Daha az et ye musluk suyu iç

Güncelleme Tarihi:

Daha az et ye musluk suyu iç
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2013 10:08

ALMANYA’nın Schleswig-Holstein Eyaleti’ndeki Pinneberg İş Ajansı tarafından Sosyal Yardım II (Hartz IV) ile geçinenlerin nasıl daha tasarruflu yaşamaları gerektiğine dair çıkarılan broşür şaşkınlık yarattı.

Haberin Devamı

Yaklaşık 4.5 milyon kişinin yararlandığı Hartz IV’ye ilgili broşürde yardımı alanların daha tasarruflu olmaları için az et yemeleri ve musluk suyu içmeleri istendi. Federal İş Ajansı (BA) Başkan Yardımcısı Heinrich Alt, Pinneberg İş Ajansı’nca hazırlanan broşürü çok güzel ve olumlu bulduğunu belirterek destek verse de genel olarak tepkiyle karşılandı. Durumun saçmalık olduğunu belirten Paritaetische Sosyal Yardım Kuruluşu Müdürü Ulrich Schneider, “Bu öneriler çok saçma. Bari sebzelerini de kendileri yetiştirsinler” diye tepki gösterdi.

AMAÇ TASARRUF
Çizgi resimlerle hazırlanan broşürde Fischer soyadlı temsili bir Alman ailesi üzerinden Hartz IV başvurusunun nasıl yapıldığı ve hızlı bir şekilde iş bulunduğu anlatılıyor. Broşürde ayrıca ebeveynler tarafından çocuklarına artık tasarruf etmeleri gerektiği de anlatılıyor. Ancak baba Fischer ailenin bir hafta boyunca et yemeyececeğini açıklayınca kızları ‘Harika, zaten vejeteryan olmak istiyordum’ diyerek seviniyor. Broşürde ayrıca ailenin 11 yıllık eski mobilyalarını internette açık artırmada satarak ek gelir elde edibeleceği de anlatılıyor

Haberin Devamı

MUSLUK SUYU GÜZEL
Broşürün bir bölümünde de ailenin annesi suyu parayla almak isteyince komşu müdahale ediyor. Diyalog şöyle:
Komşu: “Biliyor musun, çeşme sularının kalitesi bunlardan çok daha iyi”
-Ama tadı çok kötü...
Komşu: Ama artık alışmanız lazım. İçecekten oldukça tasarruf edilebiliyor.
-Ben (eşi), sadece Kola seviyor.
Komşu: Ama bu artık mümkün değil....

HARTZ IV NEDİR?
Almanya’da halk arasında Hartz IV olarak bilinen ALG II (Arbeitslogengeld II) uzun süre işsiz kalanlara ödeniyor. Çoğunluğu göçmen olsa bile Almanların da faydalandığı Hartz IV’ten yaklaşık 4.5 milyon kişi yardım alıyor. Çalışma yılı ve yaşa göre ödenen işsizlik parası sonrası başvuruyla verilmeye başlanan Hartz IV’e düşenler adına devlet emeklilik primi yatırmıyor. Tek başına yaşayanlara aydan 382 Euro ödeniyor. Rakamın 407 Euro’ya çıkarılması bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!