Deniz Feneri davası Türkiye’de karartılabilir

Güncelleme Tarihi:

Deniz Feneri davası Türkiye’de karartılabilir
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2011 21:44

Türkiye'de Yargıçlar ve Savcılar Birliği(YARSAV) eski Başkanı Emine İlker Tarhan, “Türkiye’de Yargı ve Siyasetteki Güncel Gelişmeler” üzerine Frankfurt’ta iki konferans verdi.

Haberin Devamı

Almanya Metal İşçileri Sendikası IG Metall, Alman Sosyal Demokrat Hukukçular Birliği ve Gross Gerau Kaymakamlığı’nın daveti üzerine Frankfurt’ta bir konferans veren YARSAV eski Başkanı Emine İlker Tarhan, Türkiye’de AKP iktidarının kendi aleyhine bir sonuç doğuracak olguya tahammül edemediğni öne sürdü ve geçen ay henüz basılmamış bir kitabın yasaklanması, bilgilerin imha edilmesi olayını bu saptamasına örnek gösterdi.

OLAY ÖRTÜLMEK İSTENİYOR
Almanya’da binlerce Türk’ün alın terini, dini duyguları kullanarak bağış diye toplayan ancak bunları amaç dışı olarak kullandığı ortaya çıkartılan Deniz Feneri davasında Alman mahkemelerinin hızlı sonuç almasına rağmen, Türkiye’de bilinçli olarak sürüncemede bırakıldığnı söyleyen Tarhan şöyle dedi: “AKP'nin Deniz Feneri konusunda, olayın üzerini örtme gibi bir yaklaşım içinde olduğunu gözlüyoruz. İstediği olguları deşifre edip kamuoyunun bilgisine sunarken, kendisine zarar verebilecek konuların üzerini ise tam anlamıyla kapatmaktadır. Almanya’daki Türk emekçilerin paraları gaspedilmişir. Mevcut sorumlu iktidar, bu olayın Türkiye boyutunu mutlaka aydınlatması gerekir. Ancak sanki birşeyler yapıyormuş gibi davranıyor. Almanya’ya iki savcı gönderdi. Sanki bu olayla ilgili bilgileri topluyormuş gibi görünmeye çalıştı. Ancak bu soruşurmada bir adım bile ileri gidiş sözkonusu değldir. Hatta bu soruşurmayla ilgili Almanya’da bilgi toplayan ancak hiçbir işlem yapmayıp, meselenin üzerini örten Savcı Harun Kodalak’ın, HSYK Kararnamesi ile adeta ödülendirilerek, Başsavcı vekili yapıldığnı da görüyoruz”

DENİZ FENERİ SÜRÜMCESİ
“Bu davanın sürüncemede tutulmasının sebebi ne olabilir?” yolundaki bir soruya karşılık ise “Ben bunun iktidarla ilişisi olacağını ve meselenin bu nedenle kapatıldığnı, dosyayla ilgili tüm bilgi ve belgelerin karartılacağını düşünüyorum. Hatta korkunun Deniz Feneri davasında daha ileri boyutta olduğunu da görüyorum. Bu konuya tamamen bir yayın yasağı konulması bu anlayışn bir göstergesidir” yanıtını verdi. Tarhan Türkiye'de yoğun bir kadrolaşma yaşandığını belirten konuşmasının ardından yargıçlar üzerinde de yoğun bir baskı ortamı yaratıldığını, kadınların yargıdaki konumunun da son yıllarda hızlı bir düşüş yaşadığını belirtti. Toplantıda Prof. Dr. Gerd Lautner de “Anayasa ve Hukuk Devleti” konusunda kısa bir tebliğ sundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!