Dil bilmeyene sosyal konut yok

Güncelleme Tarihi:

Dil bilmeyene sosyal konut yok
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2011 13:45

Avusturya, yabancılara yönelik ayrımcı bir uygulamaya daha imza atıyor. Vorarlberg Eyaleti'nde Muhafazakar Halk Partisi ÖVP'nin, sosyal konutların yabancılara kiralanmasında Almanca bilme şartına bağlaması tepkilere yol açtı. Fikir babası olan aşırı FPÖ partisi ise, önerilerinin dikkate alınmasından memnun.

Haberin Devamı

Avusturya'nın Vorarlsberg Eyaleti'nde sosyal konut için başvuranlara, Almanca bilme şartı getirildi. Aşırı sağcı Özgürlükçüler Partisi FPÖ'nün bu konudaki önerisini dikkate alan eyaletteki iktidar partisi ÖVP'nin (Halk Parti) sunduğu "dil bilenlere sosyal konut verilmesi" projesi, eyalet parlamentosunun Sosyal İşler Komisyonu'nda kabul edildi. Sosyal Demokrat ve Yeşiller partilerinin ret oylarına rağmen komisyonda kabul edilen ve bir yıl yürürlükte kalacak olan uygulamaya göre, sosyal konutların kiralanması, dil şartına bağlandı.

ÖVP KARŞI ÇIKMIŞTI
Yeşiller Eyalet Meclis Grup Başkanı Johannes Rauch, ÖVP'nin bu önerinin arkasında siyasi çıkarların yattığını ileri sürerek, "ÖVP'liler, geçen mayıs ayında yapılan meclis oturumunda, FPÖ'nun bu yöndeki önerisini popülizme olarak nitelemiş ve aşırı sağcı partinin söz konusu projenin Hohenems, Bludenz ve Feldkirch ilçelerinde hayata geçirilmesine karşı çıkmıştı" dedi.

Rauch, Sosyal İşler Komisyonu'nda görüşlerine başvurulan uzmanların, eyalet ve yerel yönetim görevlilerinin ve toplu konut sahibi kuruluşlar temsilcilerinin söz konusu projenin, sorunları sapturmak anlamına geldiği görüşünü dile getirdiklerini söyledi. Yeşiller Partisi'nin konut işlerinden sorumlu sözcüsü Bernd Bösch, "Dil testi, sorunları çözmez" derken konutlarla ilgili sorunların farklı yollarla çözülmesi gerektiğine işaret etti.

NASIL UYGULANACAK
Belediyelerin konut dairelerinde görev yapan memurların, pilot projenin nasıl hayata geçirileceğine ilişkin bilgi bekledikleri bildirildi. Lustenau Belediyesi Konut Dairesi yetkilisi Manfred Grabher, "Sosyal konut kiralamak için bize başvuran kişiden dil diploması mı isteyeceğiz, ayrıca hanede oturacak herkese mi dil biliyorsunuz diye soracağımız bilmiyoruz" diyerek, söz konusu projenin pratikte uygulanmasının büyük kargaşayı yol açacağı uyarısında bulundu.

Öte yandan ÖVP'liler ise, sosyal konutlar için getirmek istediği dil şartına yönelik dile getirilen eleştirileri geri çevirdiler. ÖVP'nin imar sözcüsü Albert Hofer, eyalet meclisinde temsil edilen tüm siyasi partilerin kararlaştırdığı "uyum programı"na dikkati çekerek "Bu programda, Almanca'nın öğrenilmesi de şart koşuluyor. Niye o zaman bu şart konut kiralamada öne sürüldüğü zaman sorun haline getiriliyor? Zira bir dairenin yapımı, ortalama olarak 100 bin Euro tutarında kamu bütçesinden destekleniyor" dedi.

FPÖ MUTLU
Viyana ve Yukarı Avusturya eyaletlerindeki FPÖ'lü politikacılar, ÖVP'nin Vorarlberg'deki sosyal konutların kiralanmasını dil şartına bağlamasını memnuniyetle karşıladıklarını ifade ettiler. FPÖ'nun Viyana Eyalet Meclis Grup Başkanı Johann Gudenus, "Keşke Viyana'da bu proje hayata geçirilse. Çünkü SPÖ bu eyaletteki sosyal konutları rastgele yabancılar dağıtıyor" dedi.

Yukarı Avusturya'nın imar işlerinden sorumlu FPÖ'lü Manfred Haimbuchner de, daha önce bu yöndeki öneriyi reddeden eyaletteki ÖVP'li politikacıların, Vorarlberg'deki partili arkadaşların örnek almasını beklediğini dile getirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!