Dil yasağı AİHM’ye gider

Güncelleme Tarihi:

Dil yasağı AİHM’ye gider
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2006 00:00

Baden Württemberg Eyaleti’nin Rastatt kentinde Belediye Başkanı Klaus Eckhard Walker başkanlığında toplanan belediye meclis üyelerinin aldığı "belediyelere bağlı okullarda Türkçe dersi için sınıf vermeme" kararı, Türk veliler ve vatandaşları ayaklandırdı.

Haberin Devamı




Nihat Kaya
Türk veliler, "Anadili yasaklamanın uyuma katkı değil zarar verecektir" diyerek, kararın geri alınması için imza kampanyası başlattılar. Almanya’nın Baden Württemberg Eyaleti’nin Rastatt kentinde bağımsız Belediye Başkanı Klaus Eckhard Walker’in "Türkçe anadil dersi paralel toplumlar oluşmasına yol açıyor" gerekçesiyle "belediyelere bağlı okullarda Türkçe dersi için sınıf tahsis etmeme" kararı, bölgedeki Türk velileri ayaklandırdı.

İmza kampanyası başlattılar

Başta Rastat Türk Okul Aile Birliği olmak üzere Baden Türk Okul Aile Birlikleri Federasyonu ve buna bağlı 83 Okul Aile Birliği belediyenin aldığı kararın düzeltilmesi için imza kampanyası başlattı. Baden bölgesinde bulunan 83 Okul Aile Birliği pazar günü Rastatt Türk Okul Aile Birliği’nin düzenleyeceği toplantıya katılarak destek verecekler.

Zarar verir

Rastatt’taki okullarda anadil derslerinin yapıldığı sınıfların belediye encümen kararı ile yabancı öğrencilerin elinden alınmasını uygun bulmadığını ifade eden Karlsruhe Başkonsolosluğu Eğitim Ataşesi Elzem Babayiğit, "Anadili yasaklamak uyuma katkı değil zarar verecektir" dedi.

Avrupa Birliği (AB) yasalarına göre anadil öğrenme hakkı olduğunu belirten Babayiğit, "Öğretim okullarda yapılır bu vesileyle Rastatt ve çevresindeki ana dil derslerine sınıf verme yasağını etik bulmuyoruz. Bu konu ile ilgili gerekli girişimlerimiz Baden Württemberg Eğitim Bakanlığı nezdinde devam etmektedir" dedi.

Uyumda samimi değiller

Baden Türk Okul Aile Birlikleri Federasyonu Başkanı Nihat Kaya da, "Her fırsatta uyum uyum diye konuşanların bu söylemlerinde samimi olmadıklarını görmekteyiz" diyerek, şunları söyledi: "Yerel yöneticiler bu yanlış kararlarından dönmezlerse AB yasalarından doğan haklarımızı sonuna kadar arayacağız. Gerekirse bu konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne götüreceğiz. Bunların amacı uyum falan değil uyumu baltalamak. Bu kararı alanları kınıyoruz."

Toplantıya davet

Rastatt Türk Okul Aile Birliği Başkanı Sıttık Coşkuner ise hala kararın şoku altında olduklarını belirterek, "Kararın geri alınması için imza kampanyası başlattık" dedi. Belediyenin hiç kimseye sormadan ve danışmadan böyle bir karar almasını eleştiren Coşkuner, "Rastatt ve çevresinde üç Türkçe öğretmeni görev yapıyor. Bunlar bölgedeki 325 öğrenciye eğitim veriyor. Belediyenin kararını basından duyduk ve şok olduk.

Biz Okul Aile Birliği olarak belediye meclisinin aldığı bu yanlış kararı geri alması için imza kampanyası başlattık. Bu pazar günü de Baden bölgesinde bulunan başta bütün Okul Aile Birlikleri olmak üzere tüm dernek, kuruluş, spor kulüpleri yöneticileri ve vatandaşlarımızı saat 15.00’de Rastatt DİTİB Merkez Camii’nde yapacağımız toplantıya davet ediyoruz. Kararın değişmesi için gerekirse yürüyüş yapacağız" dedi.

Karar antidemokratik




Dr. Yavuz Dedegil
Dr. Yavuz Dedegil: Bence bu uygulama cahil yönetimin ırkçı uygulamasından başka bir şey olamaz. Bu karar uyumu baltalar. Karşısındaki insanları küçük gören ve haklarını çiğneyen bir yönetimden entegrasyon beklemek hayal olur. Karar antidemokratiktir. AB ve Alman Anayasası’na aykırıdır. Kararı alanları kınıyorum.

Osman Tongadur, Mustafa Saraç, İsmail Özcan, Mustafa Belli: Bu yasağın bir an evel kalkmasını diliyoruz. Bizler bu ülkde kalıcıyız. Bizlerin uyumu için köstek değil destek olunsun. Rastatt Okul Aile Birliği’nin açmış olduğu imza kampanyasını sonuna kadar destekliyoruz.

Salim Aycan: Dün okulumuzu, bugün dilimizi kapatanlar yarın kim bilir bizlerin yok olması için neler yaparlar? Ben bunların uyum ve entregrasyon konusunda samimi olduklarına inanmıyorum.

Hülya Sağdıç: Çocuklar anadillerini ne kadar iyi bilirlerse ikinci bir dili daha kolay öğreniyor ve konuşuyor. Bu da entegrsyonu kolaylaştırıyor. Bilimsel çalışmaların sonucu da bunu gösteriyor.

Bizim de katkımız var




Elzem Babayiğit
Böyle bir uygulamanın Almanya’nın siyasi ve ekonomik yapısına çok olumlu katkıları olan, 50 yıldır alın teri döken ve vergi veren Türkleri derinden yaraladığını kaydeden Eğitim Ataşesi Elzem Babayiğit, "Anadil çocuklara kimlik gelişimi ve kendine güven kazandırır. Sürekli entegrasyondan dem vuran değerli yöneticiler bu kararın yanlış olduğunun farkına varıp kısa sürede bu kararlarında döneceklerdir.

Türkiye olarak anadil dersleri öğretiminde ve çocuklarımızın iyi bir eğitim almasında her türlü katkıyı yapmaya hazırız. Bu çocuklar bu ülkeye hizmet edecektir. Bu okulların temelinden tebeşirine kadar benim vatandaşlarımın alın teri vardır" diye konuştu.

Mümin KARACA / KARLSRUHE

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!