Çocuklarda dijital bağımlılık artıyor

Güncelleme Tarihi:

Çocuklarda dijital bağımlılık artıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2023 11:20

Koronavirüs salgını sırasında çocuklar ve gençler arasında dijital bağımlılık ciddi anlamda artış gösterdi. Resmi sağlık sigortası DAK tarafından yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre reşit olmayanların yüzde 6’sından fazlası artık bilgisayar oyunlarına ve sosyal medyaya bağımlı hale geldi.

Haberin Devamı

600 binden fazla kız ve erkek çocuğun bu durumdan etkilendiği belirtilen araştırma raporuna göre, yaklaşık 2.2 milyon çocuk ve genç, oyun, sosyal medya ya da video yayınlarını sürekli bir şekilde kullanıyor. Bu da bağımlılık riski altında oldukları ya da zaten bağımlı oldukları anlamına geliyor. Araştırmaya göre bağımlı çocuk ve ergenlerin sayısı bilgisayar oyunları için 2019’da yüzde 2.7’den Haziran 2022’de yüzde 6.3’e, sosyal medya için ise yüzde 3.2’den yüzde 6,7’ye yükseldi. Araştırma sonucunu tanıtan DAK, bunun bir nedeni olarak koronavirüs salgını sırasındaki kısıtlamaları gösterdi. Kısıtlamalar döneminde yalnızlık ve stresi telafi etmek için medya tüketiminin arttığı belirtildi.

EN YÜKSEK ARTIŞ KISITLAMALARDA YAŞANDI
Araştırmacılara göre, hafta içi medya aracı kullanım süresi şu anda salgın dönemi öncesine göre yaklaşık üçte bir oranında daha uzun. Bilgisayar oyunları için bu süre hafta içi ortalama iki, hafta sonu üç saat. Sosyal medya günde neredeyse üç saat, hatta hafta sonları neredeyse dört saat kullanılıyor. Verilere göre, kullanım süresindeki en yüksek artış Nisan 2020’deki ilk koronavirüs kısıtlanmasında yaşandı. Genel olarak, erkek çocuklar kızlara kıyasla özellikle de bilgisayar oyunu söz konusu olduğunda daha fazla bağımlılık riski altında. Her üç bilgisayar oyunu bağımlısından ikisi erkek. Sosyal ağlarda bağımlılık davranışları kızlar ve erkekler arasında yaklaşık eşit dağılım gösteriyor. Araştırmaya göre, daha büyük çocuklar ve ergenler, gençlere kıyasla bağımlılık davranışları açısından daha fazla risk altında.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!