Dil şartına yargı tokadı

Güncelleme Tarihi:

Dil şartına yargı tokadı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2012 16:07

Den Bosch Mahkemesi, aile birleşimi yoluyla gelecek olanlara yurt dışında uyum sınavında başarılı olma şartı aranmasının AB mevzuatına aykırı olduğu kararını verdi.

Haberin Devamı

HOLLANDA’nın AB ülkeleri ile Türkiye dışından aile birleşimi yoluyla gelecek olan eşler için uyguladığı dil bilme ve uyum sınavında başarılı olma koşuluna yargıdan “tokat” gibi yanıt geldi.

Şubat 2011’de aile birleşimi başvurusu reddedilen Azeri bir kadının açtığı dava Den Bosch’ta çok heyetli mahkeme tarafından karara bağlandı.

Mahkeme heyeti, aile birleşimi yoluyla gelecek olanlara yurt dışında uyum sınavında başarılı olma şartı aranmasının AB mevzuatına aykırı olduğu kararını verdi.

Ülkeye aile birleşimi yoluyla gelecek olan kişilere AB mevzuatına göre uyum koşulu uygulanabileceğine dikkati çeken mahkeme heyeti, uyum sınavında başarı koşulu aranmasını ise “fazla ileri gitmek” olarak yorumladı.

Mahkeme heyeti, daha önce Avrupa Komisyonu’nun da uyum sınavında başarı koşulu aranmasının AB mevzuatına aykırı olduğu uyarısında bulunduğuna dikkati çekti.

Azeri kadının avukatı Gerben Dijkman, kararla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Bu kararla uyum sınavının sonu gelmiştir” değerlendirmesinde bulundu.

Hollanda’nın önde gelen Göç Hukuku Profesörü Kees Groenendijk, Avrupa Komisyonu’nun geçtiğimiz yıl Hollanda tarafından uygulanan bu yasanın AB aile birleşimi mevzuatına aykırı olduğu kararını verdiğine işaret ederek, “Hollanda hükümeti bu konuda şuana kadar hiçbir değişiklik yapmadı. Den Boch’taki hakimlerin bu konuda açık ve net bir karar vermeleri çok önemli” dedi.

Avrupa’da Hollanda’nın yanı sıra Almanya, İngiltere ve Avusturya aile birleşiminde dil bilme şartı arıyor. Hollanda dil şartının yanı sıra toplum bilgisi bilme şartı da uyguluyor. Hollanda, aile birleşimi yoluyla Türkiye’den gelecek eşlere yurtdışında uyum sınavı uygulamasına Ortaklık Hukuku’ndan dolayı son vermek zorunda kalmıştı.

Hollanda’daki eşinin yanına aile birleşimi yoluyla gelmek isteyen Azeri kadın, Hollanda’nın yurtdışında uyguladığı dil ve toplum bilgisi sınavının veremediği için vize başvurusu Şubat 2011’de geri çevrildi. Bunun üzerine kadın ve eşi Hollanda’da yargıya başvurdular. Den Bosch Mahkemesi kararını 28 Kasım tarihinde açıkladı ve kadını haklı gördü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!