Danimarkalı karikatürcüye suikast

Güncelleme Tarihi:

Danimarkalı karikatürcüye suikast
Oluşturulma Tarihi: Ocak 02, 2010 07:53

Hz Muhammed karikatürleriyle Müslümanların öfkesine yol açan karikatüriste suikast engellendi.

Çizdiği Hz. Muhammed karikatürleriyle Müslüman dünyasını ayağa kaldıran Danimarkalı karikatürist Kurt Westergaard'a yönelik bir suikast girişimi son anda önlendi.

Yetkililer, 28 yaşındaki bir Somalilinin Westergaard'ın Aarhus'deki evinin pencere camını kırarak içeriye girdiğini ve elindeki baltayla karikatüristi tehdit ettiğini söyledi.

Ajansların bildirdiğine göre, saldırgandan kaçan Danimarkalı karikatürist evindeki güvenli bir odaya sığındıktan sonra alarm düğmesine basarak polis çağırdı.

Saldırgan elindeki balta ile odanın kapısını kırmaya çalışırken, polis olay yerine geldi. Polislerden biri dur ihtarına uymayan saldırganı, dizinden ve elinden vurdu.

SALDIRGAN CEZAEVİNE GÖNDERİLDİ

Yaralı olarak yakalanan saldırgan geniş güvenlik önlemleri altında hastaneye götürülürken, evde ve evin çevresinde çok sıkı güvenlik çemberi oluşturuldu. Bomba uzmanları da evin çevresine ve eve bomba bırakılmış olması ihtimaline karşı sıkı şekilde arama yaptılar. Elinde bir balta ve bir bıçak bulunan yaralı saldırganın hayati tehlikesi bulunmadığı bildirildi.

Westergaard’a saldıran Somalili, tedavisi yapıldıktan sonra öğle saatlerinde ambulansla Aarhus şehir mahkemesine getirildi.

Mahkemede hakimin sorularını yanıtsız bırakan Somali genç, olay sırasında Wqestergaard’ın evinde olduğunu kafasıyla işaret ederek doğruladı. Bunun üzerine Somalili saldırgan tutuklanarak cezaevine gönderildi. Saldırganın, savunma avukatının tavsiyesi üzerine mahkemede sessiz kalmayı ve soruları yanıtsız bırakmayı tercih ettiği öğrenildi.

BEŞ YAŞINDAKİ TORUNU DA EVDEYDİ

Polis yetkilileri, saldırı anında Danimarkalı karikatüristin beş yaşındaki torununun da evde bulunduğunu söyledi.

Olayın şokunu üzerinden atamayan Westergaard yaptığı ilk açıklamada, “Ölüme çok yaklaştım. Saldırgan kötü Danca’sı ile beni kesinlikle öldüreceğini söyledi. Bu arada polisler geldi. Saldırgan, tekrar gelip beni bulacağını ve mutlaka öldüreceğini söyledi. Öleceğimi sandım. Ölüme çok yaklaşmıştım” dedi.

Doğan Haber Ajansı, olayın, yeni yılın ilk günü olan Cuma saat 22.00 civarında meydana geldiğini bildirdi.

Westergaard, DHA muhabirine telefonda yaptığı açıklamada, “Ben kendimi, banyo ya da sigorta odası dediğimiz odaya kapatarak kurtardım. Saldırgan kapıyı elindeki aletle vurup kırmaya çalışırken polisi alarma geçirdim. Elindeki çekiç miydi neydi tam hatırlamıyorum. Böyle bir durumda insan panik oluyor. Her şey çok çabuk oldu. Salonda ise küçük Steffan (torunu) yalnız kaldı ve ağlıyordu. Çok korkmuştu. Ben de o anda ne yaptığımı bilmiyorum. Salona gidip onu da almayı düşündüm amao anda çok çaresizdim” dedi.

EL KAİDE İLE BAĞLANTILI İDDİASI

Saldırının, "terör bağlantılı" olduğunu söyleyen polis yetkilileri, zanlının Somali'deki aşırı dinci Eşşaab örgütü ve Afrika'nın doğusundaki El Kaide liderleriyle yakın ilişkileri olduğunu bildirdi.

Danimarka'da oturma izni bulunan Somalili zanlının cinayete teşebbüsle suçlanacağı açıklandı.

Aralarında Westergaard'ın da bulunduğu Danimarkalı karikatüristlerin Hz. Muhammed'e hakaret içeren 12 karikatürü ilk kez 2005'te bir Danimarka gazetesinde yayımlanmıştı. Daha sonra karikatürlerin başka ülkelerde de yayımlanması İslam dünyasında protesto gösterilerine yol açmıştı. Dünya genelinde gerçekleştirilen gösteri ve eylemlerde Danimarka elçilikleri hedef alınmış, olaylarda onlarca insan hayatını kaybetmişti.

Westergaard’ın çizdiği karikatürler, Türkiye’de de yoğun tepki görmüş ve Ankara, karikatür krizi sırasında takındığı tavır nedeniyle Danimarka eski Başbakanı Anders Fogh Rasmussen’in NATO genel sekreteri olmasına karşı çıkmıştı. Ancak ABD Başkanı Barack Obama’nın devreye girmesiyle Türkiye’ye Rasmussen’in Müslüman dünyasından özür dileyeceği yönünde garanti verilmiş ve Ankara ikna edilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!