Dede - torun anlaşamıyor

Güncelleme Tarihi:

Dede - torun anlaşamıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 04, 2012 17:55

Yıllardır Türkçe anadil derslerinin önemini bıkmadan usanmadan her ortamda anlattıklarını belirten Oberhausen Türk Birliği Başkanı Metin Şenocak uyarılarının dikkate alınmaması neticesinde günümüzde dede ile torunların Türkçe iletişim kuramadıkları için anlaşamadığını söyledi.

Haberin Devamı

ALMANYA'nın Oberhausen kentinde Oberhausen Türk Birliği okullarda Türkçe anadil dersi alamayan Türk çocukları için Türkçe kursları düzenliyor. Çocuklarının evde aile büyükleri ile Türkçe iletişim kurmakta zorlandığını belirten velilerin talebi üzerine başlatılan Türkçe kurslarına yönelik ilgi gittikçe artıyor.

Anadilimize önem verilmiyor
1986'dan beri faaliyet gösteren Oberhausen Türk Birliği'nin başkanı maden mühendisi Metin Şenocak, Türkçe ile ilgili yaşanan sıkıntıya çözüm amacıyla kursları düzenlediklerini belirterek

"Birliğimizin çeşitli etkinliklerinin yanı sıra, belediye ile yapılan işbirliği sayesinde hayata geçirilen kurslarımız da ilgi görüyor. Bir ay önce başlattığımız Türk çocuklarına yönelik Türkçe anadil kursları da bunlardan biri" dedi.

Türkiye önemsemiyor
Türkiye'nin Almanya'daki Türkçe eğitimine yeterli desteği vermediğini dile getiren Şenocak, şöyle devam etti:

"Yıllardır Almanya'ya gelen Başbakanlarımıza dahil siyasilerimize Türkçe ile ilgili endişelerimizi aktarıp destek istedik. Hep vaat ettiler. Ancak sıkıntı çözülmedi. Türkiye’den de destek göremeyince on yıl önce eyaletimizde 1200 olan öğretmen sayısı bugünlerde 200’lere kadar düştü. Yıllar önce 'Gelecekte dedeler torunları ile Türkçe iletişim kuramayacaklar’ demiştim. Bu gün maalesef bunları yaşıyoruz. Dedeler, nineler torunları ile iletişim kurmakta zorlanıyorlar. Türkçe kurslarımız bu ihtiyaca cevap verebilmek için başladı. Şehrin merkezinden uzakta kalan bir çok okulda Türkçe dersleri verilemiyor. Bu ihtiyacı kapatmak için çalışıyoruz."

Anneler, anadil istiyor
Oberhausen Türk Birliği’ndeki kurslara küçük çocuklarını getirerek anadillerini öğrenmelerini isteyen annelerden Bahar Kurtgözoğlu, İklim Soytemiz, Melek Acer, Nilgün Davul, Zehra Kalan, Gönül Ünlümetin, Emine Beğen ve Oya Demirsoy çocuklarına okullarda Türkçe anadil dersi verilemediği için Oberhausen Türk Birliği’nden Türkçe kursu açılmasını talep ettiklerini söylediler.

Anneler şöyle konuştu:
"Çocuklarımızla okuldan geldiklerinde evde Türkçe konuşmak istiyoruz, cevapları Almanca oluyor. Dedeleri, nineleri ile zaten anlaşamıyorlar. Bu sorunun önüne geçmek istedik. Oberhausen Türk Birliği'ne çocuklarımıza bu imkanı sağladığı için teşekkür ediyoruz. Kısa sürede çocuklarımız Türkçe ile kendilerini daha iyi ifade edebiliyorlar" şeklinde konuştular.

Kısa sürede kavradılar
Oberhausen Türk Birliği’ndeki Türkçe kurslara katılan 1 ve 2. sınıfa giden Türk öğrencilerin çok yetenekli olduğunu belirten öğretmen Zeynep Aydın ise kısa sürede çocukların kendilerini Türkçe ifade edebilmelerinin memnuniyet verici olduğunu söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!