Deveci armudu dünya sofralarında

Güncelleme Tarihi:

Deveci armudu dünya sofralarında
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2008 09:03

Meyve eti beyaz, sert, gevrek ve sulu olmasının yanı sıra iri görüntüsüyle dikkati ?eken deveci armudunun yüzde 90'ı, Arap ülkeleri ile ABD ve İngiltere'ye ihra? ediliyor.

Haberin Devamı

Bursa'nın İnegöl il?esinde deveci armudu fidanı, meyve üretimi ve ihracatı ger?ekleştiren Koşucular Fidancılık Tarım ?rünleri Sanayi Satış Danışmanı Ekrem Baştürk'ün, Mersin Tarım Fuarı'nda kiraladığı stantta sergilediği "deveci armudu fidanları" ilgi odağı oldu.

Ekrem Baştürk, AA muhabirine yaptığı a?ıklamada, 1950 yılından bu yana İnegöl'ün verimli topraklarında meyve ve fidan üretimi yaptığını, son yıllarda "deveci armudunun" dünya pazarlarından ilgi görmeye başlamasının sevincini yaşadığını söyledi.

"Deveci Armudu" olarak bilinen armudun meyve eti beyaz, sert, gevrek ve sulu olmasının yanı sıra iri görüntüsüyle dikkat ?ektiğini anlatan Baştürk, Deveci armudunun Marmara'nın ?eşitli yerlerinde üretildiğini ancak yüzde 90'ından fazlasının ve en kalitelilerinin Bursa yöresinde yetiştiğini belirtti.

Haberin Devamı

?rünün yalnızca yüzde 10 kadarını i? piyasada tüketildiğini anlatan Baştürk, "Türkiye'deki süpermarketlerde kilosu ortalama 5 YTL'den satışa sunulması nedeniyle halk tarafından 'lüks meyve" olarak nitelenen deveci armudu, Türk sofralarına pek ulaşamıyor" dedi.

Türkiye'deki deveci armuduna olan ilginin her ge?en gün azalmasına karşın dış piyasada rağbet gördüğüne işaret eden Baştürk, şöyle devam etti:

"Bursa yöresinde 120 bin ton civarında üretilen deveci armudunun 100 bin tondan fazlası ihra? ediliyor. Burada yetiştirilen ürünler, Hatay üzerinden Arap ülkeleri başta olmak üzere İsrail, ABD ve İngiltere'ye gönderiliyor. Bu ihracat yelpazesi ise ülke ekonomisine her yıl ortalama 240 milyon dolar civarında getiri sağlıyor."
Deveci armudunun bu yılki ürünlerinin kaliteli ve rekoltesinin fazla olduğunu vurgulayan Baştürk, "Bu meyve, bir yıl ?ok iyi bir yıl vasat ürün verir. Bu nedenle bu yıl ?ok iyi bir ihracat yapılacağına inanıyoruz" diye konuştu.

DEVECİ ARMUDU

Ekrem Baştürk, deveci armudunun görüntü, irilik ve lezzet bakımından diğer armut ?eşitlerinden ?ok farklı özellikler taşıdığını belirtirken, şunları kaydetti:

"Bu armudun tanesinin ortalama ağırlığı 200-350 gram. Bugüne kadar rastlanan en irisi, 2 kilo 867 gram olarak literatüre girmiş. Her yerde yetişeyen deveci armudu, iklimi uygun yerde de ?ift?iye önemli kar sağlıyor.

Haberin Devamı

Yetişkin bir "santa maria" cinsi armut ağacı yılda 200-300 kilo armut verirken, Deveci armudunun bir ağacı 350-400 kiloya kadar ürün verebiliyor. Bir dönüm araziye 40 Deveci armudu dikilebiliyor."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!