Compulense Üniversitesi'nden Pamuk'a fahri doktoralık

Güncelleme Tarihi:

Compulense Üniversitesinden Pamuka fahri doktoralık
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2007 19:31

İspanya'nın başkenti Madrid'deki Complutense Üniversitesi, "edebiyat dünyasındaki çalışmaları, kültürlere bakış açısı ve 2006 Nobel Edebiyat Ödülü almasından" dolayı Orhan Pamuk'a fahri doktora unvanı verdi.

Haberin Devamı

Üniversitenin özel tören salonunda düzenlenen törende konuşan Pumuk, romanlarında asıl aradığının hayatın anlamı olduğunu söyledi. Pamuk, "Romanlar ne tam gerçek, ne de tam hayal ürünüdür. Ben hayatın anlamını arıyorum. Hayatın anlamını bir çerçeveye oturtabilirseniz, mutluluk budur. Ben romanlarımda bunu arıyorum" dedi.

Kitaplarında yapmak istediği en önemli şeyin kendisi yerine başkasını ifade etmek olduğunu kaydeden Pamuk, gerek yazarın yazarken, gerekse okuyucunun okurken, kendisini ötekinin yerine koyması gerektiğini belirtti.

Özellikle "Kar" adlı romanının üzerinde duran Pamuk, "Kar romanını yazmak için hem Kars’ta, hem de Frankfurt’ta yaşadım. Buralarda, uzun araştırmalar yaptım. Bütün sokakları dolaştım, kahvehaneleri, dükkanları gezdim. Sadece romanın kahramanı Kerim Alakuşoğlu’nun hayatını anlamakiçin Frankfurt’a gittim. Başkalarının hayatını benim hayatım gibi yazarsak diğerleri biz, biz diğerleri oluruz" değerlendirmesini yaptı.

Kafka’dan, Dostoyevski’nin "Anna Karenina" romanı ve Cervantes’in "Don Kişot" romanından örnekler veren Pamuk, "Yazarken, hem Don Kişot, hem de Sanço Panço olabilmek çok önemli" dedi.

"Benim politikayla ilişkim yok, kendimi hiçbir zaman politik yazar olarak görmedim" diyen Pamuk, "Ama yaratıcılık çok önemlidir. İlgin olmayabilir, ama yaratıcılık bunu engellemez" dedi ve "yaratıcılığın sınırlarının olmadığını" belirtti.

Çocukluğunu anlatırken, "Bizim evde kütüphane vardı. Ben her şeyi kitaplardan öğrendim. Bizim evde paşalar, siyasetçiler değil, yazarlar konuşulurdu" diyen ünlü yazar, "Bizim gibiler hayatı kitaplarda yaşar. Kitaplar seni hiç bilmediğin yerlere götürür ya da hiç bilmediğin karakteri sana sonuna kadar tanıtır" dedi.

Uzun süren konuşmasında, "Ben medeniyetler çatışması tezine karşıyım" diyen Pamuk, "Bir Doğu-Batı sorunu vardır. Bu inkar edilemez, ama bu çatışma değildir. Bu sorunun temelinde refah vesefalet yatmaktadır" görüşünü dile getirdi. Doğu-Batı sorununda gelenekçilik ve modernleşme ile gurur ve utanç temalarının da bulunduğunu kaydeden Pamuk, utandırılan bir ülkede milliyetçiliğin de yükseldiğini, çok gururun olduğu yerde utancın da çıktığını anlattı.

Orhan Pamuk’a fahri doktora diplomasını Complutense Üniversitesi Rektörü Carlos BerzosaAlonso Martinez verdi. Martinez, "Bugünden itibaren bu üniversite sizin eviniz" dedi. Pamuk’unromanlarıyla "uluslararası kültürel bağlantı" kurduğunu kaydeden Martinez, Pamuk’un "İstanbul, Hatıralar ve Şehir" kitabında İstanbul’u çok yönlü olarak anlatma tarzından çok etkilendiğini ifade etti.

Complutense Üniversitesi Felsefe Fakültesi Dekanı Damaso Lopez Garcia da, Orhan Pamuk’u anlattığı konuşmasında, "En az 17 ödül almış, onurlu mansiyonlar kazanmış, birçok önemli ödüle aday gösterilmiş veya fahri doktorluklar almış Orhan Pamuk gibi bir yazarı anlatmak basit değil"dedi.

