Çifte vatandaşlık 2023’te...

Güncelleme Tarihi:

Çifte vatandaşlık 2023’te...
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2022 10:43

Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen, Hessen ziyaretini sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle yaptığı bilgilendirme ve sohbet toplantısıyla noktaladı. Frankfurt’taki Türk Kültür Merkezi’ndeki toplantıda vatandaşların sorularını da yanıtlayan Büyükelçi Şen, ilgili makamlara iletmek üzere dile getirilen sorunları ve talepleri not aldı. Türkiye’deki üniversite öğreniminin ardından 90’lı yıllarda Stuttgart Üniversitesi’nde uluslararası ilişkiler alanında yüksek lisans çalışmaları yapan Şen, o dönemlerden beri kendisini Almanya’daki Türk toplumunun bir parçası olarak gördüğünü söyledi.

Haberin Devamı

BERLİN Büyükelçisi Ahmet Başar Şen, Frankfurt Başkonsolosu Erdem Tunçer eşliğinde Hessen’de gerçekleştirdiği temaslarına, eyaletin en büyük kenti Frankfurt ve Wiesbaden’in yöneticileriyle yaptığı ziyaretlerle başladı. Büyükelçi Şen ile Başkonsolos Tunçer’i Frankfurt Büyükşehir Belediyesi’nde Belediye Meclisi Başkanı Hilime Arslaner karşıladı. Şen daha sonra Wiesbadan’de Büyükşehir Belediye Başkanı Gert Uwe-Mende ve Hessen Eyalet Başbakanı Boris Rhein’ı ziyaret etti. Bu ziyaretlerde Hessen’de yaşayan vatandaşlarımızın sorunlarının ve ortak kültürel, sosyal projelerin ele alındığını belirten Şen, görüşmelerin olumlu geçtiğini söyledi. Görüşmelerde, Wiesbaden’in İstanbul’un en büyük ilçelerinden Fatih’le, Hessen eyaletinin de Bursa’yla olan ‘kardeş’liklerinin de ele alındığını belirten Şen, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yıl dönümü kutlamalarında Alman makamlarıyla iş birliği hedeflediklerini kaydetti.

Çifte vatandaşlık 2023’te...

Hilime Arslaner, Ahmet Başar Şen

Haberin Devamı

Frankfurt’taki Türk Kültür Merkezi’nde sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle görüşmeden önce gazetecilerle bir araya Büyükelçi Şen, kendisine yöneltilen vatandaşların pasaport yenileme, emeklilik ya da gençlerimizin eğitim sorunlarından, Türkiye–Almanya ilişkilerine kadar çeşitli konulardaki soruları yanıtladı. Almanya’daki Türk toplumunun bu ülkedeki siyasal ve sosyal yaşama en aktif biçimde katılabilmesi için örgütlenmenin önemine değinen Şen, siyasal partiler içinde çalışmanın gerekliliğine işaret etti.

Çifte vatandaşlık 2023’te...

Erdem Tunçer, Ahmet Başar Şen

‘İKİ, HATTA ÜÇ DİLLİ EĞİTİM’
Türkiye’deki üniversite öğreniminin ardından 90’lı yıllarda Stuttgart Üniversitesi’nde uluslararası ilişkiler alanında yüksek lisans çalışmaları yapan Şen, o dönemlerden beri kendisini Almanya’daki Türk toplumunun bir parçası olarak gördüğünü söyledi. Almanya’daki yeni nesil Türk gençliğini çok başarılı bulduğunu ifade eden Şen, ana dil eğitim ve öğretimin önemini vurguladı: “Gençlerimizin, çocuklarımızın ana dillerini olabildiğince erken yaşlardan itibaren öğrenmeleri çok önemli. Çocukların küçük yaşlardan itibaren iki, hatta üç dilli olarak yetişebileceği artık herkes tarafından kabul edilen bir bilimsel gerçek. Alman yetkililerle görüşmelerimiz sırasında bu konuları özellikle dile getirdik. Vatandaşlarımızın burada kendilerini evlerinde hissedebilmeleri gerekiyor. Devlet desteğiyle verilmesi geren din hizmetlerini de bu kapsamda görüyoruz. İki ülke arasında tüm diğer ülkeler arasında olduğu gibi rekabet ve kendi çıkarlarını dikkate almaktan kaynaklanan sorunlar olabilir. Ancak Türkiye, Almanya’yı her zaman ‘dost bir ülke’ olarak görüyor. İlişkilerimiz, uzun bir geçmişi olan dostluğa dayanıyor. İki ülke de NATO üyesi, askeri alanda müttefik ve Türkiye’nin en büyük ticari ortağı olan Almanya, yurt dışında en fazla insanımızın yaşadığı ülke.”

Çifte vatandaşlık 2023’te...

Ahmet Başar Şen, Gert Uwe-Mende
Çifte vatandaşlık 2023’te...

Ahmet Başar Şen, Boris Rhein

Haberin Devamı

‘GÜVENLİK GÜÇLERİ YAPMALARI GEREKENİ BİLİYOR’
Federal hükümetin çifte vatandaşlık konusunu programına aldığını hatırlatan Büyükelçi Şen, kendi gözlemleri ve temasları sonucu bu konunun 2023 yılında gündeme gelebileceğine işaret etti. Türkiye’nin kendi vatandaşlık yasasını çağdaş standartlar çerçevesinde modernleştirdiğini, çifte vatandaşlığa da izin verdiğini hatırlatan Şen, Almanya’nın da bu doğrultuda adımlar atacağı konusunda iyimser olduğunu kaydetti. Almanya’nın çeşitli kentlerindeki 12 başkonsolosluğun bu ülkedeki vatandaşlarımızın ve Alman vatandaşı olan Türkiye kökenli insanlarımızın hizmetinde olduğunu ifade eden Şen, kısa bir süre sonra Kassel kentinde yeni bir başkonsolosluğun açılacağını söyledi. Türkiye’de seçim tarihi belli olmasından sonra Almanya’nın, yabancı ülkelerin temsilciliklerine yönelik yönergesi gereği en az iki ay önceden başvuruda bulunup izin alınması gerektiğini kaydeden Şen, “Biz de Yüksek Seçim Kurulu, seçim tarihini belirledikten sonra bu başvuruyu yeniden yapacağız. Daha önceki seçimlerde de bu işlemlerin yapıldı. Şimdiye kadar bu konuda Alman hükümetiyle hiçbir sorunumuz olmadı” dedi.

Çifte vatandaşlık 2023’te...
Türkiye’nin birden fazla terör örgütüyle mücadele eden bir ülke olduğunu belirten Şen, Suriye’ye yönelik son operasyonla ilgili olarak “Türkiye, kendi hakları çerçevesinde teröre karşı başarılı bir operasyon yürütüyor. Türk güvenlik güçleri ne yapmaları gerektiğini biliyor. Bu konuda başkalarından ders alacak durumumuz yok. Almanya, bizim müttefikimiz olan bir ülke. Ama bu Almanya’yla aramızda olan bir konu değil” diye konuştu. Şen, Almanya’da yaşayan insanlarımızın siyasal farklılıklara rağmen ‘Cumhuriyet’e ve Türkiye’ye sahip çıktığı’na inandığını söyledi.
Çifte vatandaşlık 2023’te...

Çifte vatandaşlık 2023’te...

BAKMADAN GEÇME!