Çifte minareli cami yattı

Güncelleme Tarihi:

Çifte minareli cami yattı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2008 14:56

Almanya'nın Münih kentinde Büyükşehir Belediye Başkanı Ude'nin destek verdiği, imar planı kamuoyuna sunulan çifte minareli ve kubbeli cami inşaatı yattı. Diyanet'e bağlı Münih Merkez Camii cami inşaatından çekilme kararı aldı.

Haberin Devamı

Almanya’nın Münih kentinde eski bir kilisenin karşısına inşa edilmek istenen ve çok büyük gürültü koparan çifte minareli cami projesi başlamadan bitti. Şimdiye kadar cami inşaatı projesi için harcanan 400 bin Euro boşa gitti. Yoğun tepkilere rağmen Münih Büyükşehir Belediye Başkanı Christian Ude’nin ısrarla desteklediği ve imar planı hazırlatıp kamuoyuna sunduğu cami inşaatından Münih Merkez Camii geri çekildi. Pazar günü toplanan Münih Merkez Cami yönetim kurulu ve cemiyet üyeleri cami projesinden çekilme kararı aldı. Karardan habersiz olan Belediye Başkanı Ude’nin sarsılacağı bekleniyor.

Para yok

DİTİB Köln merkezden iki yetkilinin de hazır bulunduğu toplantı çok tartışmalı geçti. Merkez Camii yönetimi şimdiye kadar çok az bağış toplandığını, cami inşaatının mahkemeye düşmesi ve belirsizlikler sonucu bağışların durduğunu, borçları bulunduğunu, camiyi yaptırmanın maddi olarak mümkün olmadığını anlattı ve projeyi tartışmaya açtı.

Bazı yönetim kurulu üyeleri 'Bugüne kadar cami için maket, arsa vergisi, mimar ve mahkeme masrafları gibi 400 bin Euro harcandı. Madem bu cami yapılmayacaktı, DİTİB bizi daha önce neden uyarmadı. Bu paralara yazık değil mi' diye sordu. Bu paraların büyük çoğunluğunun cami inşaatı için toplanan bağışlar olduğu belirtildi.

15 milyonu aşar

DİTİB yetkilileri ise Merkez Camii yetkililerine gerekli uyarıların zamanında yapıldığını, ilk projede mimarın cami inşaatı için 6 milyon Euro çıkardığını, bunun daha sonra 12 milyon Euro’ya çıktığını, ancak kendi uzmanlarının hesaplarına göre inşaatın 15 milyon Euro’yu aşacağını söyledi. Tartışmalardan sonra cami projesine devam edilip edilmemesi oylamaya sunuldu. 43 kişinin katıldığı toplantıda sadece bir üye devam edilsin oyu verdi.


Diğer üyeler ve yönetim kurulu projeden çekilmesi için oy kullandı. Kararın kamuoyuna açıklanması için bir basın bildirisi hazırlandı. Yönetim Kurulu Büyükşehir Belediye Başkanı Ude’yle görüştükten sonra basın bildirisinin kamuoyuna açıklanması kararını aldı.

Ude'nin haberi yok

Münih’te çifte minareli cami projesinin tarihçesi 5 yıl geriye uzanıyor. DİTİB’e bağlı Münih Merkez Camii 2003 yılında Büyükşehir Belediye Başkanı Christian Ude’ye giderek, avlu arkasındaki camilerinin ibadet için yeterli olmadığını anlattı ve ibadete uygun bir cami yapılması için yer göstermesini istedi.

Başkan Ude, avlu arkasındaki camilerden artık çıkılıp insan onuruna uygun bir camide ibadet imkanı sağlanması için yeşil ışık yaktı ve kentin merkezi Sendling semtinde, tarihi bir kilisenin hemen karşısında belediyeye ait park yerini cami için tahsis etti. Belediyeden 5 milyon Euro’ya satın alınan arsaya cami inşaatı için Münih belediyesi imar izni olmadan inşaat izni verdi. Ancak semt sakinleri yoğun tepki gösterdi. Belediye Başkanı Ude gelen tüm tepkilere göğüs gererek cami inşaatının arkasında durdu.

Mahkeme

Semt sakinleri bunun üzerine Münih İdari Mahkemesine başvurdu ve Mahkeme imar izni olmadan cami inşaatı yapılamayacağı kararını verdi. Bunun üzerine Münih belediyesi imar izni hazırlatarak kamuoyuna sundu. İmar izninin gelecek yıl başında Münih Belediye Meclisi’nde onaylanarak inşaata başlanması bekleniyordu. Ancak Merkez Camiinin geri çekilmesi üzerine inşaat artık tarihe karıştı. Partisi SPD’nin en güçlü olduğu Sendling semtinde, seçmenleri kaybetmeyi bile göze alarak cami projesine destek veren Ude’nin karardan derin etkileneceği bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!