"Denklik şart"

Güncelleme Tarihi:

Denklik şart
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2009 15:10

Göç ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Maria Böhmer, Berlin'de göçmen örgüt temsilcileriyle bir araya geldi. Maria Böhmer, hükümetin ileriye dönük hedefleri hakkında bilgi verirken, yurtdışında alınan diplomaların denkliğinde ısrarlı olduklarını da söyledi.

Haberin Devamı

Federal Hükümetin Göç ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Maria Böhmer, Almanya'nın çeşitli kesimlerinde faaliyet gösteren göçmen örgütlerin temsilcileriyle dün Berlin'de buluştu. Başbakanlıkta yapılan toplantıya farklı göçmen grupların 20'ye yakın temsilcisi katıldı. Doğan Media Int. Genel Müdürü Sevda Boduroğlu, Almanya Türk Toplumu Başkanı Kenan Kolat, Türk-Alman Sağlık Vakfı Başkanı Yaşar Bilgin, Göçmen Dernekleri Federal Çalışma Birliği Başkanı Mehmet Tanrıverdi'in de katıldığı toplantıda, ağırlıklı olarak hayata geçirilmesi planlanan “Uyum Sözleşmesi” ve yurtdışında alınan diplomaların denkliği üzerinde duruldu.

Devlet Bakanı Böhmer, katılımcılara Hıristiyan Demokrat/Hıristiyan Sosyal Birlik Partileri (CDU/CSU) ile Hür Demokrat Parti'nin (FDP) Koalisyon Sözleşmesi'nde yer alan “Uyum sözleşmesi” ile ilgili detaylı bilgiler verdi. Ülkeye yeni gelen göçmenlerle yapılacak “Uyum Sözleşmesi” sayesinde bu insanlara hem Almanca öğrenme hem de kendilerini geliştirme olanağı sunulacağını belirten Maria Böhmer, “Bu sayede ülkeye yeni gelen göçmenlerin uyum sağlamaları da kolaylaşacaktır” dedi. Devlet Bakanı Böhmer, “Uyum Sözleşmesi”nde yaptırımdan ziyade teşvik edici unsurlara ağırlık vereceklerini de belirtti.

Kalifiye işgücü ihtiyaç

Maria Böhmer, hükümetin yurtdışında alınan diplomaların denkliğinde ısrarlı olduğunu da yineledi. Almanya'da 500 binden fazla göçmen kökenli insanının başka ülkelerde aldıkları yüksek okul diplomalarının yanı sıra mesleki eğitim diplomalarının da Almanya'da eşit sayılmadığına ve bu yüzden insanların vasıfsız işçi olarak çalışmak zorunda kaldıklarına dikkat çekerken, “Biz buna son vermek istiyoruz. İnsanlar niteliklerine uygun iş kollarında çalışma imkanına sahip olmalı. Bu hem o insanların hem de bizim ekonomimizin yararınadır. Alman ekonomisinin kalifiye işgücünü ihtiyacı vardır. Bu ihtiyaç önümüzdeki yıllarda daha da artacaktır. Şimdiden gereken önlemleri almazsak ilerde dramatik gelişmelerle karşı karşıya kalmamız kaçınılmazdır” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!