Garcia, Pamuk’un farklı ideolojilere, coğrafyalara, kimliklere, inançlara, kültürlere veya ırklara ilişkin sosyal sorunları, bilinen meseleleri, Doğu ve Batı dünyasını en iyi şekilde romanlarında gösterdiğini belirtti. Türkiye’nin Madrid Büyükelçisi Ender Arat’ın da katıldığı törende üniversitenin yardımcı rektörleri ile tüm fakültelerinin dekanları da tören kostümleriyle salonda hazır bulundu.

Rektör ve dekanlar ilk olarak akademik sırayla, en alttan en üste doğru koro ve orkestranın eşliğinde salona girerken, daha sonra Felsefe Fakültesi Dekanı Lopez Garcia veRektör Yardımcısı Manuel Rodiguez, Orhan Pamuk’u salonun ana kapısında karşıladı. Görkemli törende, Orhan Pamuk uzun süre alkışlandı.


HALKLARI YÜREÐİN SESİ BİRLEŞTİRİR

İspanya’nın başkenti Madrid’de düzenlenen "Türk bakışları" adlı kültür ve sanat etkinliklerine katılan Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk, "Halkları birleştiren siyaset değil, yüreğin sesidir" dedi.

İspanya Kültür Bakanlığında, Katalan yazar Juan Goytisolo ile birlikte bir basın toplantısı düzenleyen Pamuk, "dünyanın büyük bölümünde milliyetçiliğin yükseldiğine inandığını" belirterek, Türkiye’nin AB’ye girişini engelleyen sebeplerden birinin de bu olduğunu söyledi.

Pamuk, aşırı milliyetçiliğe karşı AB halkına "Halkları birleştiren siyaset değil, yüreğin sesidir, vücutların müziğidir" mesajını iletti. Pamuk ayrıca, "Türkiye’de ifade özgürlüğünün tam olmadığını ve toplumun tamamen özgür olduğundan söz edilemeyeceğini" savunarak, şunları söyledi:

"Ama bunların hiçbiri Türkiye’nin AB’ye girişini engellemek için bir özür olarak kullanılmamalı. Türkiye, bu sorunlarını çözdüğünde eminim ki Avrupa Birliği’ne çok katkı sağlayacak. Maalesef, birçok Türkün çabasına rağmen bu sorunlar henüz aşılamadı. Üstelik, Türkiye’nin AB’ye girişine ilişkin 5-6 yıl önceki heyecan ve şevk tükenmek üzere. Bu üzüntü verici."

Türkiye’ye ilişkin siyasi konular ya da hakkında açılan davalarla ilgili sorularıysa Pamuk, şöyle yanıtladı:

"Aktüel siyasi meseleler üzerine yorum yapan bir yazar yerine, İstanbul’da masasına oturmuş, kitaplarında evrensel bir hareket yaratmaya çalışan, kitaplarla dünyayı anlamaya çalışan bir yazar olarak tanınmış olmak hoşuma gider."

Pamuk’un 18 yıldır arkadaşı olan Katalan yazar Goytisolo da, "AB’nin Türkiye’ye kapılarını açması gerektiğini" vurgulayarak, ancak bu şekilde "Türkiye’nin çok kültürlülüğü, tüm güzelliği ve zenginliğinin açılabileceğini" kaydetti.

Pamuk ve Goytisolo, "medeniyetler çatışması tezine karşı olduklarının" altını çizerken, "Değerler ittifakından konuşmak daha iyi. Çünkü vatandaş olma ve demokrasi gibi değerleri paylaşan farklı medeniyetler var" ifadesini kullandı.

Türkiye’yi yakından tanıyan ve az da olsa Türkçe bilenGoytisolo, "her zaman için Osmanlı kültürüne ve geleneklerine büyük hayranlık duydum" dedi.

Katalan yazar ayrıca, "Türk yazarları okurken, her şeyin KemalAtatürk ile başlıyormuş gibi verilip, geçmişin radikal bir şekilde kesilmiş olduğunu görmek beni şaşırttı" yorumunda bulundu.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!