dahaki ziyaretimde de daha fazla kadın görmek istiyorum" diyerek tamamladı.

Başkonsolos Pulat da, Bakan Kolat’ı tebrik ederek, kendisinin sivil toplum kuruluşları arasındaki diyaloğun sağlanmasına, köprülerin kurulmasına ve işbirliğini artırmasına katkı sağladığını söyledi. Berlin’de ırkçılık ve eğitim sorunlarının olduğuna işaret eden Pulat, aşırı sağcı cinayetlerin aydınlatılması konusunda Alman makamlarıyla sürekli temas halinde olduklarını ve yetkili makamların kendilerine, olayların ciddiyetle araştırıldığı güvencesini verdiklerini belirtti.

Türklerden Alman dost ve komşularıyla ilişkilerini koparmamalarını, ilişkilerini daha da geliştirmelerini isteyen Pulat, vatandaşlardan her olumsuz olayı da kendilerine bildirimlerini istedi. Eğitim konusunda da Türk ailelerin bilinçlendirilmesi gerektiğini ifade eden Pulat, Almanya’daki eğitim sisteminde her Türk gencinin yüksek okulda okuma imkanı olmadığını, bu nedenle meslek eğitimine önem verilmesi gerektiğini kaydetti. MÜSİAD Berlin Başkanı Veli Karakaya da, kendilerini Berlin’e ve Almanya’ya ait hissettiklerini, ancak yapılan birçok araştırmaya göre Almanların çoğunun, ülkede çok fazla göçmen olduğuna inandığının ortaya çıktığını belirterek, özellikle İslamofobi’nin büyük bir sorun olduğunu ifade etti.

Araştırmalara göre halkın yaklaşık dörtte üçünün İslamiyet’in Almanya’ya uygun olmadığını düşündüğünü kaydeden Karakaya, yabancı düşmanlığının günümüzde ulaştığı boyutun her vesileyle anlatılması ve birlikte yaşamın teşvik edilmesi gerektiğini, ancak bu sayede yapıcı bir işbirliğinin mümkün olabileceğini söyledi.

Görevlerini ekonominin ötesinde gördüklerini, etik değerlerin korunması sadece sermaye artışının düşünülmemesi, aynı zamanda sosyal alanda da faaliyet gösterilmesi gerektiğini belirten Karakaya, her gün artan üye sayısıyla birlikte verimli ve somut faaliyetlerini artırmak ve geleceği Alman toplumuyla birlikte şekillendirmek istediklerini ifade etti. Karakaya, anayasal düzen içinde topluma uyum sağlayarak sorunsuz bir şekilde birlikte yaşama konusunda kendileri açısından hiçbir sorun görmediğini sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!