Çocuklu annelere emeklilik imkanı

Güncelleme Tarihi:

Çocuklu annelere emeklilik imkanı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2010 16:34

Köln Başkonsolosluğu'nda Alman Emeklilik Sigorta Kurumu yetkilileriyle birlikte vatandaşlarımıza Almanya'daki emeklilik konusunda bilgi verildi.


KÖLN
Başkonsolosluğu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşeliği ile Alman Emeklilik Sigorta Kurumu Rheinland'ın (DVR-Rheinland) ortaklaşa düzenlediği toplantı büyük ilgi gördü. Konsolosluk binasındaki toplantıda Almanya'da çocuk yetiştiren annelerin emeklilik konusundaki yasal hakları konusunda DRV Rheinland yetkilisi Andre Langbein, Köln Başkonsolosu Çalışma Ataşesi Tahsin Özdemir, Sosyal Hizmet Uzmanı Bahtiyar Şimşek, çocuk sahibi annelerin hiç çalışmamış olsalar dahi nasıl kısmen emekli olabilecekleri hakkında bilgiler verdiler.
Haberin Devamı


Almanya'daki sosyal güvenlik hukuku içerisinde çocuk doğumunu teşvik amacıyla kadınlar için özel imtiyazlar olduğuna dikkat çeken DRV Rheinland yetkilisi Langbein, şunları söyledi: “Almanya’da doğan her çocuk için, doğum yapan veya çocuğu yetiştiren ebeveyn adına Alman Sigorta Kurumu tarafından karşılıksız prim ödemesi yapılmaktadır. Buna sigorta sistemi içerisinde 'çocuk yetiştirme süresi' (Kindererziehungszeiten) denilir. Çocuk yetiştirme süreleri, anne ya da babanın emeklilik sigortasına 'zorunlu prim süresi' olarak saydırılabilmektedir.


Kişisel başvuru şart


Çocuk yetiştirenler bu süreler için prim ödemezler, primler karşılıksız olarak devlet tarafından ödenir. 1 Ocak 1992 tarihinden önce doğmuş olan her çocuk için bir yıl, bu tarihten sonra doğan çocuklar için üç yıl sigorta primi ödenmektedir. Ancak bunun için başvuru yapmaları gerekmektedir. Örneğin Almanya'da iki çocuğu olup, bunu Alman Sigorta Kurumu’na (Deutsche Rentenversicherung) ilgili formları doldurarak yazılı olarak bildiren kişi adına, ister çalışıyor ister ev hanımı olsun 6 yıllık sigorta primi yatırılır. Bu durumda kişi Federal Almanya’da hiç sigortalı, yani çalışmamış olsa bile Alman Sigorta Kurumu'ndan 'kısmi emeklilik aylığı' almaya hak kazanır. Bu emekli aylık miktarı çalışma süreleri dikkate alınmaksızın günümüz rayiç bedeliyle 1 çocuk için 78 Euro, 2 çocuk için 156 Euro, 3 çocuk için 234, 4 çocuk için 312 Euro tutarında olmaktadır. Diğer bir ifadeyle, kişinin emekli aylığı yukarıda belirtilen miktarlar oranında artış göstermektedir. Ancak kişilerin bu haktan faydalanmaları için mutlaka şahsi başvuru yapmalarına ve ilgili formları doldurmalarına bağlıdır. Bu işlemler otomatikman gerçekleşmez.”


Emeklilik süreleri hesaplandı


Toplantı sonunda Köln Başkonsolosluğu Çalışma Ataşeliği'nde kurulan bir masada Alman Sigorta Kurumu’nda (Deutsche Rentenversicherung) görevli Türk kökenli memur Zeynal Tur, ilk kez dijital ortamda ücretsiz olarak vatandaşların emeklilik sürelerini hesaplayıp danışmanlık hizmeti verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!