Demokrasi Günü

Güncelleme Tarihi:

Demokrasi Günü
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2005 00:00

Almanya´da İkinci Dünya Savaşı’nın sona erişinin 60’ıncı yıldönümünü anma törenlerine paralel olarak düzenlenen ``Demokrasi Günü’’ kutlamalarına onbinlerce kişi katıldı.

Haberin Devamı

Almanya’nın kapitülasyonu üzerine İkinci Dünya Savaşı’nın bitişinin 60’ıncı yıldönümü vesilesiyle düzenlenen dini ve devlet töreninde 8 Mayıs 1945 tarihinin Almanlar için bir ``Kurtuluş günü’’ olduğu belirtildi.

Geçmiş unutulmamalı

St. Hedwigs Katedrali´nde düzenlenen dini törene Cumhurbaşkanı Horst Köhler, Federal Meclis Başkanı Wolfgang Thierse ve Başbakan Gerhard Schröder’in yanı sıra çok sayıda politikacı da katıldı.

Almanya Protestan Kilisesi Konseyi Başkanı Wolfgang Huber, dini törende yaptığı konuşmasında, Almanların kendi güçleriyle Nasyonal Sosyalistlerden kurtulamadıklarını hatırlatırken, ``8 Mayıs bir kurtuluş günüdür’’ dedi.

İkinci Dünya Savaşı sırasında bombalanan Berlin’in ünlü Kurfürstendamm caddesi üzerindeki ``Yıkık Kilise’’ olarak bilinen Kaiser-Wilhelm Gedaechtnis Kilisesi’ne düzenlenen dini törende de bir konuşma yapan Huber, ``Gelecek nedeniyle geçmiş unutulmalı’’ çağrısında bulundu.

Yoğun önlem

Berlin polisinin ve Berlin Yüksek İdari Mahkemesi’nin tarihi Brandenburg Kapısı ile Yahudi Katliamını Anma Anıtı yakınlarında gösteri yapmalarını yasaklayan kararını Federal Anayasa Mahkemesi’nin de onaylaması üzerine aşırı sağcı Almanya Nasyonal Demokrat Parti (NPD) yandaşları eski Doğu Berlin’in ünlü Alexander Meydanı’nda buluştu.

2 bine yakın neonazinin Friedrich Caddesi’ne kadar yürümesini engellemek için aralarında aşırı solcuların da bulunduğu binlerce Berlin’li planlanan yürüyüş güzergahında oturma eylemi yaptı. Diğer eyaletlerden gelen binlerce polis olay çıkmasını engellemek için yoğun güvenlik tedbirleri aldı.

Onbinlerce insan

Aşırı sağcı neonazilerin gösteri yapmasını engellemek amacıyla Berlin Eyalet Meclisi’nde grupları bulunan partilerin ve sendikaların desteğiyle tarihi Brandenburg kapısı ile ünlü 17. Juni Caddesi üzerinde düzenlenen Demokrasi Günü´ne onbinlerce kişi katıldı.

Brandenburg kapısı’nın önü ve arkasındaki 17. Juni ve Unter den Linden caddeleri üzerine kurulan standlarda el ilanları dağıtılarak halka İkinci Dünya Savaşı’yla ilgili bilgiler verildi.

Brandenburg Kapısı önnüde kurulan dev sahnede bazı gruplar müzik yaparken Herbert Grönemeyer, Udo Lindenberg gibi Alman sanatçılar ve ünlü Alman tenisçi Boris Becker gibi sporcuların da sahnede savaş ve savaş sonrasına dönük görüşleri alındı.

Işık zinciri

Zaman zaman yağan sağanak yağmura rağmen başkent Berlin’de önceki akşam savaşa, aşırı sağa, ırkçılığa, Yahudi ve yabancı düşmanlığına karşı 30 bine yakın kişi ``Işık zinciri’’ oluşturdu.

Eski Doğu Berlin sınırları içinde kalan Unter den Linden caddesi üzerinde ellerinde mum veya fenerlerle biraraya gelen insanlar, kent merkezine doğru sesiz bir yürüyüş yaptı. Işık zincirine bazı politikacılar ile aralarında yabancıların da bulunduğu çok sayıda turistin katıldığı da gözden kaçmadı.

Schröder Moskova´da

Önceki gün bir Rus gazetesine verdiği demecinde İkinci Dünya Savaşı nedeniyle çektikleri acılardan dolayı Alman halkı adına Rus halkından af dileyen Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, dün Berlin’de düzenlenen dini ve devlet töreninden sonra Moskova’ya hareket etti.

Schröder, Moskova’da bugün düzenlenecek kutlama törenlerine davet edilmesinin Alman halkı için bir onur ve Alman halkına güvenin bir ifadesi olduğunu da dile getirdi.

Schröder’in yanı sıra bugün Moskova’da düzenlenecek törenlere aralarında ABD Başkanı George Bush ve Fransa Devlet Başkanı Jacques Chirac’ın da bulunduğu 50’nin üzerinde devlet ve hükümet başkanının katılacağı açıklandı.

Bu musibeti unutmayacağız

Cumhurbaşkanı Horst Köhler, İkinci Dünya Savaşı’nın bitişinin 60’ıncı yıldönümü vesilesiyle dün Federal Meclis’te yaptığı konuşmasında, ``12 yıl süren Nazi diktatörlüğünü ve bu musibeti asla unutmayacağız’’ dedi.

Cumhurbaşkanı Köhler ``Almanya bugün 60 yıl öncesine nazaran yalnız dış görünüm olarak değişmemiştir. Ülkemiz içten de değişmiştir. Bu durum gerçekten bir sevinç kaynağıdır ve buna müteşekkiriz.

Bunun için her şeyden önce Almanya’yı yenen ve ülkeyi Nasyonal Sosyalizmden kurtaran halklara teşekkür borçluyuz. Bu ülkeler ve halkları Almanlara savaştan sonra bir şans verdiler. Diğer uluslar Almanların değişmesini ve geçmişten ders almalarını beklediler ve istediler de’’ dedi.

Köhler, ``Irkçılık ve aşırı sağa geri dönmek isteyen hala yola gelmemiş insanlar var ülkemizde. Ama onların hiç şansı yok. Çünkü Alman halkının çok büyük bir bölümü buna karşıdır ve kendisini kanıtlamış demokrasimizde onların şansı yoktur’’ açıklamasında bulundu.

Ahmet KÜLAHÇI / BERLİN

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!