Concorde’un izinden gidiyorlar

Güncelleme Tarihi:

Concorde’un izinden gidiyorlar
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 2015 00:00

Fransa’nın başkenti Paris’teki Charles de Gaulle Havalimanı’nda yaşanan ve 113 kişinin havaytını kaybetmesine neden olan Concorde kazasının sesten hızlı hava yolculuğunun “fazla masraflı ve tehlikeli” olarak sınıflandırılıp rafa kaldırılmasına neden olmasından tam 15 yıl sonra ABD’li bir firma ses hızının üzerinde yolculuk edecek yeni özel jetler üretmek üzere kolları sıvadı.

Haberin Devamı

Aerion isimli Amerikan uçak üreticisi 12 kişiyi saatte 1837 km hızla taşıyacak özel uçaklar üretmek için sipariş almaya başladıklarını açıkladı. Airbus ile ortaklaşa üretilecek olan uçakların test uçuşlarına 2019 yılında başlayacağı ve 120 milyon dolara satılacağı açıklandı.

Uzmanlar AS2 adı verilecek bu uçakların Concorde’lara kıyasla yarı yarıya daha ucuz olacağını ancak şu anda piyasada olan en pahalı özel jetin de iki katı fiyata sahip olacağını dile getirdi.

Aerion yetkilileri piyasada ses hızını aşabilen bir uçak satın almayı isteyecek en az 400 alıcı bulunduğunu tespit ettiklerini söyledi.

Aerion CEO’su Doug Nichols konu ile ilgili yaptığı basın açıklamasında “Süpersonik uçaklar için talep olduğu tartışma götürmez bir gerçek. Ses hızının üzerinde yolculuk etmek uluslararası ticarete büyük katkı sağlayacak. Bizim AS2’nin yeni bir sesten hızlı ulaşım dönemi başlatacağına dair hiç bir şüphemiz yok” dedi.

25 Temmuz 2015’te Air France’a ait 4590 sefer sayılı Concorde kalkışından bir kaç dakika sonra bir alev topuna dönüşerek yere çakılmış ve içindeki tüm yolcuların yanı sıra yerdeki 4 kişinin de ölümüne neden olmuştu.

Bu kazadan sonra sesten hızlı uçağı geliştiren İngiltere ve Fransa bu projeye verdikleri önemi azaltmış, 11 Eylül’ün de özel hava ulaşımını sekteye uğratmasının ardından 2003 yılında hem British Airways hem de Air France Concorde uçuşlarına son verdiklerini açıklamıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!