Dijital Alexa, küçük Alexa’nın psikolojisini bozdu: Adını değiştirdi

Güncelleme Tarihi:

Dijital Alexa, küçük Alexa’nın psikolojisini bozdu: Adını değiştirdi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2022 15:24

Almanya’da sık kullanılan Amazon’un ‘Alexa’ adlı dijital asistanı bir yandan hayatı kolaylaştırırken bir yandan aynı adı taşıyanların kâbusu oldu. Buna bir örnek olarak 6 yaşındaki Alexa parkta oynarken, bir adamın, “Alexa, benim için dans et!” diye komut vermesi ve arkadaşlarının dalga geçmesi onun psikolojisini bozdu. Ailesi kızlarının adını değişitrmek için soluğu mahkemede aldı.

Haberin Devamı

IPHONE’un ‘Siri’ sesli asistan hizmeti gibi, Amazon’un 2014 yılında piyasaya çıkardığı ‘Alexa’ isimli dijital sesli asistanları da Almanya’da milyonlarca hanede, günlük yaşamı kolaylaştıran elektronik yardımcılar olarak kullanılıyor. Kimi zaman küre kimi zaman küp, kule formunda piyasaya sunulan Alexa isimli cihazlar, ‘Alexa, bugün hava nasıl?’, ‘Alexa, yarın sabah 6’da beni uyandır!’, ‘Alexa, şu an saat kaç?’ gibi 300’ün üzerinde komuta yanıt veriyor. Ancak Yunanca kökenli Alexa ismi Almanya’da kullanılan bir kadın ismi. Alexa sesli asistanın popülerleşmesiyle, ismi Alexa olanlara yapılan şakalar da kaçınılmaz oldu. Ancak Göttingen’de yaşayan 6 yaşındaki minik Alexa için bu şakalar haddini aştı küçük çocuğun psikolojisini bozdu.

AİLE MAHKEMEYE BAŞVURDU
Bild gazetesindeki habere göre, Alexa’nın ailesi kızlarının adını değiştirmek için mahkemeye başvurdu. Aile 6 yıl önce doğan kızlarına, Alexa cihazları Almanya’da henüz çok popüler değilken, Alexa ismini verdiler. Ancak ismi minik Alexa’nın başına dert oldu: Anaokulunda, oyun alanında, havuzda, gittiği her yerde aptalca komutlara maruz kaldı. Bunun üzerine aile iki yıl önce (!) veliler isim değişikliği için belediyeye başvurdu. Göttingen Belediyesi Basın Sözcüsü o zaman bunu “İsim değişikliğini gerektirecek önemli bir neden olmadığı için” reddettiklerini söyledi.

Haberin Devamı

ALEXA BENİM İÇİN DANS ET’
Alexa’nın ailesi pes etmedi ve idare mahkemesine gitti. Veliler duruşma salonunda kızlarının nasıl acı çektiğini ortaya koydu: Alexa parkta kayarken, diğer çocuklar ona komutlar verdi, adının Alexa olduğunu duyan yabancı bir adam çocuğa “Alexa, benim için dans et!” diye komut verdi. Yüzme havuzunda gençler Alexa ile dalga geçti. Bunun üzerine mahkeme “İsim hakaret ve alçaltıcı emirler vermeye davet ediyor” diyerek çocuğun gerçekten zor durumda kaldığı ve bundan etkilendiği sonucuna vararak “ailenin çocuklarına yeni bir isim verebilecekleri kararını verdi. Belediye Sözcüsü de karara itiraz etmeyeceklerini bildirdi. Alexa’nın yeni isminin ne olacağı bilinmiyor ancak ‘Siri’ olmayacağı kesin.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!