DANİMARKA ŞAŞIRTIYOR

Güncelleme Tarihi:

DANİMARKA ŞAŞIRTIYOR
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2010 14:37

Danimarka’da hükümet ve hükümeti dışarıdan destekleyen aşırı sağ Danimarka Halk Partisi (DF) göçmenlere yüklenmeye devam ediyor. DF şimdi de tercüman paralarını göçmenlerin kendilerinin ödemesini ve vize ücreti olarak 10 bin kron (1.500 Euro) alınmasını istiyor.

Haberin Devamı

DANİMARKA’da ekonomik krizin faturasını göçmenlere kesmek isteyen ve bu konuda hükümete taleplerini kabul ettiren aşırı sağ Danimarka Halk Partisi (DF) taleplerine yenilerini ekledi. Danimarka’da tatil olmasına rağmen hükümetle görüşmelerine dün sabah da devam eden DF Başkanı Pia Kjaersgaard göçmenlerin, mahkemeler, hastaneler ve belediyelerde devlet tarafından karşılanan tercüman ücretlerini kendilerinin ödemesini istedi. Kjaersgaard bununla da kalmayıp Danimarka’ya yeni gelecek göçmenlerden 10 bin kron (1.500 Euro) vize ücreti alınmasını talep etti. Kjaersgaard, ülkede mülteci olarak kalan yabancılara da emeklilik hakkı tanınmamasını istedi.

Maaşları keselim

Danimarka Halk Partisi sözcülerinden Martin Henriksen, hükümetten göçmenler ve mültecilere ödenen emekli paralarından ne kadar ve nasıl kesinti yapılabileceği konusunda bilgi istediklerini söyledi. Heriksen “Mültecilerin ülkemizde korunmaları bence yeterli. Ayrıca emekli edilmeleri ve sosyal sistemimizden yararlanmaları doğru değil“ dedi. Albertslund belediyesinin göçmenlere sunulan tercüman hizmeti için yılda 400 bin kron harcamasını örnek olarak gösteren Peter Skaarup, tercüman hizmetlerini göçmenlerin kendilerinin ödemesini istedi.

Amaç gelir sağlamak

Peter Skaarup "Hastane, belediye, mahkeme gibi yerlerde sunulan tercüman hizmetinin parasını göçmenler öderse, belediyeler büyük tasarruf yaparlar. Bırakalım ülkeye aile birleşimi yoluyla gelenler veya oturma izni alanlar kendi giderlerini kendileri karşılaşınlar. Yılda 70 bin oturma izni davasına bakılıyor. 80 bin vize müracaatı oluyor. Bütün bu alanlarda göçmenlerden yüksek işlem ücretleri alınırsa yılda en az 82 milyon kron gelir sağlarız“ dedi.

Sorun hep göçmende

Gelinen noktanın göçmenler için tahammül edilemez olduğunu söyleyen Sosyal Demokrat Milletvekili Yıldız Akdoğan “Göçmenler olmasaydı acaba Danimarka Halk Partisi diye bir parti olurmuydu? Parti göçmenler sayesinde popüler olmuştur. Parti ülkede bir sorun olduğu zaman hemen ya göçmenleri ülkelerine göndermeye kalkıyor ya da dış yardımların kesilmesini istiyor. Artık Danimarka halkı da bundan bıkmaya başladı. Örneğin yeni talepleri arasında 2 çocuktan fazla çocuğu olanlardan çocuk parasını keselim derken, bunun çok çocuklu göçmenlerin ekonomisine zaar vereceğini biliyor. Bir başka komik durum ise, kendi internet sitelerinde Pia Kjaersgaard’ın “ya refah düzeni ya da göçmenler” diyerek halkı seçmeye zorlaması ve göçmenleri sınırdışı etmek istediklerini açıkça ortaya koyması. Hükümet talepleri kabul ederse işte o zaman göçmenler için bu ülke çakilmez hale gelir" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!