Danimarka'da grev sona erdi

Güncelleme Tarihi:

Danimarkada grev sona erdi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 2008 21:01

Danimarka'da iki ay once, sağlık sektöründe çalışanlar ve pedagoglar tarafından başlatılan grev sona erdi.

Haberin Devamı

İşverenin 17 Haziran'da lokavt kararı alacağını açıklamasının ardından taraflar cuma günü tekrar görüşme masasına oturdular. Önümüzdeki 3 yıl içinde yüzde 15’lik ücret artışında ısrarlı olan sendika yetkilileri, üzerlerindeki baskıya dayanamayarak, yüzde 13.3’lük artışa evet demek zorunda kaldı.

Sağlık Sektöründe Çalışanlar Sendikası Başkanı Conie Kruckow, belediyeler adına görüşmeyi yürüten Bent Hansen ile bir araya geldi. Kruckow, iki ay devam eden grev sırasında sendika kasasında 800 milyon kron harcandığını belirterek, anlaşmayı büyük zafer olarak yorumladı. Uzmanlar da işverenin yüzde 12.8’de ısrarına rağmen Kruckow’un üç yıl için yüzde 13.3 ücret artışı almasını zafer olarak yorumladılar. Anlaşma üzerine grevin pazar gününden itibaren son bulduğu, hastanelerde ve bakım evlerinde hayatın normale döneceği bildirildi.

Pedagoglar da anlaştı

Sağlık personeli ile birlikte greve başlayan pedagoglar da yüzde 12.8’lik ücrdet artışı ayrıca, 30 milyon kron ekstra para ile işverenin teklifine evet dediler. Pedagogların anlaşması ile, ülke çapında 500 bin çocuk pazartesi gününden itibaren tekrar normal olarak çocuk yuvası ve boş zamanları değerlendirme sınıflarına gidebilecek. Pedagoglar Sendikası Başkanı Henning Petersen, 30 milyon kron ekstra paranın akşam çalışanlarına ek ücret ve yuva liderlerine kullanılacağını söyledi.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!