Demiryollarından sendikaya dava

Güncelleme Tarihi:

Demiryollarından sendikaya dava
Oluşturulma Tarihi: Ocak 03, 2024 11:28

Alman Demiryolları (Deutsche Bahn-DB) ile Alman Tren Makinistleri Sendikası (GDL) arasındaki anlaşmazlık yeni bir boyut kazandı. DB, toplu sözleşme görüşmeleri sırasında uyarı grevi yapan sendikaya dava açtı. Davanın ana konusu ise sendikanın kendi bünyesinde kuruduğu kooperatif şirketle ücret sözleşmesi müzakere etmesine izin verilip verilmeyeceği.

Haberin Devamı

‘Fair Train’ (Adil Tren) adlı bir kooperatif kuran GDL, tren makinistlerini diğer demiryolu şirketlerine adil koşullarda ödünç vermeyi amaçlıyor. Ancak DB, sadece GDL üyelerinin katılabildiği bu oluşumun hem işveren hem de sendika olarak hareket ettiğini belirtip bunun tespit edilmesi için Hessen Eyaleti İş Mahkemesi’ne dava açtı. DB, tespit davasıyla mahkemeden GDL geçici işçi kooperatifi ‘Fair Train’ aracılığıyla toplu pazarlık yetkisini kaybedip kaybetmediğinin netleştirilmesini istiyor. Mahkeme bu değerlendirmeyi kabul ederse GDL artık, makinistler adına toplu sözleşme görüşmelerini yapamayabilir.

Demiryollarından sendikaya dava
GDL Başkanı Claus Weselsky, 8 Ocak’tan itibaren üç ila en fazla beş gün sürecek yeni grevler olacağını açıklamıştı. Daha önce yapılan oylamada GDL üyelerinin yaklaşık yüzde 97’si kapsamlı bir eylemden yana oy kullanmıştı. Ücret görüşmelerinin başlamasından bu yana GDL, uyarı grevleriyle yolcu trenlerini durma noktasına getirmişti. Ancak Noel ve yeni yıl döneminde yeni bir grev kararı alınmayacağı açıklanmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!