Cumhurbaşkanı Steinmeier imzaladı! Milletvekili sayısı...

Güncelleme Tarihi:

Cumhurbaşkanı Steinmeier imzaladı Milletvekili sayısı...
Oluşturulma Tarihi: Haziran 09, 2023 11:06

Almanya’da Federal Meclis’te kabul edilen ve milletvekili sayısının gelecek seçimlerden itibaren 630 ile sınırlandırılmasını içeren Seçim Yasası’nda reform, Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier tarafından onaylandı. Reform, özellikle Sol Parti ve seçimlere sadece Bavyera’da giren Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) tarafından tepkiyle karşılandı.

Haberin Devamı

ALMANYA’da geçerli yasalara göre ülke genelinde 299 seçim bölgesi bulunuyor. Her seçim bölgesinden seçmenlerin en fazla oyunu alan aday direkt olarak Federal Meclis’e girerken, ikinci oylarla ise partilerin eyaletlerde alacağı oy oranına göre seçim öncesi belirlenen aday listelerine göre 299 milletvekili seçiliyor. Her seçim bölgesinde en fazla oy alan aday direkt olarak Federal Meclis’e girme hakkı kazandığı için herhangi bir parti aldığı ikinci oy oranından daha fazla milletvekili çıkardığı takdirde, diğer partilerin de aldıkları oy oranlarına göre daha fazla milletvekili çıkarma olanağına sahip. Bu uygulama da Federal Meclis’teki milletvekili sayısının artmasına yol açıyor. 26 Eylül 2021’de yapılan genel seçimlerde Bavyera’daki 46 seçim bölgesinden 45’ini CSU’nun direk adayları kazandı. Bu nedenle diğer partilerin aldıkları oy oranına göre Bavyera’da listelerden daha fazla milletvekili girdi. Aynı durum diğer eyaletler için de geçerli.

Cumhurbaşkanı Steinmeier imzaladı Milletvekili sayısı...
Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier

Haberin Devamı

YÜZDE 5 BARAJI ŞARTI
2013-2017 yasama döneminde 631 olan milletvekili sayısı 2017-2021 yasama döneminde 709’a yükseldi. 2021 yılındaki genel seçimlerde ise milletvekili sayısı 736’ya ulaştı. İşte bu artışın engellenmesi için hükümet partileri harekete geçti. SPD, Yeşiller ve FDP’den oluşan koalisyon hükümeti, milletvekili sayısının 630 ile sınırlandırılması için Seçim Yasası’nda reform taslağı hazırladı. 17 Mart 2023’te SPD, Yeşiller ve FDP’li 395, AfD’li 3 ve bağımsız bir milletvekilinin desteğiyle Federal Meclis’te kabul edilen Seçim Yasası’nda reform, Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier tarafından da onaylandı. Şu ana kadar geçerli yasalara göre 3 seçim bölgesinde en fazla oy alarak direkt adayları kazanan parti veya partiler yüzde 5 barajını aşamasalar bile aldıkları oy oranına göre milletvekili çıkarma hakkına sahip oldukları halde, Cumhurbaşkanı Steinmeier’in imzaladığı yeni yasa tasarısında bu olanak iptal edildi. Yani yüzde 5 barajını aşma mecburiyeti getirildi.

Cumhurbaşkanı Steinmeier imzaladı Milletvekili sayısı...
CSU Federal Meclis Grup Başkanı Alexander Dobrindt

Haberin Devamı

İKİ PARTİDEN TEPKİ
26 Eylül 2021’de yapılan genel seçimlerde Sol Parti yüzde 4.9 oy alarak yüzde 5 barajını aşamadığı halde 3 seçim bölgesinde direk adayları en fazla oy aldığı için Federal Meclis’e 39 milletvekili gönderdi. İşte bu nedenle reform, özellikle Sol Parti ve sadece Bavyera’da seçimlere giren Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) tarafından tepkiyle karşılandı. CSU Federal Meclis Grup Başkanı Alexander Dobrindt, Cumhurbaşkanı Steinmeier’in imzalamasıyla uygulamaya konulma yolu açılan yasanın iptali için Federal Anayasa Mahkemesi’ne başvuracaklarını açıkladı. Dobrindt, böyle bir yasanın bağımsız seçmenin özgür iradesiyle bağdaşmadığını belirtirken, anayasaya da aykırı olduğunu ileri sürdü. Sol Partili politikacılar Cumhurbaşkanı Steinmeier’i, imza atmadan önce tasarının anayasaya uygun olup olmadığını değerlendirmemekle suçlarken, Federal Anayasa Mahkemesi nezdinde gereken girişimlerde bulunacaklarını ilan ettiler.

 

BAKMADAN GEÇME!