Pegida'da olaylar çıktı

Güncelleme Tarihi:

Pegidada olaylar çıktı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2015 09:24

Pegida karşıtlarının ve taraftarlarının gösteri yaptığı yerlerin yakın olması nedeniyle polis çıkan olaylarda biber gazı kullandı, olaylarda 1 kişi yaralandı

Haberin Devamı

Almanya’nın Dresden kentinde İslam ve yabancı karşıtı tutumlarıyla bilinen Pegida hareketi (Vatansever Avrupalılar Batının İslamlaşmasına Karşı) bir yılı geride bıraktı. Pegida’nın kuruluşunun birinci yıldönümü nedeniyle, Pegida taraftarları ve karşıtları Dresden’de gösteri yaptı.

PEGİDA YANLILARININ YÜRÜMESİNE İZİN VERİLMEDİ

Pegidada olaylar çıktı



Dresden’de ilk kez 20 Ekim 2014 tarihinde gösteri yapan Pegida taraftarlarının, hareketin yıldönümü nedeniyle kentte yürüyüş yapmalarına izin verilmedi. Tiyatro meydanında yapılan Pegida gösterisine tahminlere göre 15-20 bin arasında kişi katıldı.

MERKEL’E DİKDATÖR BENZETMESİ

Pegida lideri Lutz Bachmann, taraftarlarına hitap ettiği konuşmasında, Başbakan Angela Merkel’i ihanetle suçladı. Merkel’i “diktatör” olarak nitelendiren Bachmann, “Merkel gidecek” diye konuştu. Bachmann, Dresden’i ise “direnişin merkezi” olarak nitelendirdi. Merkel’in mülteci politikasını eleştiren Pegida taraftarları da, “Halk biziz” sloganları attı.

Haberin Devamı

KIŞKIRTMA YERİNE YÜREK

Pegidada olaylar çıktı



Siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları ve dernek temsilcilerinin çağrısıyla "Kışkırtma yerine yürek" sloganıyla düzenlenen karşı gösterilere ise yaklaşık 15 bin kişi katıldı. Burada yapılan konuşmalarda ise, Pegida’nın söylemlerinin ırkçı saldırılara zemin hazırladığı belirtilerek, seçimden bir gün önce aşırı sağcı bir kişinin saldırısında ağır yaralanan Köln Büyükşehir Belediye Başkan adayı Henriette Reker’e yapılan saldırının bunun son örneği olduğu kaydedildi.

YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMİ

Pegida taraftarları ile karşıtlarının toplanma alanlarının birbirine yakın olması nedeniyle Dresden polisi yoğun güvenlik önlemi aldı. Toplam yedi eyaletten 1000 polisin önlem aldığı kentte, tüm önlemlere rağmen yer yer olaylar çıktı. Karşılıklı olarak havai fişeklerin atıldığı grupları, polisin biber gazı sıkarak dağıttığı, olaylarda ilk belirlemelere göre bir Pegida taraftarının yaralandığı öğrenildi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!