Cumhurbaşkanı’na hakaret

Güncelleme Tarihi:

Cumhurbaşkanı’na hakaret
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2014 14:57

ALMANYA’nın şu andaki Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Protestan bir din adamıydı. Yıllarca papaz olarak çalışmış...

Haberin Devamı

Hem de totaliter sis­temin hakim olduğu eski Doğu Almanya olarak bili­nen Demokratik Almanya Cumhuriyeti’nde.

Cumhurbaşkanı’na hakaret
Gauck, bir özgürlük in­sanıdır... O, kendi söylemiy­le, bir özgürlük aşığıdır...
Gauck, bir insan hakları savunucusudur...
Eski Doğu Almanya’nın çöküş döneminde direniş­çiler arasında yer alıp, özgürlük mücadelesi vermiştir.
O dönemde Yeni Forum adı altında oluşturulan devrimci sivil hareketin öncülerinden biridir.
Joachim Gauck, iki Alman­ya’nın birleşmesinin 24’üncü yıldönümü vesilesiyle geçen yıl 3 Ekim’de yaptığı konuşmasında, Almanya’nın dünya genelinde insan haklarının korunması için daha fazla politik sorumluluk alması gerektiğini söyledi.
Bu yıl Şubat ayında Münih’te düzenlenen Güvenlik Konfe­ransı’nda da benzer şeyleri dile getirdi. Askeri müdahale sözcüğü­nü ağzına almadı ama gerekirse o yola bile başvurulması gerektiğini ima etti. O günlerde muhalefet partili bazı politikacılar birazcık homurdandı ama öyle pek de yüksek sesle itirazlar gelmedi.

* * *

Ancak Gauck önceki hafta Norveç’e yaptığı resmi ziyaret dönüşünde bir Alman radyosuna verdiği demecinde, “Sürtüş­melerin çözümü için askeri yönteme başvurma yolu baş­tan devre dışı bırakılmamalı. İnsan hakları mücadelesinde, özellikle de insan yaşamının korunması için bazen silaha sarılmak da gerekebilir” dedi.
Gauck’un bu sözlerine Sol Parti’den itirazlar yükseldi.
Hatta Brandenburg Eyalet Parlamentosu’ndaki Sol Parti’li bir milletvekili, Alman Cumhur­başkanı’nı savaş çığırtkanlığı yapmakla suçladı. Daha da ileri giderek iğrenç savaş çığırtkanı diye hakarette bile bulundu.İşte bunun üzerine Potsdam Savcılığı kendiliğinden devreye girdi.
Savcılık sözcüsü, sözkonosu milletvekili hakkında Cumhur­başkanı’na hakaretten soruş­turma başlatılıp başlatılmamasının titiz bir biçimde değerlendirildi­ğini açıkladı. Almanya’da geçerli yasalara göre Cumhurbaşkanı’na hakaretin cezası 5 yıla kadar hapis cezasıdır.
Şimdi tüm gözler Cumhurbaş­kanı Gauck’a çevrildi.
Çünkü savcılığın soruşturma başlatabilmesi ancak Cumhurbaş­kanı Gauck’un onay vermesi, daha doğrusu şikayette bulun­ması halinde mümkün.
Gauck bu konuda henüz bir girişimde bulunmadı...

* * *

Almanya’nın eski Cumhurbaş­kanı Horst Köhler de benzer şeyler söylemişti.
Ancak o insan hakları ve özgürlükler yerine ekonomik çıkarları ön plana çıkarmıştı.
Köhler, Afganistan’a yaptığı resmi bir ziyaretin dönüşünde verdiği demecinde, “Bizim gibi büyük, ticareti dışa dönük ve dış ticarete bağımlı bir ülke, örneğin serbest ticaret yolunun açık tutulması ve bölgesi istikrarsızlığı engelle­yip çıkarlarını koruyabilmesi için gerekirse askeri yönteme başvurulmasının kaçınılmaz olduğunu bilmeli” demişti.
Almanya Federal Cumhuri­yeti’nin 9’uncu Cumhurbaşkanı Horst Köhler, bu yöndeki açık­lamaları yüzünden Almanya’da adeta topa tutuldu.
Muhalefet partili politikacıların yoğun eleştirilerine hedef oldu.
Alman medyasının önemli bir bölümü de, Köhler’in bu yaklaşı­mını sert bir biçimde eleştirdi.
İkinci 5 yıllık yasama döne­mi için seçileli daha bir yılını yeni doldurduğu halde Köhler, bu eleştirileri sineye çekmedi, çekemedi... 31 Mayıs 2010 tari­hinde istifasını verip ve Bellevue Sarayı’nı terk edip gitti. Tabii Köhler’in istifasında Hıristiyan Demokrat/Hıristiyan Sosyal Birlik Partileri (CDU/CSU) ile Hür Demokrat Parti’den (FDP) oluşan koalisyon hükümetinin tam sahip çıkmaması da etkin bir rol oynadı.

Muhalefetin hedef tahtası haline gelen Joachim Gauck’un ise gelen tepkilere tepki olarak “Gidiyorum” demesi beklen­memektedir. Çünkü Gauck, askeri müdahale yolunun açık bırakılması gerektiğini ekonomik çıkarlar için değil, insan hakları ve özgürlükler için savunmaktadır.
Tabii önce bir özgürlük aşığı ve insan hakları savunucusu olarak...
Sonra da Alman Cumhurbaş­kanı olarak...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!