Deniz hıyarı bilimcileri şaşırttı

Güncelleme Tarihi:

Deniz hıyarı bilimcileri şaşırttı
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2008 18:39

Amerikalı bilim insanları, yumuşak ve uzun vücutlu omurgasız bir hayvan olan denizhıyarının pürtüklü derisinden esinlenerek, yerine göre esnek veya sert olabilen yeni bir madde geliştirdiler.

Haberin Devamı

Amerikan Science dergisinin yarın yayınlanacak sayısında yer alan ve Ohio’daki Case Western Reserve Üniversitesi mensuplarınca yapılan araştırma sonucu elde edilen yeni materyalin, özellikle beyin implantasyonu gibi çok zor biyomedikal alanlarda potansiyel kullanımı olabileceği düşünülüyor.

Değişik çevre koşullarına uyum sağlayabilmesine olanak veren mekanik ve kimyasal özellikleri bulunan bu yeni polimeri, yeni tür plastik olarak tanımlayan bilim insanları, söz konusu materyalin denizhıyarının derisi gibi katı veya yumuşak ve bir sıvıyla temas ettiğinde birkaç saniyede tersine dönüveren bir yapıya sahip olduğunu belirtiyorlar.

Araştırmanın başında yer alanlardan Christoph Weder, bu yeni polimerleri mekanik özelliklerini programlayarak üretebileceklerini belirterek, "Özel kimyasal maddelerle temas ettiklerinde sertlik veya esneklik derecelerini ayarlayabiliriz. Bu yeni materyal, örneğin suya atıldığında plastik sertliğinden kauçuk yumuşaklığına geçebilecek özelliğe sahip bulunacak, ancak bir sünger gibi suyu emerek şişmeyecek" diye konuştu.

Araştırmacılar, bu tip bir materyalin bir gün beyine yerleştirilecek mikro elektrotların beyin dokusuna sürtünmesini azami azaltabilecek biçimde önce katı, sonra çok esnek olabilecek bir koruyucu unsur olarak kullanılabileceğini düşünüyorlar.

Polimer, "monomer denilen küçük moleküllerin birbirlerine eklenmesiyle oluşan uzun zincirin doğal sonucu olarak büyük molekül ağırlıklı bileşikler. Polimerler, düşük üretim maliyetleri, kolay şekil almaları ve amaca uygun üretilebilmeleri nedeniyle yaşamın her alanında yaygın biçimde kullanılıyor. PVC (Poly Vinyl Chloride), teflon (Politetrafloroetilen) günlük yaşamda en çok kullanılan polimerler olarak biliniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!