Dali'yle Almanya'yı dolaşıyor

Güncelleme Tarihi:

Daliyle Almanyayı dolaşıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2008 11:23

Nazmiye Uygun ünlü İspanyol sanatçı Salvador Dali'nin eserlerinden oluşan sergisiyle Almanya'yı turluyor. Dali meraklısı Almanlara ait orijinal eserleri sergilediği için çok mutlu olduğunu söyleyen Uygun, "En büyük dileğim bu muhteşem eserleri Türkiye'de de sergileyebilmek" dedi.

Haberin Devamı

Almanya'nın Siegburg kentinde yaşayan Nazmiye Uygun, ünlü İspanyol ressam Salvador Dali'nin taş kalıplarla litografi yöntemiyle bizzat kopyaladığı orijinal eserlerini sergiliyor.Dünyada sürrealist resim sanatının kurucusu olarak bilinen Dali'ye ait 50 eseri Almanya'nın birçok kentinde sergileyen Uygun, özellikle sanatsever Almanların büyük ilgisiyle karşılaşıyor.

Eserlerinin tamamının orijinal olduğunu ve bizzat Dali'nin imzasını taşıdığını vurgulayan Uygun, "Salvador Dali yaptığı resimlerle insanı bambaşka alemlere taşıyan ender ressamlardan biridir. Onun resimlerinde herkes kendinden bir parça bulur. Baktıkça huzur duyulur" diye konuştu.

Hepsi servet değerinde

Resimleri, Dali'nin yaşadığı yıllarda satın alan bazı Alman sürrealizm meraklılarının koleksiyonlarından edindiğini belirten Uygun, ilginç girişimiyle ilgili şunları söyledi:

"Dali'nin resimleri servet değerinde. Ancak yaşadığı yıllarda eserleri bugünkü kadar pahalı değildi. Dali, yaptığı tablolarından bazılarını litografi yöntemiyle çoğalttı. Bunları bizzat kendisi yaptı ve imzaladı, daha ucuza sattı. Kendi imzasını taşıyan bu eserleri alanlarla temasa geçtim.

Bunlar Dali'yi çok seven insanlar. Eserler duvarlarında duracağına, onları sanat meraklılarıyla paylaşmak istiyorlar. Ben de kendilerinden ödünç aldığım bu eserleri meraklılarıyla buluşturuyorum. Ben galerist değilim, dolayısıyla resimleri satmıyor, sadece teşhir ediyorum."

Türkiye'ye taşımak istiyor

Amacının sergiyi Türkiye'ye de taşımak olduğunu belirten Nazmiye Uygun, "Almanya'da yaptığımız sergileri çok sayıda sanat meraklısı ilgiyle gezdi. Davet alırsak Türkiye'ye seve seve giderim" dedi. Uygun, sergide resimlere ait öyküleri de Dali uzmanı Burkhard Schönhof'un meraklılara anlattığını kaydetti.

DALİ KİMDİR

Kıvırcık bıyıklarıyla tanınan ünlü İspanyol ressam Salvador Dali, 11 Mayıs 1904 ile 23 Ocak 1989 yılları arasında yaşadı. Gerçeküstü, yani sürrealist olarak tanımlanan sanat akımının etkisinde kalarak resimler yaptı. Yaptığı tablolar çok ünlendi. Bugün dünyanın belli başlı müzelerinde değerleri milyonlarla ölçülen eserleri sergilenmekte. Dali resim sanatının dışında fotoğraf, heykel ve filmle de ilgilenmiş, takı üretip bir de parfüm formülü yazmıştır.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!